www.AggelosDritsas.gr

Στο πανέμορφο Ναύπλιο υπάρχει εδώ και πάνω από 180 χρόνια ένα μνημείο, το οποίο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ο «θλιμμένος Λέων του Ναυπλίου» ή αλλιώς ο «κοιμώμενος Λέων των Βαυαρών», όπως αποκαλείται, είναι ίσως το ομορφότερο μνημείο (βραχογραφία) της νεότερης Ελλάδας. Πρόκειται για ένα υπέροχο σμιλεμένο λιοντάρι τεραστίων διαστάσεων, που αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του Ναυπλίου.

Ο λόγος που δημιουργήθηκε αυτό το σπάνιας ομορφιάς μνημείο πρίν από 180 και πλέον χρόνια, ήταν για να αποδώσει φόρο τιμής στα θύματα μιας επιδημίας εκείνης της εποχής.

Συγκεκριμένα, αυτή η επιδημία ήταν ο κοιλιακός τύφος που αποδεκάτισε εκατομμύρια ανθρώπους στις αρχές του 18ου αιώνα ενώ επιδημία τύφου αναφέρεται ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα. Αυτος ο ιός – βακτήριο λοιπόν αποδεκάτισε παράλληλα με τον πληθυσμό των κατοίκων του Ναυπλίου και τη φρουρά που συνόδευε τον τότε βασιλιά Όθωνα και που είχε έρθει από την Γερμανία.

Η ιστορία του μνημείου
Στις 25 Ιανουαρίου 1833, ο 17χρονος βασιλιάς Όθων έφτασε στην πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, το Ναύπλιο. Όταν η αρμάδα που τον συνόδευε πέρασε το Ναβαρίνο, άναψαν φωτιές από βουνό σε βουνό και στο Ιτς Καλέ ρίχτηκαν κανονιές. Χιλιάδες άνθρωποι κατέφθασαν στο Ναύπλιο για να τον υποδεχτούν. Ανάμεσα τους και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος κατέθεσε τα όπλα του μπροστά στα πόδια του Όθωνα για να δείξει ότι θα υπηρετήσει την νέα τάξη πραγμάτων.

Ο νεαρός Όθων, συνοδευόταν από Βαυαρούς συμβούλους και αξιωματούχους. Παρέμεινε στην πρωτεύουσα για 11 μήνες. Στο διάστημα αυτό διάβαζε ελληνική ιστορία και έκανε ταξίδια για να γνωρίσει την νέα του πατρίδα. Ωστόσο, το μεσογειακό κλίμα και οι φτωχικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα, δυσχέραιναν την καθημερινότητα των Βαυαρών.

Το κλίμα ήταν βαρύ, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν συχνά. Πολλοί Βαυαροί ακόλουθοι προσβλήθηκαν από κοιλιακό τύφο και έχασαν τη ζωή τους. Μερικά χρόνια αργότερα, ενώ η πρωτεύουσα είχε μεταφερθεί στην Αθήνα, ο πατέρας του Όθωνα, Λουδοβίκος Α’, ζήτησε από τον Βαυαρό γλύπτη, Κρίστιαν Ζίγκελ να φιλοτεχνήσει γλυπτό στη μνήμη των συμπατριωτών του που πέθαναν στο Ναύπλιο.

Ο Ζίγκελ σμίλευσε πάνω σε βράχο στο συνοικισμό Πρόνοια, ένα τεράστιο γλυπτό που είχε τη μορφή λιονταριού. Στη γερμανική επιγραφή που υπάρχει κάτω από το γλυπτό αναγράφεται: «Οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες της βασιλικής βαυαρικής μεραρχίας προς του συμπατριώτες τους. Ανηγέρθη από τον βασιλέα Λουδοβίκο Α’ της Βαυαρίας. Το εποίησε ο Χριστιανός Ερρίκος Ζίγκελ».

Φέρει ομοιότητες με το «λιοντάρι της Κέας», το αρχαίο γλυπτό που σμιλεύτηκε στο βράχο της χώρας του νησιού τον 6ο αιώνα π.Χ. και τον λέοντα της Λουκέρνης του Μπέρτελ Θορβάλντσεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Το Ναύπλιο γιορτάζει – Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον Πολιούχο Άγιο Αναστάσιο ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για ταυτότητες: Να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία

AGGELOS DRITSAS

Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης: Η τοξικότητα αυτών των εκλογών δεν έχει προηγούμενο!

AGGELOS DRITSAS

Παιδικοί σταθμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα voucher

AGGELOS DRITSAS

Κολυμβητικές Ιπτάμενες επιτυχίες σε αγώνες Open Water σε Τολό και Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΙ ΑΠ’ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ 7-4-2024  2 ΩΡΕΣ ( ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ )

AGGELOS DRITSAS

Φωτιά στην Καραθώνα Ναυπλίου στην παλιά χωματερή ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Άγριος ξυλοδαρμός 18χρονου στις Σπέτσες – Η παρεξήγηση για μια γυναίκα

AGGELOS DRITSAS

“ΓΙΑΛΑ-ΓΙΑΛΑ”, ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ!! ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

7ος Δρόμος Καραθώνας – Αρβανιτιάς _ Μια διαδρομή δίπλα στη θάλασσα

AGGELOS DRITSAS

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε Αργολίδας Τάσος Γανώσης

AGGELOS DRITSAS

Νέα μόνιμη παθολόγος στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS