Connect with us

ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΤΩΡΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Published

on

dop1-2-678x381

Η 14η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και φέτος είναι αφιερωμένη στην Πρόσβαση στη Φροντίδα του Διαβήτη. 
Η γλυκόζη μεταφέρεται από το αίμα στα κύτταρα με τη βοήθεια μιας ορμόνης, της ινσουλίνης, που παράγεται στο πάγκρεας από τα β-κύτταρα. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης(ΣΔ) είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία που οφείλεται σε πλήρη ή μερική ένδεια ινσουλίνης και αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης. Τα νεότερα δεδομένα καταδεικνύουν ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι στην πραγματικότητα μία ευρεία μεταβολική κατάσταση που εμπλέκει πολλά όργανα και μηχανισμούς και χρειάζεται εξατομικευμένη αντιμετώπιση, με βάση την ύπαρξη επιπλοκών και συννοσηροτήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του International Diabetes Federation(IDF):

-3 στα 4 άτομα με ΣΔ ζουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

-463 εκ. ενήλικες καταγράφηκαν παγκοσμίως με ΣΔ το έτος 2019 και αναμένεται να αυξηθούν στα 629 εκ. το έτος 2045

-1 στους 2 ενήλικες με Διαβήτη παραμένουν αδιάγνωστοι

-1 στους 5 ενήλικες με ΣΔ είναι άνω των 65 ετών

-4,2 εκ. θάνατοι παγκοσμίως από Διαβήτη

-Το 2019 ο Διαβήτης ήταν υπεύθυνος για δαπάνες υγείας που αντιστοιχούσαν στο 10% της συνολικής παγκόσμιας δαπάνης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ΣΔ, ο ΣΔ τύπου 1 που οφείλεται σε καταστροφή των β-κυττάρων, με απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης και ο ΣΔ τύπου 2 που οφείλεται σε προοδευτική μείωση της έκκρισης της ινσουλίνης και αντίσταση στην ινσουλίνη. Επίσης υπάρχει ο διαβήτης κύησης και κάποιες σπάνιες μορφές διαβήτη που σχετίζονται με γενετικές διαταραχές που αφορούν τη λειτουργικότητα των β-κυττάρων του παγκρέατος και τη δράση της ινσουλίνης, με νοσήματα του παγκρέατος, με ενδοκρινοπάθειες, με έκθεση σε φάρμακα και ιογενείς λοιμώξεις. Στις τελευταίες συμπεριλαμβάνεται η COVID-19, καθώς έχει βρεθεί ότι μπορεί να απορρυθμίσει το μεταβολισμό της γλυκόζης, οδηγώντας πιθανώς και στην εμφάνιση νέων περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη.

Η διάγνωσή του γίνεται όταν η γλυκόζη νηστείας πλάσματος ≥126mg/dl μετά από νηστεία 8 ωρών ή τιμή γλυκόζης πλάσματος ≥200mg/dl, 2 ώρες μετά από λήψη 75gr γλυκόζης ή τιμή γλυκόζης πλάσματος ≥200mg/dl τυχαία μέτρηση στο 24ωρο ή HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) ≥6,5%.

Τα συμπτώματα του ΣΔ περιλαμβάνουν συχνοουρία, ασυνήθιστη δίψα, θολή όραση, αργή επούλωση τραυμάτων, απώλεια βάρους, ανεξήγητη κούραση, στυτική δυσλειτουργία, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα χεριών-ποδιών. Οι επιπλοκές του ΣΔ είναι η καρδιαγγειακή νόσος, το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, η διαβητική νεφροπάθεια, η διαβητική νευροπάθεια, η περιφερική αρτηριακή νόσος, η αμφιβληστροειδοπάθεια, λοιμώξεις δέρματος, το διαβητικό πόδι.

