Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Δίολκος και η Διάνοιξη της Διώρυγας της Κορίνθου

Published

on

korinthos-710x491

Ο Δίολκος και η Διάνοιξη της Διώρυγας της Κορίνθου. Ο Ισθμός της Κορίνθου συνδέει το Αιγαίο πέλαγος με τον Κορινθιακό κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το κανάλι είναι απόλυτα ευθύ σε όλο το μήκος του που είναι 6.346 μέτρα.

Το εύρος του στη βάση είναι 25 μέτρα, έχει 26 μέτρα βάθος και με ωφέλιμο βάθος 7,5 έως 8 μέτρα. Η διάνοιξή άρχισε το 1882 από τη ¨Διεθνή Εταιρεία της Θαλασσίου Διώρυγος της Κορίνθου¨ και ολοκληρώθηκε λόγω έλλειψης κεφαλαίων το 1893 από την εταιρεία του Ανδρέα Συγγρού. Τα σχέδια της τομής έγιναν από τον Ούγγρο πολιτικό μηχανικό Μπέλα Γέρστερ. Ο πρώτος που οραματίστηκε το έργο της διάνοιξης του Ισθμού ήταν ο τύραννος της Κορίνθου Περίανδρος, το 602 περίπου π.Χ.. Οι συνθήκες όμως της εποχής, καθώς ο φόβος ότι θα προκαλούσε ¨την οργή των θεών¨, ύστερα από το χρησμό της Πυθίας που έλεγε:

¨Ισθμόν δε μη πυργούτε μηδ’ ορύσσετε. Ζευς γαρ έθηκε νήσον ή κ’ εβούλετο…¨, δεν τον άφησαν να υλοποιήσει το όραμά του και έτσι κατασκεύασε τον ¨Δίολκο¨. Ο ¨Δίολκος¨ ήταν ένα επίτευγμα μηχανικής. Τα πλοία αφού ανεβαίνανε σε ράμπα, μεταφερότανε πάνω σε οχτάτροχο ολκό τον οποίο κυλίανε με σχοινιά πάνω στον δίολκο, ένα καλοφτιαγμένο δρόμο στρωμένο με πλάκες που είχε αυλάκια για οδηγούς και σέρνανε τα πλοία από τη μία πλευρά στην άλλη. Λειτούργησε για 1500 χρόνια και περάσανε χιλιάδες εμπορικά πλοία μ’ αυτόν τον τρόπο, πληρώνοντας μάλιστα αρκετά ακριβά διόδια για τη διαδρομή.

• ΣΠΑΠ = Σιδηρόδρομοι Πειραιώς – Αθηνών – Πελοποννήσου • Η μουσική που ακούγεται έχει τίτλο Antarctic Echoes, ο τίτλος του άλμπουμ είναι Antartica και είναι του Vangelis.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ

Άργος: Η πόλη-έκπληξη που συνδυάζει την αρχαία ιστορία με τον σύγχρονο αέρα

Published

on

By

ScreenHunter-2569

Η πανάρχαια ιστορική πόλη που απέχει μόλις 120 χλμ. από την Αθήνα, ζει την τουριστική της ζωή στη σκιά της αίγλης του γειτονικού Ναυπλίου. Όμως, το Άργος έχει τον δικό του χαρακτήρα και πολλά να δείξει, ιδιαίτερα μετά την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου που ξεκίνησε το 2017 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Οι χώροι γύρω από τα ιστορικά κτήρια έχουν πεζοδρομηθεί, και μπορείτε να κάνετε τις βόλτες σας ήσυχα και άνετα, ανακαλύπτοντας γωνιές που πριν την ανάπλαση ήταν χαμένες στην άναρχη κίνηση.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Το πιο εντυπωσιακό σημείο της πόλης, μετά τις αναπλάσεις, είναι σίγουρα η πλατεία του Αγίου Πέτρου μπροστά από τον καθεδρικό ναό της πόλης, ο οποίος χτίστηκε το 1859. Ένα τεράστιο σιντριβάνι μαζί με μερικά μικρότερα σχηματίζουν ένα «ποτάμι» το οποίο κυκλώνει την πλατεία, ενώ νησίδες πράσινου προικίζουν το χώρο με γενναίες δόσεις δροσιάς και χάρης. Γύρω από την πλατεία, πλακόστρωτοι πεζόδρομοι γεμάτοι κίνηση, με δεκάδες καταστήματα, καφέ και κάποιες ταβέρνες, συνθέτουν μια ζωντανή, σύγχρονη ατμόσφαιρα. Κοντά στην πλατεία, στον πεζόδρομο της Βασιλίσσης Όλγας, θα συναντήσετε και το Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, το οποίο όμως δεν λειτουργεί αυτή την περίοδο καθώς βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης. Μέρος του κτηρίου αποτελεί το Καλλέργειο αρχοντικό, δηλαδή το σπίτι του στρατηγού Δημητρίου Καλλέργη, που χτίστηκε το 1830.

