ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Περισσότερες γαλάζιες σημαίες από πέρσι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πανωλεθρία για την Αργολίδα

Εκτός βραβευμένων ακτών έμειναν Ψιλή Άμμος στο Τολό και Κονδύλι – Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα – Ποιοι δύο νομοί της Περιφέρειας Πελοποννήσου βελτίωσαν τις επιδόσεις τους

Μείον δύο γαλάζιες σημαίες για την Αργολίδα φέτος, καθώς η Ψιλή Άμμος, στο Τολό και το Κονδύλι έμειναν εκτός των βραβευμένων ακτών, μετά τα περσινά παρατράγουδα με τη μη στελέχωσή τους από ναυαγοσώστες.

Συγκεκριμένα στο νομό Αργολίδας με γαλάζια σημαία βραβεύτηκαν δύο παραλίες του Δήμου Ναυπλιέων (Καραθώνα, Πλάκα Δρεπάνου) και μία σε παραλία του Δήμου Ερμιονίδας (Πορτοχέλι/AKS Hinitsa Bay).Οι γαλάζιες σημαίες στην ΠελοπόννησοΣυνολικά σε Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία και Μεσσηνία οι γαλάζιες σημαίες που δόθηκαν φέτος είναι 37, με την Αργολίδα να έχει τις λιγότερες από κάθε άλλο νομό, καθώς από τις 5 έπεσε στις 3, γνωρίζοντας πανωλεθρία. Το αντίστοιχο περσινό νούμερο στην Περιφέρεια ήταν 34. Οι νομοί που βελτίωσαν την επίδοσή τους είναι η Κορινθία (14 φέτος έναντι 9 πέρσι) και η Λακωνία (10 έναντι 9).Συγκεκριμένα, στους άλλους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι Γαλάζιες Σημαίες είναι οι εξής:Π.Ε. Κορινθίας (14)Δήμος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων: Λουτράκι-Μπούτσι/Poseidon Resort, Λουτράκι 1, Λουτράκι 2, Πευκάκια-Άγιοι Θεόδωροι.Δήμος Κορινθίων: Αλμυρή, Καλάμια, Κόρφος, Ποσειδωνία.Δήμος Βέλου-Βόχας: Βραχάτι, Κοκκώνι.Δήμος Σικυωνίων: Πευκιάς.Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης: Δερβένι, Ξυλόκαστρο-Πευκιάς, Συκιά.Π.Ε. Αρκαδίας (4)Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Άγιος Ανδρέας-Μύλος, Ατσίγγανος, Καλλιστώ, Ξηροπήγαδο.Π.Ε. Λακωνίας (10)Δήμος Μονεμβασιάς: Αρχάγγελος, Μεγάλη Άμμος, Μονεμβασιά, Νεάπολη, Πλύτρα Παχιάμμος, Πορί, Τηγάνια.Δήμος Ανατολικής Μάνης: Γύθειο 2/Σελινίτσα, Μαυροβούνι 1, Σκουτάρι.Π.Ε. Μεσσηνίας (6)Δήμος Καλαμάτας: Ανατολική Καλαμάτα 1/Ανάσταση, Ανατολική Καλαμάτα 2-Τέρμα Ναυαρίνου, Βέργα-Αλμυρός, Μικρή Μαντίνεια.Δήμος Μεσσήνης: Μπούκα.Δήμος Τριφυλίας: Dunes Beach-Costa Navarino.Περισσότερες γαλάζιες σημαίες φέτος για την ΕλλάδαΜε τη Γαλάζια Σημαία βραβεύονται φέτος 581 ακτές (έναντι 545 πέρυσι), 15 μαρίνες (έναντι 16 πέρυσι) και 6 τουριστικά σκάφη (μια κατηγορία που προστέθηκε το 2017).

Όσον αφορά τα στοιχεία ανά περιφερειακή ενότητα, στην κορυφή βρίσκεται με μεγάλη διαφορά η Χαλκιδική, με 87 Γαλάζιες Σημαίες. Ακολουθεί η περιφερειακή ενότητα Ρόδου, που βελτίωσε την επίδοσή της (55 φέτος έναντι 49 πέρυσι), ενώ οι υπόλοιπες θέσεις ανήκουν στην Κρήτη: στις περιφερειακές ενότητες Λασιθίου (41 φέτος έναντι 40 πέρυσι), Χανίων (36 έναντι 33), Ηρακλείου (31 έναντι 29) και Ρεθύμνου (20 έναντι 18). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Αττική (18 έναντι 15), η περιφερειακή ενότητα Κεφαλληνίας (17 έναντι 16) και Λέσβου (17). Οι περιφερειακές ενότητες με τις λιγότερες γαλάζιες σημαίες (μόλις μία σε καθεμία) είναι οι Π.Ε. Άνδρου, Έβρου, Ιθάκης, Μυκόνου και Τήνου.Σε επίπεδο δήμου, πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται και φέτος η Ρόδος με 55 σημαίες. Ακολουθούν οι δήμοι Κασσάνδρας Χαλκιδικής (32), Αγίου Νικολάου Λασιθίου (25), Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής (19), Σιθωνίας και Χερσονήσου Χαλκιδικής (από 18). Σε επίπεδο νησιών, μετά τη Ρόδο ακολουθούν η Χίος (15), ο δήμος Αργοστολίου Κεφαλληνίας (13) και η Κως (12). Υπενθυμίζεται ότι η Γαλάζια Σημαία απονέμεται στις ακτές που πληρούν μια σειρά από 33 προϋποθέσεις (38 για τις μαρίνες και 51 για τα τουριστικά σκάφη), ενώ μπορεί να αφαιρεθεί μέσα στη χρονιά αν αποδειχθεί ότι δεν τις πληρούν πια. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

What's your reaction?

Related Posts

1 of 151