ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Με άνευ προηγουμένου προσέλευση κόσμου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, 10 Μαρτίου 2024, η  αναβίωση του παραδοσιακού αποκριάτικου εθίμου της «Λύριζας» στη Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας.

Από τα παλιά χρόνια, η Κρανιδιώτικη  «Λύριζα» ήταν ένα αυτοσχέδιο γλέντι της αποκριάς που στηνόταν στις γειτονιές του Κρανιδίου. Στα γλέντια αυτά απαραίτητο ήταν το τραγούδι, ο χορός, τα παραδοσιακά εδέσματα και τα μασκαρέματα.

Το όνομα «Λύριζα» του εθίμου πήρε το όνομά του από τη λύρα, το μουσικό όργανο και την αρβανίτικη κατάληξη –ζα που σημαίνει μικρό γλέντι με όργανα.

Όλα ξεκίνησαν από το Λαογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Ερμιονίδας, όπου ξεκίνησε η πομπή του γάμου του Τζώρτζη Μπέλου εξ Αμερικής και της Πανωραίας Κορμπή εκ Κρανιδίου με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής περπάτησαν στα στενά του Κρανιδίου για να φτάσουν ως την Μπαρδούνια και τον Άγιο Γιώργη.

Επόμενη στάση ήταν η κάτω Πλατεία “Παπαρσένη”, όπου στήθηκε ένα ακόμα μικρό γλέντι της γειτονιάς με πολύ χορό, τραγούδι και παραδοσιακά κεράσματα. Στη συνέχεια, σειρά είχε το Δημαρχείο Ερμιονίδας και τα ιστορικά «Σκαλάκια», όπου εκεί τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ι. Γεωργόπουλος για να φτάσουν όλοι μαζί στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και μετά στην κεντρική Πλατεία Κύπρου Κρανιδίου.

Η γιορτή κορυφώθηκε το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου  με ζωντανή μουσική, χορό, το «Γαϊτανάκι» από το 1ο Νηπιαγωγείο Κρανιδίου και την Α’ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου, κ. Γεώργιος Φασιλής και ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας, κ. Κωνσταντίνος Γκαργκάσουλας.

Το γλέντι συνεχίστηκε ως αργά το απόγευμα με πολύ κέφι, χορό και τραγούδι.

Την Κρανιδιώτικη «Λύριζα» συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ερμιονίδας, η Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου & το Επιμελητήριο Αργολίδας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε το Λαογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Ερμιονίδας, ενώ συμμετείχαν και το Ιστορικό Λαογραφικό κέντρο Κρανιδίου, η Χορευτική Ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας, οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Ερμιονίδας, Εθελοντικές Ομάδες, το Energy Art και πλήθος καρναβαλιστών.

Η Δημοτική Αρχή έχει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη του πολιτισμού και την διατήρηση της πλούσιας παράδοσης αυτού του τόπου, καθώς και την προβολή της.

Παράλληλα, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, τους φορείς και συλλόγους που συμμετείχαν, τους εθελοντές, τους χορηγούς για την προσφορά και τη μοναδική ζωντάνια και πνοή που έδωσαν στην Πόλη του Κρανιδίου.

Πάνω απ’ όλα απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο, πολίτες και επισκέπτες του δήμου μας, που στήριξαν με την παρουσία τους και αυτή την εκδήλωση.

Γραφείο Δημάρχου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αργολίδα: Ανακοινώθηκαν οι Υποδιευθυντές – Τομεάρχες των Σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

AGGELOS DRITSAS

Κοινά Τεχνικά Προβλήματα σε Δίκτυα Ύδρευσης Ναυπλιέων & Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΡΑΦΑΗΛ,ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ

AGGELOS DRITSAS

 Ιωάννης Μαλτέζος : Εύχομαι σε όλους καλή σχολική χρονιά, γεμάτη υγεία, πρόοδο και δημιουργικότητα!

AGGELOS DRITSAS

Άλωση της Τριπολιτσάς !

AGGELOS DRITSAS

Αργολίδα: Ποδηλατάδα Αγάπης στα Πυργιώτικα Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Η Acer ανακοίνωσε το νέο high end compact gaming PC Predator Orion X

AGGELOS DRITSAS

Κόρινθος: Νεκρός εντοπίστηκε νεαρός άντρας στο κανάλι του Ισθμού

AGGELOS DRITSAS

Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο – Ο ιδανικός προορισμός για κάθε αθλητική εμπειρία .«Nafplio Challenge 2025»

AGGELOS DRITSAS

Στην Επίδαυρο ο Νίκος Ανδρουλάκης – Παρακολούθησε την παράσταση Βάκχες του Ευριπίδη

AGGELOS DRITSAS

Υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Κυριακή 18 Αυγούστου

AGGELOS DRITSAS