Καθώς θα πίνετε τον καφέ σας το βλέμμα σας σίγουρα θα σταθεί στο Παλιό Δημαρχείο. Ένα ωραιότατο νεοκλασικό διώροφο κτήριο του 19ου αιώνα. Πετρόχτιστο, με αγάλματα στις άκρες του στηθαίου της στέγης, η οποία σκεπάζεται με κόκκινα κεραμίδια, και μία εντυπωσιακή διπλή σκάλα να οδηγεί στην είσοδο. Θεμελιώθηκε επί Καποδίστρια, του οποίου το όραμα για αρχιτεκτονική λάμψη και λειτουργική δομή του Άργους είναι ορατή και σε άλλα κτίσματα εκτός από το Δημαρχείο.

Στην καρδιά της πόλης


Λαμπρό δείγμα της καποδιστριακής πολεοδομικής λογικής είναι οι Στρατώνες του Καποδίστρια, στην καρδιά της πόλης. Το αρχικό κτήριο κατασκευάστηκε από τους Ενετούς γύρω στο 1690 για να λειτουργήσει σαν νοσοκομείο, ενώ αργότερα οι Τούρκοι το μετέτρεψαν σε παζάρι (μπεζεστένι). Ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας το επιδιόρθωσε και δημιούργησε σε αυτήν τη θέση ένα ολόκληρο κτηριακό συγκρότημα, με σκοπό να στεγάσει τους στρατώνες του Ιππικού. Σήμερα, εκεί πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, στον χώρο στεγάζεται το Δημοτικό Θέατρο, η Φιλαρμονική του δήμου, το 1ο Σύστημα Προσκόπων και το εξαιρετικό Βυζαντινό Μουσείο, το πρώτο Βυζαντινό Μουσείο που άνοιξε τις πόρτες του σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.


Στο Βυζαντικό Μουσείο Άργους τα εκθέματα αναπτύσσονται σε τέσσερις βασικές ενότητες: Στην περίοδο από την ίδρυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι τον 7ο αιώνα, στον Βυζαντινό Μεσαίωνα (7ος -8ος αιώνας), στα χρόνια της μεσοβυζαντινής Αργολίδας (8ος -12ος αιώνας) και, τέλος, στο πιο ενδιαφέρον ίσως κομμάτι του μουσείου, το οποίο παρουσιάζει την Αργολίδα ως σημείο σύγκλισης πολιτισμών, εκεί όπου κάποτε συναντήθηκαν Σλάβοι, Φράγκοι, Αρβανίτες, Οθωμανοί. Και μόνο για αυτήν την ενότητα εκθεμάτων αξίζει η επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο.
Απέναντι από τους Στρατώνες του Καποδίστρια, ένα άλλο μεγαλοπρεπές, πανέμορφο κτήριο είναι η Δηµοτική Αγορά. Σε νεοκλασικό ύφος, κατασκευάστηκε το 1889 απ’ τον αρχιτέκτονα Πάνο Καραθανασόπουλο, αποτελείται από τρία ενοποιημένα τμήματα και κοσμείται από εντυπωσιακές καμάρες, οι οποίες είναι, άλλωστε, αυτές που έδωσαν το όνομα τους στη Δημοτική Αγορά. Μέσα στο κτήριο της αγοράς «Καμάρες» υπάρχουν επίσης δύο διάδρομοι από συμπαθητικά μαγαζάκια.


Λίγο πιο πέρα λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Σάββατο μεγάλο Παραδοσιακό Παζάρι, η Λαϊκή Αγορά του Άργους. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην πουλιέται εκεί: φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τους ντόπιους παραγωγούς, ξηροί καρποί, ελιές, ακόμα και ρούχα. Όλοι οι πάγκοι βρίσκονται κάτω από ομπρέλες που ενώνονται η μία με την άλλη, σχηματίζοντας έναν ενιαίο χώρο γεμάτο ενέργεια.
Διάσπαρτα μέσα στην πόλη βρίσκονται γωνιές και αξιοθέατα που όσοι θέλουν μπορούν να αναζητήσουν προτού προχωρήσουν στα αρχαία μνημεία που περιβάλλουν το Άργος. Το σπίτι του Σπυρίδωνα Τρικούπη, το οποίο χτίστηκε το 1900, ο πετρόκτιστος Σιδηροδρομικός Σταθμός χτισμένος στα τέλη του 19ου αιώνα, ρομαντικός και έρημος, ο ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, μετετρεμμένος σε τζαμί χωρίς το μιναρέ του, χτισμένος στα τέλη του 16ου αιώνα.

Τα αρχαία μνημεία δίπλα στο Άργος


Ο αρχαιολογικός χώρος του Άργους είναι από τους πιο ενδιαφέροντες στη βόρεια Πελοπόννησο. Το Αρχαίο Θέατρο -σκαμμένο κατά την ελληνιστική εποχή στην πλαγιά του λόφου-, το Σαράπειο, το Αδριάνειο Υδραγωγείο, τα ρωμαϊκά λουτρά, τα ψηφιδωτά και τα αγάλματα, ξυπνούν μνήμες από την αρχαία δόξα της πόλης των Ατρειδών και των παθών τους. Θα φθάσετε εδώ από την οδό Θεάτρου που ξεκινάει από την πόλη.

Το Κάστρο του Άργους πάνω στο λόφο Λάρισσα ήταν ήδη οχυρωμένη θέση από την προϊστορική εποχή, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα (το όνομα Λάρισα είναι προελληνικό και σημαίνει οχυρωμένος λόφος). Είναι κατασκευασμένο από τεράστιους ογκόλιθους που θυμίζουν τα Κυκλώπεια τείχη και οι διάφοροι κατακτητές πρόσθεσαν τμήματα που συντέλεσαν στην ολοκλήρωση του. Τελικά πήρε τη σημερινή του μορφή από τους Φράγκους, μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204. Σε μια πλαγιά του λόφου, δίπλα στον γκρεμό, βρίσκεται και η φημισμένη Μονή Παναγιάς Κατακεκρυμμένης (ή Πορτοκαλούσας). Επιβλητικό το Κάστρο, μάλλον εγκαταλελειμμένο, αγέρωχο και με τον αέρα να σφυρίζει γύρω από τα τείχη επιβλέπει την επίπεδη πόλη από ύψος 289 μέτρων και προσφέρει θέα σε ολόκληρο τον Αργολικό Κάμπο με τα πορτοκάλια του και τα διάσπαρτα χωριά του.

Αν η ηπειρωτική γοητεία της πόλης δεν σας φθάνει και έχετε επιθυμήσει νερά και πλατάνια, μόλις 3 χλμ. μακριά βρίσκεται το Κεφαλάρι. Πανέμορφο, με τα τρεχούμενα νερά, τις πηγές του Ερασίνου ποταµού, τη λίμνη αμέσως μετά τις πηγές, την εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής που είναι χτισμένη μέσα σε σπήλαιο. Μπορείτε να πιείτε καφέ αλλά και να καθίσετε κάπου για φαγητό.

Κοντά στο Κεφαλάρι βρίσκεται και η λεγόμενη «Πυραµίδα του Ελληνικού». Κάποιοι υποστηρίζουν πως πρόκειται είναι ταφικό μνημείο σαν τις πυραμίδες της Αιγύπτου, όμως, οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποδείξει πως στο σημείο υπήρχε οχυρό, ένα φρούριο, δηλαδή, για να επιβλέπει ο στρατός της πόλης τη γύρω περιοχή και να προλαμβάνει τυχόν επιθέσεις.

Στην περίπτωση που θέλετε, με έδρα το Άργος, να οργανώσετε ένα ωραίο Σαββατοκύριακο σίγουρα οι Μυκήνες, η Αρχαία Τίρυνθα, το Ηραίο και το Ναύπλιο, μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι των εξορμήσεών σας.

Που να φάτε

Αν σαν ιντριγκάρει η ιδέα να το ψάξετε γαστρονομικά, η αρβανίτικη κουζίνα που υπηρετείται πρωτίστως στα χωριά του Αργολικού κάμπου, θα σας ενδιαφέρει. Στην ταβέρνα Ο Κότρος σερβίρουν χειροποίητες γκόγκες αλλιώτικες από τις γνωστές που μοιάζουν με νιόκι. Φτιάχνονται μία-μία με σύρμα και έχουν τρύπα στη μέση. Σερβίρονται βρασμένες και σουρωμένες με καμένο βούτυρο και τριμμένη μυζήθρα. Σερβίρουν επίσης χειροποίητο τυροπιτάρι με σπιτική φέτα που φέρνουν από τις Λίμνες. Οι κρεοφάγοι θα γιορτάσουν με «χοντρό», δηλαδή προβατίνα στα κάρβουνα, ζυγούρι και αρνί γάλακτος. Από την άνοιξη και μετά βάζουν «γκιόσα» (γίδα) στο φούρνο και γουρουνοπούλα. Φτιάχνουν και μια τεράστια σαλάτα με 17 υλικά -διάφορα σαλατικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και το απαραίτητο ξύδι βαλσαμικό.
Μιδέα, 2752044054, από τις 7 το βράδυ και μετά

Για πιο mainstream επιλογές, υπάρχει η διάσημη ταβέρνα Σπηλιά που μετράει 50 χρόνια ζωής. Μέσα στη σάλα της οποίας η κατασκευή μιμείται με τρισδιάστατο τρόπο το εσωτερικό σπηλιάς, θα σας σερβίρουν πρώτα απ´όλα το διάσημο κοτόπουλο σχάρας με τη μυστική λεμονάτη σάλτσα. Μπορείτε να παραγγείλετε επίσης «μπογάνα», δηλαδή νοστιμότατο αρνί με πατάτες στο φούρνο, χορτοτυρόπιτα και ντολμαδάκια.
Στον δρόμο ανάμεσα σε Άργος και Μύλους, 27510 62300

Home

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Επιστροφή στο Μουσείο της Ακρόπολης 10 θραυσμάτων του Παρθενώνα – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Η υποδοχή των δέκα θραυσμάτων πραγματοποιήθηκε στην εμβληματική Αίθουσα του Παρθενώνα, με την παρουσία της Διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Άννας Καραπαναγιώτου και του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου.

