Ο εφιάλτης επανέρχεται – Μισό δισεκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα BA.2 σε όλο τον κόσμο

covid-shanghai

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια την Πέμπτη, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, καθώς η υποπαραλλαγή BA.2 της Όμικρον εξαπλώνεται και επικρατεί σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Από την αρχή της πανδημίας, περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν τους περισσότερους θανάτους. Ρωσία, Βραζιλία και Ινδία ακολουθούν.

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων από κοροναϊό είναι σίγουρα μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό καθώς πολλοί ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί και η καταγραφή όλων των περιστατικών είναι πρακτικά αδύνατη.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΟΥ, μέχρι τον Σεπτέμβριο ο SARS-CoV-2 πρέπει να είχε προσβάλλει το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως δείχνουν ορολογικές εξετάσεις που ανιχνεύουν την παρουσία αντισωμάτων.

Στην Αφρική, περίπου 800 εκατομμύρια άτομα, ή τα δύο τρίτα της ηπείρου, εκτιμάται ότι είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 μέχρι τον Σεπτέμβριο, αριθμός μακράν μεγαλύτερος από τα 8,2 εκατ. κρούσματα που είχαν αναφερθεί μέχρι τότε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το στέλεχος BA.2 αντιστοιχεί σήμερα περίπου στο 86% των δειγμάτων που υποβάλλονται σε γενετικές αναλύσεις, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Η BA.2 είναι πιο μεταδοτική από άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, όπως BA.1 και η BA.22, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο.

Σχεδόν το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου Covid-19, το ποσοστό όμως πέφτει στο απογοητευτικό 14,8% για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Κρίση σε Νότια Κορέα και Σαγκάη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Παρόλα αυτά η ήπειρος αναφέρει πάνω από μισό εκατομμύρια κρούσματα την ημέρα,

Στις ΗΠΑ, τα νέα κρούσματα μειώνονται με ταχύ ρυθμό μετά το ρεκόρ του Ιανουαρίου, ωστόσο η έξαρση της πανδημίας σε περιοχές της Ασίας και της Ευρώπης δημιουργεί ανησυχία για νέο κύμα στις ΗΠΑ.

Πρώτη σε ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων είναι η Νότια Κορέα, με πάνω από 182.000 νέες λοιμώξεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως.

Η Σαγκάη βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο πανδημικό κύμα από την ανακάλυψη του SARS-CoV-2 στην Ουχάν, περίπου 800 χιλιόμετρα μακριά.

Η πόλη βρίσκεται σε αυστηρό lockdown και οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την απομάκρυνση άρρωστων παιδιών από τους γονείς τους, το συνωστισμό στα κέντρα απομόνωσης και τη θανάτωση κατοικίδιων ζώων.

Exit mobile version