ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πελέ: Επεσε η «αυλαία» για τον «βασιλιά» του ποδοσφαίρου – Παγκόσμιος θρήνος

Ο Edson Arantes do Nascimento κατά κόσμον Πελέ έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 82 ετών. Ο γεννημένος στις 23 Οκτωβρίου του 1940 θρύλος του βραζιλιάνικου και παγκόσμιου ποδοσφαίρου το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της πατρίδας του με τον καρκίνο να τον έχει «νικήσει».

Τα πρώτα χρόνια

Ο Πελέ γεννήθηκε σε μία κωμόπολη περίπου 79.000 κατοίκων, την Três Corações (Τρεις καρδιές) στην επαρχία Minas Gerais, στα Νοτιοανατολικά της Βραζιλίας. Λίγες ώρες πριν την γέννηση του το ρεύμα έφτασε στην περιοχή που γεννήθηκε και στο σπίτι του και οι γονείς του αποφάσισαν να τιμήσουν τον Τόμας Έντισον, όπως είχε ο ίδιος αποκαλύψει σε συνέντευξή του σε αμερικανικό μέσο το 2014. Κατά την απογραφή ο δημόσιος υπάλληλος παρέλειψε ένα «ι» και το Έντσον και όχι το Έντισον έμεινε το μικρό του όνομα.

Όλα αυτά λίγη σημασία θα έπαιζαν στη συνέχεια καθώς ο Πελέ εμπνευσμένος και έχοντας ως πρότυπο τον επίσης ποδοσφαιριστή πατέρα του ήταν «καταδικασμένος» να γίνει η επιτομή και το πρόσωπο του αθλήματος.

Ο πατέρας του Πελέ τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο όταν ο Πελέ ήταν 9 ετών και η φτώχεια πλημμύρισε το μικρό τους σπίτι. Αυτό δεν πτόησε στιγμή τον σπουδαίο Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή ο οποίος έχει πολλές φορές δημόσια δηλώσει πως το σπουδαιότερο φαγητό που έχει φάει στην ζωή του ήταν «ρύζι και φασόλια».

Η μητέρα του Πελέ που έπλενε ρούχα σε σπίτια για να συντηρηθεί η οικογένεια προσπάθησε αρχικά να τον αποτρέψει από το να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο αλλά το ταλέντο του ήταν τέτοιο που τελικά τον προέτρεψε αρχικά να μορφωθεί και στην συνέχεια να κάνει αυτό που τόσο αγαπούσε.

Το πρόσωπο του ποδοσφαίρου

Ο Πελέ ταυτίστηκε με το άθλημα καθώς σαν ποδοσφαιριστής κατέκτησε για την εποχή την απόλυτη κορυφή. Με την εθνική ομάδα της χώρας του κατέκτησε το πρώτου παγκόσμιο κύπελλο σε ηλικία μόλις 17 ετών στο Μουντιάλ της Σουηδίας το 1958 και ακολούθησαν ακόμη δύο τρόπαια ένα το 1962 και ένα το 1970. Ο Πελέ έχει κατακτήσει ακόμη 6 Πρωταθλήματα Βραζιλίας με την αγαπημένη του Σάντος και 2 Copa Libertadores.

Related Posts

1 of 874