Published

on

By

i573td1641213097218-1024x683

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Μουσείο Ακρόπολης υποδέχτηκε δέκα θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα, τα οποία παραχώρησε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ). Πρόκειται για θραύσματα, με μέγιστο ύψος 32 εκατοστά, τα οποία φυλάσσονταν στις αποθήκες του ΕΑΜ, όπου τα εντόπισε, τα ταύτισε και τα δημοσίευσε ο αείμνηστος αρχαιολόγος Γιώργος Δεσπίνης, κορυφαίος ερευνητής της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «Σήμερα είμαστε παρόντες σε μία πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, για την Ακρόπολη, για το Μουσείο της Ακρόπολης, για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Όχι μόνο γιατί δέκα θραύσματα των γλυπτών του Παρθενώνα ξαναγυρίζουν στον φυσικό τους χώρο, αλλά και γιατί αυτό το ταξίδι της επιστροφής εκπέμπει από μόνο του ένα ηχηρό μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων αυτού του μοναδικού μνημείου της ανθρωπότητας. Τα πολύτιμα αυτά θραύσματα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, «φυλάσσονταν για δεκαετίες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τώρα, όμως, επανατοποθετούνται εκεί που τα όρισαν οι δημιουργοί τους και η ιστορία. Και αυτό είναι μία ακόμα απόδειξη πως η επανένωση των Γλυπτών της Ακρόπολης, του Παρθενώνα δεν αποτελεί θέμα απόστασης, γιατί είτε αυτά βρίσκονται εδώ στην Αθήνα είτε οπουδήποτε στον κόσμο, προορισμός τους είναι μόνο ο Ιερός Βράχος και το σπουδαίο αυτό μουσείο.

Αυτό δηλώνει άλλωστε και η προοπτική των δέκα τμημάτων, καθώς από σήμερα μαζί με τους υπόλοιπους θησαυρούς του μνημείου θα γίνουν αντικείμενα όχι μόνο του παγκόσμιου θαυμασμού, αλλά και της διεθνούς έρευνας. Με άλλα λόγια επιστρέφουν στη μήτρα τους ακριβώς για να απευθυνθούν σε όλους και παντού. Όμως όπως τους πρέπει: με τη δύναμη της ενότητάς τους και όχι με τη μερικότητα του κατακερματισμού τους.

Η σημερινή εξέλιξη τιμά νομίζω και τη μνήμη του κορυφαίου αρχαιολόγου, του Γιώργου Δεσπίνη, ο οποίος πρώτος ανέδειξε την προέλευση των συγκεκριμένων θραυσμάτων. Ενώ, ταυτόχρονα, είναι ένα πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, όλα τα μικρότερα και μεγαλύτερα μέρη του διακόσμου του Παρθενώνα που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο. Αποστολή των μουσείων άλλωστε είναι να αναδεικνύουν με τον ιδανικότερο τρόπο την ιστορία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συνεπώς, οφείλουν να συνεργάζονται και όχι να ανταγωνίζονται για ένα παγκόσμιο αγαθό το οποίο, τελικά, δεν τους ανήκει. Και από αυτήν την άποψη το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δείχνει ένα δρόμο ευθύνης και επιστημονικής συνέπειας. Αυτό το δρόμο ακολουθεί και συνολικά η ελληνική πολιτεία, αναβαθμίζοντας σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο». 

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ότι «Η ενότητα αυτή έχει συγκεκριμένο ιδεολογικό και νοηματικό υπόβαθρο, ενώ εκπέμπει συγκεκριμένα μηνύματα και συμβολισμούς. Απέκτησε διεθνείς διαστάσεις. Αναδείχθηκε ως καθολικό, επιτακτικό και πάντα επίκαιρο αίτημα της απανταχού κοινωνίας των πολιτών. Σε συμβολικό επίπεδο, το ελληνικό αίτημα έχει καταστεί συνώνυμο της διεθνούς απαίτησης για καθολικό σεβασμό και προάσπιση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, κ. Πρωθυπουργέ, η πρόσφατη παρέμβαση σας στον Βρετανό ομόλογό σας για την ανάγκη επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχει τεράστια σημασία.

Ομως, πέραν του Βρετανικού Μουσείου, μικρότερα ή μεγαλύτερα τμήματα και θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα ευρωπαϊκά Μουσεία. Μέχρι σήμερα 10 τέτοια αποτμήματα φυλάσσονταν στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ορισμένα ανήκουν στις μορφές των αετωμάτων, άλλα στις μετόπες και άλλα στην ζωφόρο.  Δύο από αυτά, ένα τμήμα κεφαλής  νεανικής ανδρικής μορφής και ένα θραύσμα ανδρικής κεφαλής βρήκαν την ακριβή τους θέση στη ζωφόρο. Από τα υπόλοιπα ξεχωρίζουν  ο βραχίονας, μάλλον του Ποσειδώνα από το δυτικό αέτωμα και το κάτω άκρο του ποδιού της Αθηνάς, μάλλον από το ανατολικό  αέτωμα.

Η απόφασή μου για την απόδοση της ανδρικής κεφαλής από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2020. Σήμερα, με δεδηλωμένη την πολιτική βούληση, με τις συντονισμένες ενέργειες του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολεως και της Διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και με την σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, και τα δέκα θραύσματα επιστρέφουν εδώ που ανήκουν.

