ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δένδιας απορρίπτει τον επαγγελματικό στρατό και εξαγγέλλει αλλαγές στη θητεία

Δεν θα αγοράζουμε μόνο από το ράφι, υποστήριξε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ προανήγγειλε νομοσχέδιο για «καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις» τονίζοντας ότι «πρέπει να μελετηθούν και σε έναν μεγάλο βαθμό να αναθεωρηθούν».

«Το F-35 είναι ένα εμβληματικό όπλο και νομίζω ότι λειτουργεί και στο συλλογικό φαντασιακό. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει μια εξαιρετικά ικανή Πολεμική Αεροπορία στο επίπεδο των μαχητικών αεροσκαφών.  Εκτιμώ ότι έχουμε μια σαφή υπεροχή. Θα αποκτήσουμε τα F-35, αλλά δεν είναι απαραίτητο να τα πάρουμε αύριο το πρωί. Η αμερικανική πλευρά μάς έχει δηλώσει ότι θα αποδεχθεί το αίτημά μας και μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας θα προβούμε στην απόκτηση ενός ικανού αριθμού F-35. Αλλά δεν είναι αυτό το βασικό πρόβλημα» είπε για να σημειώσει το εξής:

«Όσο κι αν καταλαβαίνω ότι όπως είδαμε τα Rafale στους ελληνικούς ουρανούς, έτσι και όταν δούμε και το F-35 θα νιώσουμε υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και τις ρίζες των προβλημάτων. Παίρνοντας οπλικά συστήματα μόνο στην κορυφή της πυραμίδας και αγνοώντας τη βάση της πυραμίδας, δεν πάμε μπροστά. Η Πολεμική Αεροπορία, που έχει F-35 αλλά δεν έχει επαρκή μεταγωγικά αεροσκάφη, δεν είναι μία σύγχρονη Πολεμική Αεροπορία, μην κοροϊδευόμαστε. Το F-35 θα το πάρουμε πάντως, δεν χρειάζεται καθόλου να ανησυχεί η ελληνική κοινωνία γι’ αυτό».

Σε ό,τι αφορά τις νέες ηγεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις ο υπουργός υποστήριξε ότι επιλέχθηκε «μία προσέγγιση συνολικής αλλαγής των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, γιατί θεωρούμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να περάσουν σε μια νέα εποχή. Την προσέγγιση αυτή την ονομάζουμε “Ένοπλες Δυνάμεις του 2030″» είπε και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και λόγω της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, απαιτούν μια ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση.

«Έχουμε ένα στέρεο υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε, χάρη και στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Αν κατανείμουμε καλύτερα τα χρήματα και αξιοποιήσουμε ορθότερα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας και τις δυνατότητές τους, μπορούμε να πετύχουμε στο ορατό μέλλον εκπληκτικά αποτελέσματα» ισχυρίστηκε ο κ. Δένδιας.

Επίσης, προανήγγειλε αλλαγές στην στρατιωτική θητεία απορρίπτοντας το μοντέλο του επαγγελματικού στρατού, ενώ σημειώνει πως ο χρόνος της θητείας δεν χρειάζεται να αλλάξει. «Μία επιλογή θα ήταν ένας αμιγώς επαγγελματικός στρατός. Η δική μου προσωπική απάντηση και η κυβερνητική απάντηση είναι αρνητική. Πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών. Βεβαίως με επαγγελματικά στελέχη, αλλά όχι αμιγώς με επαγγελματικά στελέχη. Από εκεί και πέρα, αυτός ο στρατός των πολιτών για να έχει μια αξία να λέγεται στρατός, οφείλει να είναι καλά εκπαιδευμένος και να είναι ενταγμένος σε αξιόμαχες μονάδες. Μονάδες με 25% πληρότητα, των οποίων το 75% θα συμπληρωθεί από εφέδρους οι οποίοι είναι ανεκπαίδευτοι, δεν είναι αξιόμαχες μονάδες. Ουδείς μπορεί να το ισχυριστεί αυτό» είπε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρότυπο του φινλανδικού μοντέλου εξηγώντας πως «σημαίνει η θητεία να προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης να του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες».

Σε ερώτηση αν αυτές οι αλλαγές συνεπάγονται και αύξηση της θητείας απαντά αρνητικά. «Ξέρετε, αν αυξάνεις τον μη παραγωγικό χρόνο, απλώς δεν κερδίζεις τίποτα. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι μια διαφορετική προσέγγιση. Πώς εκμεταλλεύεσαι το ανθρώπινο κεφάλαιο του Έλληνα πολίτη, ο οποίος με περηφάνια φοράει τη στολή του οπλίτη της χώρας. Και επειδή δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό, επιλέγουμε επιτυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό, προσαρμόζοντάς τα στα δικά μας δεδομένα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Βασίλης Γ. Σιδέρης: Εν όψει της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων

AGGELOS DRITSAS

Κακοκαιρία «Alexis» με βροχές και χιονοπτώσεις το Σαββατοκύριακο

AGGELOS DRITSAS

Συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου Νέας Επιδαύρου

AGGELOS DRITSAS

Ο Ν.Ο. ΝΑΥΠΛΙΟΥ στο διεθνές τουρνουά υδατοσφαίρισης του Ν.Ο. ΛΑΡΝΑΚΑΣ.

AGGELOS DRITSAS

Διεξήχθη η Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2024

AGGELOS DRITSAS

Τραγωδία στα Χανιά: Δίχρονο κοριτσάκι πνίγηκε από φαγητό

AGGELOS DRITSAS

Αυθαίρετα τέλος: Θα εντοπίζονται με drones και θα κατεδαφίζονται άμεσα

AGGELOS DRITSAS

Συζητήσαμε αναλυτικά την πρόοδο του έργου της Νεοκλασικής Αγοράς Άργους, που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “ΔΙΑΤΗΡΩ”.

AGGELOS DRITSAS

Παρουσίαση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού στις Βρυξέλλες

AGGELOS DRITSAS

“30 χρόνια κρατάει τούτος ο χορός”,στο τέταρτο δημοτικό σχολείο Άργους

AGGELOS DRITSAS

41 άτομα συνέλαβε η Αστυνομία στην Πελοπόννησο – Τα 15 στην Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

Ο Γιώργος Δέδες (Ναύπλιο, 25 Φεβρουαρίου 1943) είναι Έλληνας παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής ο οποίος αγωνιζόταν ως επιθετικός.

AGGELOS DRITSAS