ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Στο πανέμορφο Ναύπλιο υπάρχει εδώ και πάνω από 180 χρόνια ένα μνημείο, το οποίο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ο «θλιμμένος Λέων του Ναυπλίου» ή αλλιώς ο «κοιμώμενος Λέων των Βαυαρών», όπως αποκαλείται, είναι ίσως το ομορφότερο μνημείο (βραχογραφία) της νεότερης Ελλάδας. Πρόκειται για ένα υπέροχο σμιλεμένο λιοντάρι τεραστίων διαστάσεων, που αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του Ναυπλίου.

Ο λόγος που δημιουργήθηκε αυτό το σπάνιας ομορφιάς μνημείο πρίν από 180 και πλέον χρόνια, ήταν για να αποδώσει φόρο τιμής στα θύματα μιας επιδημίας εκείνης της εποχής.

Συγκεκριμένα, αυτή η επιδημία ήταν ο κοιλιακός τύφος που αποδεκάτισε εκατομμύρια ανθρώπους στις αρχές του 18ου αιώνα ενώ επιδημία τύφου αναφέρεται ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα. Αυτος ο ιός – βακτήριο λοιπόν αποδεκάτισε παράλληλα με τον πληθυσμό των κατοίκων του Ναυπλίου και τη φρουρά που συνόδευε τον τότε βασιλιά Όθωνα και που είχε έρθει από την Γερμανία.

Η ιστορία του μνημείου
Στις 25 Ιανουαρίου 1833, ο 17χρονος βασιλιάς Όθων έφτασε στην πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, το Ναύπλιο. Όταν η αρμάδα που τον συνόδευε πέρασε το Ναβαρίνο, άναψαν φωτιές από βουνό σε βουνό και στο Ιτς Καλέ ρίχτηκαν κανονιές. Χιλιάδες άνθρωποι κατέφθασαν στο Ναύπλιο για να τον υποδεχτούν. Ανάμεσα τους και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος κατέθεσε τα όπλα του μπροστά στα πόδια του Όθωνα για να δείξει ότι θα υπηρετήσει την νέα τάξη πραγμάτων.

Ο νεαρός Όθων, συνοδευόταν από Βαυαρούς συμβούλους και αξιωματούχους. Παρέμεινε στην πρωτεύουσα για 11 μήνες. Στο διάστημα αυτό διάβαζε ελληνική ιστορία και έκανε ταξίδια για να γνωρίσει την νέα του πατρίδα. Ωστόσο, το μεσογειακό κλίμα και οι φτωχικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα, δυσχέραιναν την καθημερινότητα των Βαυαρών.

Το κλίμα ήταν βαρύ, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν συχνά. Πολλοί Βαυαροί ακόλουθοι προσβλήθηκαν από κοιλιακό τύφο και έχασαν τη ζωή τους. Μερικά χρόνια αργότερα, ενώ η πρωτεύουσα είχε μεταφερθεί στην Αθήνα, ο πατέρας του Όθωνα, Λουδοβίκος Α’, ζήτησε από τον Βαυαρό γλύπτη, Κρίστιαν Ζίγκελ να φιλοτεχνήσει γλυπτό στη μνήμη των συμπατριωτών του που πέθαναν στο Ναύπλιο.

Ο Ζίγκελ σμίλευσε πάνω σε βράχο στο συνοικισμό Πρόνοια, ένα τεράστιο γλυπτό που είχε τη μορφή λιονταριού. Στη γερμανική επιγραφή που υπάρχει κάτω από το γλυπτό αναγράφεται: «Οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες της βασιλικής βαυαρικής μεραρχίας προς του συμπατριώτες τους. Ανηγέρθη από τον βασιλέα Λουδοβίκο Α’ της Βαυαρίας. Το εποίησε ο Χριστιανός Ερρίκος Ζίγκελ».

Φέρει ομοιότητες με το «λιοντάρι της Κέας», το αρχαίο γλυπτό που σμιλεύτηκε στο βράχο της χώρας του νησιού τον 6ο αιώνα π.Χ. και τον λέοντα της Λουκέρνης του Μπέρτελ Θορβάλντσεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δημήτρης Καμπόσος – ”Αλλαγή Πορείας”: Συμπλήρωση δικτύων αποχέτευσης ομβρίων Νέας Κίου

AGGELOS DRITSAS

Η Google θα επισημαίνει τις εφαρμογές Android που περνούν από έλεγχο ασφαλείας

AGGELOS DRITSAS

Ανατριχιαστικό βίντεο: Η στιγμή της συντριβής του αεροπλάνου που επέβαινε ο Κρίστιαν Όλιβερ και οι κόρες του

AGGELOS DRITSAS

Τσικνίζει σήμερα από το πρωί ο Δήμος Ναυπλιέων ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Καραγιάννη για την καταγγελία Μάκαρη στον ΣΚΑΙ

AGGELOS DRITSAS

ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

AGGELOS DRITSAS

Κόμβος Ταμπάκη-Komvos Tabaki 

AGGELOS DRITSAS

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ Τ.V. SKAI «ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ»

AGGELOS DRITSAS

7-11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2025 Η θρυλικήεμπειρία των 1000 Miglia έρχεται στην Ελλάδα

AGGELOS DRITSAS

“Κανείς δεν είναι μόνος όταν υπάρχει συλλογική αλληλεγγύη.”

AGGELOS DRITSAS

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρη Αργολίδας με Εμπορικό και Επιχειρηματικό Σύλλογο Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

 Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Ναυπλίου.

AGGELOS DRITSAS