Η κίνηση αυτή δεν είναι απλώς συμβολική. Είναι απολύτως ουσιαστική. Αυτά τα αποτμήματα, αριστουργήματα γλυπτικής τέχνης, ήταν σημαντικά για τις Συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ομως, εδώ, στο Μουσείο Ακροπόλεως, αποκτούν εντελώς διαφορετική σημασία, αποκτούν άλλο εννοιολογικό περιεχόμενο, όταν βρίσκουν την αρχική τους θέση στη ζωφόρο ή όταν συνεκτίθενται με τα συμφραζόμενά τους.

Παράλληλα, όμως με την απόφασή μας αυτή εγκαινιάζουμε και την έκφραση μιας διαφορετικής πολιτικής και νοοτροπίας. Μια νοοτροπία συνεργασίας ανάμεσα στα δημόσια μουσεία, μια νοοτροπία μη κτητικότητας, μη ιδιοκτησιακής σχέσης για ευρήματα και εκθέματα, τα οποία μπορούν σε ένα άλλο μουσείο, από αυτό στις αποθήκες του οποίου φυλάσσονται σήμερα, να έχουν μεγαλύτερη αξία από άποψη ιστορίας, αρχαιολογίας, αλλά και τέχνης. Η σημασία της πολιτικής αυτής γίνεται εύκολα αντιληπτή, αν σκεφθούμε την αντιπροσωπευτικότητα των εκθεμάτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο». 

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για το Μουσείο. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει παγκοσμίως άλλο μνημείο που να είναι έτσι διαμελισμένο και να καταβάλλονται προσπάθειες χρόνια τώρα να επανασυνδεθούν τα κομμάτια. Η επανασύνδεση είναι μια ειδική διαδικασία και γι αυτό ξεκινήσαμε αρκετά νωρίς», ανέφερε, για να προσθέσει: «Αυτό το μνημείο δέχεται σήμερα μερικά από τα σπαράγματά του και όλοι ελπίζουμε ότι αυτή η πράξη είναι μία νέα αρχή στο ζήτημα της αποκατάστασης των γλυπτών του Παρθενώνα» σημείωσε ο κ. Παντερμαλής.

«Έρχονται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, πρώτα αυτά, από την ίδια μας τη χώρα, για να αποτελέσουν παράδειγμα συνάρθρωσης και άλλων θραυσμάτων και λίθων που έχουν κατά καιρούς διασπαρεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» υπογράμμισε  ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης. «Αν, όπως λέγεται, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, η πράξη που συντελείται σήμερα εδώ ήρθε να αποτελέσει τον πρόδρομο για την επανένωση και των μεγάλων Παρθενώνιων τμημάτων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, μία επανένωση  που περιμένει το ίδιο το σώμα του μνημείου, έτσι όπως αποτυπώνεται, τόσο στην πλειονότητα της βούλησης του Βρετανικού λαού αλλά και στην παγκόσμια βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε από την απόφαση της UNESCO, στις 29 Σεπτεμβρίου» πρόσθεσε ο κ. Σταμπολίδης. 

Τα θραύσματα προέρχονται από τη ζωφόρο, τις μετόπες και τα αετώματα του Παρθενώνα. Δύο θραύσματα κεφαλών βρήκαν ήδη τη θέση τους στη ζωφόρο. Το ένα από αυτά, το επάνω μέρος μιας νεανικής κεφαλής, συνδέεται με τη μορφή του δεύτερου από τα αριστερά επόπτη της πομπής των Παναθηναίων, που εικονίζεται στον λίθο VII της ανατολικής ζωφόρου. Αποτελεί το μοναδικό αυθεντικό θραύσμα του λίθου στο Μουσείο Ακρόπολης καθώς ο υπόλοιπος βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου. Η δεύτερη κεφαλή αποδίδεται στον πρώτο από αριστερά θαλλοφόρο της πομπής των Παναθηναίων, που εικονίζεται στον λίθο IX της βόρειας ζωφόρου.

Τα υπόλοιπα οκτώ θραύσματα τοποθετήθηκαν προσωρινά σε ειδική προθήκη στην Αίθουσα του Παρθενώνα, από την οποία θα αποσυρθούν κάποια στιγμή για να μελετηθούν σε συνάρτηση με άλλα τμήματα του γλυπτού διακόσμου του μεγάλου ναού, είτε αυτά βρίσκονται στον εκθεσιακό τους χώρο, είτε φυλάσσονται στις αποθήκες του Μουσείου Ακρόπολης.

Η υποδοχή των δέκα θραυσμάτων πραγματοποιήθηκε στην εμβληματική Αίθουσα του Παρθενώνα, με την παρουσία της Διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Άννας Καραπαναγιώτου και του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Καλή Νέα Χρονιά με Υγεία, Χαμόγελο και Πίστη στη Ζωή.

Published

on

By

270924532_447137606813408_5743044095724008492_n

Το 2022 ας είναι Ελπιδοφόρο, Γόνιμο, Δημιουργικό!

