ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση του ΥΠΠΟ «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με τη διοργάνωση εκδήλωσης για την εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό στην Τ.Κ. Μύλων της Δ.Ε. Λέρνας του Δήμου Άργους-Μυκηνών. Για το σκοπό αυτό συνεργάζεται με την Τοπική Κοινότητα Μύλων, τις Διευθύνσεις Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Κίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 23/5 (Πέμπτη), 24/5 (Παρασκευή) και 26/5 (Κυριακή) στον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας, τα μνημεία και τους ιστορικούς τόπους της γύρω περιοχής καθώς και το φυσικό περιβάλλον τους (πηγές Λέρνας, Αλκυονία λίμνη και Ποντίνος ποταμός). Θα έχει ως κεντρικό θέμα «Περίπατος στον Ποντίνο ποταμό και την Αλκυονία λίμνη».

Η εκδήλωση θα απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα την Πέμπτη, 23 Μαίου και την Παρασκευή, 24 Μαίου 2024 και θα περιλαμβάνει :

1) Ξενάγηση μαθητών των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων της ΠΕ Αργολίδας στον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας, πλησίον των ομώνυμων πηγών, της Αλκυονίας λίμνης και του ποταμού Ποντίνου που διαμορφώνονται από τα νερά των πηγών και συνδέονται με τους μύθους της περιοχής και τις θρησκευτικές δοξασίες των κατοίκων της.

2) Παρουσίαση στον αρχ/κό χώρο της Λέρνας του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Σφραγίζοντας …», στο οποίο θα λαμβάνουν μέρος οι μαθητές.

3) Περίπατος των μαθητών στον Ποντίνο ποταμό και την Αλκυονία λίμνη, όπου θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα μνημεία της περιοχής που συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία της : α) Ιερό Δήμητρας Πρόσυμνας και Διονύσου, β) τεχνικά – οχυρωματικά έργα της βενετικής περιόδου κοντά στην ακροθαλασσιά, όπου λειτουργούσαν οι περίφημοι «Αφεντικοί Μύλοι» πριν και μετά την Επανάσταση του ’21 και έλαβε χώρα το 1825 η Μάχη των Μύλων, γ) σταθμός του ΟΣΕ και δ) εγκαταστάσεις άρδευσης της πεδιάδας και ύδρευσης των Δήμων Ναυπλιέων και Άργους-Μυκηνών από τις πηγές της Λέρνας.

Την Κυριακή, 26-5-2024, η δράση θ’ απευθύνεται στο ευρύ κοινό, στο οποίο επιπροσθέτως θα παρουσιαστούν : α) η πορεία της υλοποίησης του έργου της «Ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Λέρνας» που πλέον χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» ΕΣΠΑ 2021-2027 και β) η ψηφιακή εφαρμογή που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του έργου αυτού και η οποία δίνει τη δυνατότητα της ενημέρωσης των χρηστών της για τα μνημεία της περιοχής μέσω QR codes αναρτημένων σε ξύλινες πινακίδες σήμανσης της πεζοπορικής διαδρομής με θέμα «Γνωριμία με την ιστορία των Μύλων».

Με τη δράση αυτή στοχεύουμε :

1) στη γνωριμία των μαθητών και των πολιτών με το φυσικό περιβάλλον των πηγών της Λέρνας και την επίδρασή του στη διαμόρφωση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής, του οποίου την αξιοποίηση επιχειρούμε μέσω του παρουσιαζόμενου έργου της «Ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Λέρνας» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και

2) στην ευαισθητοποίηση των μετεχόντων στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της Λέρνας.

Συνημμένα Αφίσα της εκδήλωσης

Η Διευθύντρια της Εφορείας

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αρχαιολόγος με βαθμό Α

3/ΛΕΡΝΑ/24

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εγκεφαλικά νεκρή η 17χρονη που υπέστη αλλεργικό σοκ – Η οικογένεια είναι αρνητική στην δωρεά οργάνων

AGGELOS DRITSAS

“Διαχείριση των συγκρούσεων μας” από το Κέντρο Ελπίδα Ζωής για μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

33η Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ.

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ : Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού 

AGGELOS DRITSAS

Το ελληνικό ελαιόλαδο προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ;

AGGELOS DRITSAS

Προβολή ταινίας από την Ομάδα Γυναικών Άργους και τον Μορφωτικό Σύλλογο Νέας Κίου

AGGELOS DRITSAS

Το Μητρώο των Αγροτών θα αναλάβουν τα Επιμελητήρια;

AGGELOS DRITSAS

Υψηλοί τόνοι στην συνάντηση γονέων και του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Αργολίδας για το Δημοτικό της Ν. Κίου

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Κλειστά τα καταστήματα για τον εορτασμό του Αγίου Αναστασίου

AGGELOS DRITSAS

Τέμπη: Αποτύπωση των 57 θυμάτων της τραγωδίας στο μεγαλύτερο πανό παγκοσμίως

AGGELOS DRITSAS

Ανατριχιάζει το ηχητικό ντοκουμέντο από το τηλεφώνημα που έκανε η άτυχη 28χρονη στην Άμεση Δράση

AGGELOS DRITSAS

Το μυστήριο με τα Τέμπη: Μετά τις 500, 600, και 700…τώρα 800 χιλιάδες εγγύηση για το επόμενο στέλεχος του ΟΣΕ!

AGGELOS DRITSAS