Στην πρόληψη της νόσου ο ρόλος της σωματικής δραστηριότητας είναι πολύ σημαντικός. Περπάτημα 30΄ την ημέρα είναι η απλούστερη δραστηριότητα που μπορείτε να επιλέξετε. Επίσης ο περιορισμός ποσοτήτων όλων των γευμάτων και η μείωση σωματικού βάρους, αποτελούν κύριο στόχο. Στην επιλογή τροφών, παίρνετε υγιεινές αποφάσεις. Η μεσογειακή διατροφή(ελαιόλαδο, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, μεγάλη κατανάλωση οσπρίων-δημητριακών-φρούτων-λαχανικών) έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Δεν ξεχνάμε να συμβουλευτούμε τον Οικογενειακό μας Ιατρό και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ,

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

Continue Reading

ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΤΩΡΑ

Για τρεις μήνες θα ισχύουν τα πιστοποιητικά νόσησης

Published

on

By

w18-133309w14124335w04162452w26182124

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα συνεδρίασε η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και η οποία συμφώνησε πως όσα πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα έχουν λήξη έως 31 Ιανουαρίου του 2022 ενώ, όσα έχουν εκδοθεί Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα έχουν τρίμηνη διάρκεια.

Έτσι επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του Dnews για τρίμηνη διάρκεια των πιστοποιητικών νόσησης.
 Παράλληλα, αναμένεται αλλαγή και στα πιστοποιητικά εμβολιασμού στα οποία όμως θα προηγηθεί πρόταση της Ε.Ε. προς τα κράτη μέλη, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα, θα αποδεχτούν.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν πιστοποιητικά εμβολιασμών δύο ταχυτήτων:
-Στους άνω των 60 η ισχύς του πιστοποιητικού θα είναι για επτά μήνες
-Για όλους τους υπόλοιπους η ισχύς θα είναι εννέα μήνες

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

Continue Reading

ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΤΩΡΑ

Θετική εξέλιξη για τα πορτοκάλια στην Αργολίδα – Παραμένουν σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης

Published

on

By

IMG_20211208_220724

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των παραγωγών εσπεριδοειδών, των χυμοποιών και των συνεταιριστών, στο αίτημά τους, να παραμείνει η συνδεδεμένη ενίσχυση για τα πορτοκάλια και κατά τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021 – 2027.
Μετά από σύσκεψη με παραγωγούς και φορείς από την Αργολίδα και την Λακωνία, ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ε. Νίκας έκανε γραπτή παρέμβαση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, με τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα να παραμείνει η συγκεκριμένη ενίσχυση και στη νέα ΚΑΠ.

Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη για το θέμα, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο, στην οποία από πλευράς Περιφέρειας, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος και από τη Λακωνία, εκτός από εμένα και ο αρμόδιος για αγροτικά θέματα, Αντιπεριφερειάρχης Νίκωνας Τζινιέρης.

“Η σημερινή απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για τη διατήρηση της ενίσχυσης, είναι μια εξέλιξη που δικαιώνει την προσπάθεια όλων μας – Περιφέρειας, Βουλευτών, Επιμελητηρίων, Παραγωγών, Χυμοποιών και Συνεταιριστών – και ταυτόχρονα ένα πολύ καλό νέο για τον τόπο μας, αφού η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει το 70% της παραγωγής εσπεριδοειδών, το 70% των συσκευαστηρίων και το 100% των χυμοποιείων” δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος.

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

Continue Reading

ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΤΩΡΑ

Έρχεται πολύ σοβαρή επιδείνωση του καιρού

«Προσοχή! Πολύ σοβαρή φαίνεται η επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής και ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Published

on

By

kataigida-arthro

Για «πολύ σοβαρή» επιδείνωση του καιρού με σφοδρούς ανέμους και «δυνάμει επικίνδυνες καταιγίδες προς το παρόν απρόβλεπτης έντασης και διάρκειας» κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με προγνωστικά στοιχεία που επικαλείται, τα φαινόμενα θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια της Παρασκευής και του Σαββάτου ενώ αναμένεται να επηρεάσουν «τις περισσότερες περιοχές της χώρας».

«Προσοχή! Πολύ σοβαρή φαίνεται η επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής και ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, στις περισσότερες περιοχές της χώρας με σφοδρούς κατά τόπους ανέμους και σε θάλασσα και σε ξηρά αλλά και με βροχές και καταιγίδες προς το παρόν απρόβλεπτης έντασης και διάρκειας αλλά εν δυνάμει επικίνδυνες!» έγραψε ο κ. Αρναούτογλου.

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

Continue Reading
ScreenHunter 9722
eradiologo-ARGOLIDAFM-300x169-1
live24radio
ScreenHunter-8362

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.