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Γ. Διδασκάλου: Στις αρχές του χρόνου ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου Βίγγα στο Ναύπλιο

Published

on

By

270607875_446628270197675_1687266422918674790_n

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου μετά και την έγκριση του 2ου πρακτικού της επιτροπής του διαγωνισμού για το «Έργο αποκατάστασης και ανάδειξης κτηρίου Βίγγα στο Ναύπλιο» ξεκινούν οι εργασίες από τον τελικό ανάδοχο στις αρχές του έτους 2022.
“Το ΥΠΠΟΑ συνεχίζει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, την αποκατάσταση και την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της πατρίδας μας.” δήλωσε ο κύριος Διδασκάλου

Google News
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Published

on

By

269911343_443148270545675_4617480822261799347_n

Το 2022 ας χαράξουμε νέα βήματα μπροστά.
Ας είναι η Χρονιά για νέες κατακτήσεις για τον Πολιτισμό, την Κοινωνία, την Ελλάδα.
Χρόνια πολλά!
Υγεία. Δύναμη. Δημιουργία!

Google News
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]
Continue Reading

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Ανοικτή επιστολή του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Ναυπλίου

για την προστασία και ανάδειξη των Μυκηναϊκών τάφων

Published

on

By

ΤΑΦΟΙ.

Είναι γνωστό,ότι στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου υπάρχουν Μυκηναϊκοί τάφοι. Από τις 11.12.2013 το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ με Αρ.Πρωτ.: ΥΠΠΟA/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/TAX/Φ4/ 242330/131309/15778/7041 και με την σύμφωνη γνώμη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, έπρεπε οι Μυκηναϊκοί τάφοι να προστατευθούν και να αναδειχθούν. 
Η κα Παπαδημητρίου,την οποία και ευχαριστούμε για την προσπάθειά της να υλοποιηθεί το έργο,είχε πει στην συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. στις 36/26.11.2013 « Παράλληλα, η Εφορεία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία της ένταξης αυτού του έργου σε χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, ζητώντας ένα υποέργο για τον καθαρισμό, την ανάδειξη, την προστασία και τη στερέωση αυτών των αρχαιοτήτων και ενδεχομένως έστω και αυτή την τελευταία στιγμή να γίνει μία ταχυμετρική αποτύπωση των αρχαιοτήτων, ώστε κάτι από αυτό το νεκροταφείο να μείνει και να εξαλειφθεί αυτή η αλγεινή εικόνα που έχουν οι τάφοι σήμερα».

Επίσης,όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στην απόφαση 1327/2021 του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρεται ότι η ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού « με την υλοποίηση του ως άνω έργου και την προβλεπόμενη ένταξή του στις χρηματοδοτήσεις … δίδεται μια μοναδική και ίσως η τελευταία ευκαιρία για την άρση των ανακολουθιών του παρελθόντος σε σχέση με την τεκμηρίωση, ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών καταλοίπων της Μυκηναϊκής Ναυπλίας ».

Στις 3-7-2019 υπογράφηκε Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου, «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΟΥ Ι.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ», η οποία έληγε στις 2-7-2021. Δυστυχώς, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, δεν προχώρησε η εφαρμογή της, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν σχετιζόταν το έργο αυτό με την πρόοδο των εργασιών του κτιρίου του Συσσιτίου, όπως προκύπτει σαφέστατα και με την απόφαση του Κ.Α.Σ.,αφού επρόκειτο για δύο διαφορετικά έργα. Στη συνέχεια υπογράφηκε παράταση αυτής της Προγραμματικής σύμβασης για ένα έτος ακόμη.

Σήμερα η Εφορεία αρχαιοτήτων έχει υποβάλλει στο Υπουργείο Πολιτισμού,τεύχη μελετών που αφορούν στην προστασία και ανάδειξη των Μυκηναϊκών τάφων που βρίσκονται εντός του οικοπέδου όπου ανεγέρθηκε πρόσφατα κτήριο κοινωνικού χαρακτήρα του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Ναυπλίου.

Δυστυχώς οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι το θέμα της ανάδειξης και προστασίας των Μυκηναϊκών τάφων θα αργήσει να εξετασθεί. Αν ισχύει αυτό,τότε είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια ότι θα χαθεί το έργο.

Ευχόμαστε να μην ισχύει αυτό και να εξετασθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν.

Δεδομένου ότι μέχρι τις 2-7-2022,δηλαδή σε έξι μήνες, λήγει η Προγραμματική σύμβαση και ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα νέας παράτασης με αποτέλεσμα να χαθεί το έργο ανάδειξης και προστασίας των Μυκηναϊκών τάφων,αφού το έργο θα απενταχθεί από την υπάρχουσα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου,

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου απευθύνει έκκληση προς τους:

Α) Βουλετές του Νομού μας κ. Ιωάννη Ανδριανό ,κ. Ιωάννη Γκιόλα και κ. Ανδρέα Πουλά,όπως καταθέσουν ερώτηση στην αρμόδια Υπουργό για την άμεση εξέταση του θέματος.

Β) Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και Δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Δημήτριο Κωστούρο,όπως ενεργήσουν προς το Υπουργείο Πολιτισμού, για την άμεση εξέταση και υλοποίηση του έργου.

Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου.
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ
ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
« Ε Υ Α Γ Γ Ε Λ Ι Σ Τ Ρ Ι Α Σ»
ΝΑΥΠΛΙΟΥ
ΤΗΛ. 2752027778

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ

Δημιουργία “Δικτύου σπουδαίων πόλεων της Αρχαιότητας”

με συμμετοχή και του Άργους

Published

on

By

ancient-argos

Πρωτοβουλία για την δημιουργία δικτύου των πόλεων που διακρίθηκαν στην Αρχαιότητα έχει αναλάβει σύμφωνα με πληροφορίες η δημοτική αρχή Σπάρτης. 
Ο δήμαρχος προγραμματίζει επαφές έτσι ώστε οι 5 πόλεις που «έγραψαν» ιστορία να συνθέσουν σήμερα ένα δίκτυο ανταλλαγής, συνεργασίας και συνδημιουργίας. 
Οι 5 πόλεις είναι: ΣΠΑΡΤΗ, ΑΘΗΝΑ, ΑΡΓΟΣ , ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΘΗΒΑ. 
Θα λέγεται «ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ 5 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ».

Google News
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]
Continue Reading

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Γιώργος Διδασκάλου – Γενικός Γραμματέας Η εβδομάδα ξεκινάει με αισιοδοξία.

Γιώργος Διδασκάλου – Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού

Published

on

By

269751321_440768564116979_9189610926964374342_n

Εγκαταστάθηκε πλέον και το προσωρινό στέγαστρο προστασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ναυπλίου και οι εργασίες συνεχίζονται.

Το ΥΠΠΟΑ τηρεί τις δεσμεύσεις του και τα μνημεία της πατρίδας μας προστατεύονται και αναδεικνύονται.

Καλημέρα και καλή μας εβδομάδα.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Στον “αέρα” το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

– Δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων.

Published

on

By

theatro-epidayvrou-750x475

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση που έλαβαν οι εργαζόμενοι από τη Διοίκηση περί μη ανανέωσης των συμβάσεων τους.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που λάβαμε έχει ως εξής:

Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, πληροφορηθήκαμε πως δεν εγκρίθηκε η ανανέωση των συμβάσεων όλου του υφιστάμενου προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του οργανισμού έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του.

Ας σημειωθεί πως η ανανέωση αυτών των συμβάσεων αποτελεί χρόνιο πρόβλημα της εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, με αποτέλεσμα υπάλληλοι που απασχολούνται επί χρόνια στην Εταιρεία (ακόμη και από το 2002!) να βρίσκονται στον αέρα κάθε χρόνο μετά τη λήξη της φεστιβαλικής περιόδου. Είναι άξιο απορίας πως ένας από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας έχει αναγκαστεί να παράγει το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα με υπαλλήλους που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τοποθετώντας τους σε ένα αέναο καθεστώς ομηρίας.

Ας σημειωθεί επίσης ότι το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου πραγματοποιεί εδώ και δύο χρόνια, και εν μέσω πανδημίας, διαδικτυακές και άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα (υπό τον τίτλο open plan), ενώ φέτος οι καλοκαιρινές του δράσεις διήρκησαν 6 ολόκληρους μήνες (Μάιο-Οκτώβριο, σε 6 χώρους εκδηλώσεων με 82 παραγωγές). Η επέκταση των δραστηριοτήτων, που προβλέπεται και για το προσεχές έτος, έγινε με την εργασιακή επιβάρυνση του υπάρχοντος προσωπικού, το οποίο αγόγγυστα ανταποκρίθηκε στον υπερδιπλασιασμό της εργασίας του.

Εκ μέρους των Εργαζομένων της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους σε μια ύστατη αναθεώρηση της άδικης αυτής απόφασης που καταδικάζει στην ανεργία μεγάλο μέρος των εργαζομένων του Φεστιβάλ από την 1/1/2022.”

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Δήμος Ναυπλιέων: Ακυρώνονται όλες οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις

Published

on

By

Δήμος-Nαυπλίου

Με αίσθημα ευθύνης, θέτοντας όπως πάντα πάνω από όλα την προστασία της υγείας των δημοτών μας, ακυρώνουμε όλες τις προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις του δωδεκαημέρου.

Στην απόφαση αυτή συνέβαλλε η επικρατούσα επιστημονική άποψη της ταχείας διάδοσης της μετάλλαξης «Ο» του κορωνοϊού και της εμφάνισης κρουσμάτων στην χώρα μας.

Λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για να μπορέσουμε υγιείς να χτίσουμε τις ελπίδες από τη γέννηση του Θεανθρώπου και τον ερχομό του Νέου έτους.

*Η Χριστουγεννιάτικη εορταγορά του Δήμου Ναυπλιέων θα λειτουργήσει κανονικά.
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

Google News
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Continue Reading
ScreenHunter-1276
300x300vac
ΑΚΡΟΜΟΛΙΟ-2017-12-22-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-ΔΕΥΑΑΡΜ-μικρή
ScreenHunter 2751
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ6 ώρες ago

1η Ψηφιακή Παρακολούθηση και Τεκμηρίωση της Εξέλιξης του Έργου ΒΙΝΤΕΟ
5 (1)

22shutterstock_835-2-1-1-960x600
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ11 ώρες ago

Αλλάζουν όλα στην αναγνώριση των πτυχίων ξένων ΑΕΙ
0 (0)

150-poster
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ11 ώρες ago

Ευχαριστήρια επιστολή των “Δεσμών Αίματος” προς το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας
0 (0)

270114306_4900947183302320_216549295988811060_n
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ15 ώρες ago

Έκλεισε σήμερα το 3ο Νηπιαγωγείο Ναυπλίου λόγω 2 κρουσμάτων κορωνοϊού
5 (1)

Untitled-1
ΑΘΛΙΤΙΣΜΟΣ15 ώρες ago

Για τις 17 Απριλίου προγραμματίζεται ο Μαραθώνιος Ναυπλίου 2022
0 (0)

kaph29620-min - Αντίγραφο
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ17 ώρες ago

Επαναλειτουργεί το Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων του δήμου Άργους.
0 (0)

Bourtzi,Castle,Landscape,At,Nafplio,In,Greece.,View,From,Palamidi
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ19 ώρες ago

18 Ιανουαρίου του 1823: Το Ναύπλιο ορίζεται πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους
0 (0)

liksiprothesmes-ofeiles-xrimata-kompiouteraki-logistis-forologia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ19 ώρες ago

Ολοταχώς προς παράταση στη ρύθμιση χρεών μέχρι και 72 δόσεις
0 (0)

farmako-emvolio-covid
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ19 ώρες ago

4η δόση εμβολίου: 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους ανοσοκατασταλμένους
0 (0)

image001
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ19 ώρες ago

Προσφορά αγάπης από το 1ο ΕΠΑΛ Ναυπλίου στο Συσσίτιο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας
0 (0)

55555555555 copy
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 μήνα ago

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ :ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

777 2264
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ1 μήνα ago

Μαλλιά Φθινόπωρο / Χειμώνας 2021 -2022: Οι νέες τάσεις στα κουρέματα – Τα νέα χτενίσματα

eortologio-poioi-giortazoyn-simera-paraskeyi-17-dekemvrioy-960x504
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 μήνα ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 18 Δεκεμβρίου

Ανάπλαση-Αιγίου-Ναύπλιο-εργασίες-2-780x470
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ1 μήνα ago

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την ανάπλαση.

iStock-1131738236-1024x683
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 μήνα ago

Παράταση για τέλη κυκλοφορίας & επιστρεπτέες προκαταβολές

arvanitia-1
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ1 μήνα ago

Επιδοτούμενη μετεκπαίδευση σε Ναύπλιο, Ερμιόνη, Λουτράκι, Καλαμάτα – Ποιους αφορά

444 2316
LIFESTYLE1 μήνα ago

«Πολλές φορές θα πω “το σύντροφό μου” και μου απαντάνε “τι σύντροφο;”»

ScreenHunter 2324
LIFESTYLE4 εβδομάδες ago

The Voice – Τελικός: Νικήτρια η 16χρονη Άννα που τραγουδάει σαν άγγελος – “Σε θαυμάζω, είμαι τόσο τυχερός”

5652323
LIFESTYLE4 εβδομάδες ago

Πέθανε ο Ορφέας Ζάχος, ο κινηματογραφικός «Κίμωνας»

maxresdefault_7
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα ago

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα για τα εσπεριδοειδή..

ScreenHunter 2751
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ6 ώρες ago

1η Ψηφιακή Παρακολούθηση και Τεκμηρίωση της Εξέλιξης του Έργου ΒΙΝΤΕΟ
5 (1)

tromaras (1)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ2 ημέρες ago

ΣΟΚ: Στο νοσοκομείο ο Γιώργος Τρομάρας – Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του
5 (1)

271833806_5293856227309678_2057979047996740191_n
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ5 ημέρες ago

ΚΑΜΠΟΣΟΣ : Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη
0 (0)

Screenshot_5-3-696x346
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ5 ημέρες ago

Καιρός: Ο Διομήδης φεύγει, το ψύχος μένει – Οι περιοχές με παγετό την Παρασκευή
0 (0)

Art-Wagons Afisa
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ7 ημέρες ago

Art-Wagons. Δωρεάν διαδικτυακό πολιτιστικό «ταξίδι» για εφήβους
0 (0)

271685620_10159242740889667_5090875058720752764_n
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 εβδομάδα ago

Παίρνουν πίσω τα μέτρα: Οι νέες αλλαγές σε καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και γήπεδα
0 (0)

ScreenHunter 63 (01)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 εβδομάδα ago

«Ναι» σε νέα μέτρα: Έρχεται οριστικό μπλόκο στους ανεμβολίαστους ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους
0 (0)

5255012
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 εβδομάδα ago

Deltacron: Νέα μετάλλαξη “μείγμα” της Όμικρον και της Δέλτα εντοπίστηκε σε 25 ασθενείς στην Κύπρο
0 (0)

44444 2580
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 εβδομάδα ago

ΣΟΚ : Τραγικός θάνατος με Φωτιά που ξέσπασε πριν από λίγο σε σπίτι στην Ερμιόνη Αργολίδας BINTEO
5 (1)

Η-Όμικρον-φέρνει-νέα-μέτρα-από-την-επόμενη-εβδομάδα-MEGA-TV
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ2 εβδομάδες ago

Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει την επόμενη εβδομάδα νέα μέτρα
4 (1)

Trending

Copyright © 2021-22 Digital Cities IKE , powered by Dritsas.gr