Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Περιφέρεια Πελοποννήσου-Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.BINTEO

Published

on

HHH965

Σημαντική τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέμα την εικαζόμενη κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών και χυμοποιούς και στην οποία είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε τους προβληματισμούς μας στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στύλιο.

Ο Νόμος Αργολίδας έχει τα 5 από τα 7 χυμοποιεία της χώρας μας, με εκατοντάδες εργαζόμενους ή απασχολούμενους στον κλάδο άμεσα ή έμμεσα αλλά επίσης διαθέτει και 30 συσκευαστήρια, περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή της χώρας μας.

Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις μας αφού υπερτονίσαμε την επουσιώδη ανάγκη της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τον κλάδο της χυμοποιείας και για το εμπόριο των εσπεριδοειδών.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παγοπληξία στην Π.Ε. Αργολίδας

Published

on

By

ScreenHunter 2853

Ο Αντι/ρχης Π.Ε. Αργολίδας Δημήτριος Σχοινοχωρίτης υποδέχθηκε, σήμερα 27/1/2022, τον Περιφερειάρχη Περιφέρειας Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Αργολίδας., στο Ναύπλιο. Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ Ιωάννης Μαλτέζος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού της Περιφέρειας Πελ/σου Ιωάννης Μαντζούνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλης Σιδέρης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γανώσης.

Μείζον θέμα της συζήτησης ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό που έπληξε τα εσπεριδοειδή και τα κηπευτικά στην Π.Ε Αργολίδας στις 25 και 26/1/2022. Επί πέντε συνεχόμενα βράδια είχαμε παγετούς στην Αργολίδα,με ισχυρότερο την 25/1/2022 όπου η θερμοκρασία κυμάνθηκε από -5 έως -8 με βάση ενδείξεις του μετεωρολογικού σταθμού Πυργέλας.

Η αρμόδια υπηρεσία (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) πραγματοποίησε αυτοψία στις καλλιέργειες και ενημέρωσε ενδελεχώς τον Περιφερειάρχη για το μέγεθος των ζημιών. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Περ/ρχη κ. Νίκα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Εστάλη η έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας ΔΑΟΚ της Π.Ε Αργολίδας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό ,στον ΕΛΓΑ και αναμένεται επίσκεψη του κ. Λυκουρέντζου στη Αργολίδα την Τετάρτη 2/2/2022.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας: “Η κτηνοτροφία μπροστά στην καταστροφή”

Published

on

By

ktinotrofoi1484309516

Η πορεία της κτηνοτροφίας προς την καταστροφή προχωράει µε όλο πιο γοργά βήµατα, τουλάχιστον µεγάλου µέρους αυτής. Αυτό δεν είναι ούτε µεγάλα λόγια, ούτε «λαϊκισµός», είναι αλήθεια, είναι η πραγµατικότητα.

Εξ’ άλλου εδώ και πολύ καιρό προειδοποιούµε την Κυβέρνηση και το πολιτικό σύστηµα γι’ αυτό, ζητώντας στήριξη και µέτρα ανάσχεσης αυτής της πορείας.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου το κόστος παραγωγής εκτινάχτηκε στα ύψη, αφαιρώντας τις όποιες αυξήσεις είχαµε στο αιγοπρόβειο ιδιαίτερα γάλα – κρέας.

Οι ζωοτροφές αυξήθηκαν πάνω από 40% , η ενέργεια αυξάνεται ανεξέλεγκτα, όπως και οι άλλες εισροές (λιπάσµατα, ανταλλακτικά, φάρµακα κτλ).

Έχουµε ζητήσει να δοθεί άµεσα στήριξη για την κάλυψη έστω του µεγαλύτερου µέρους αυτών των αυξήσεων του κόστους παραγωγής, για να σταµατήσουµε, να περιορίσουµε τη ζηµία (όχι να κερδίσουµε), αλλά µέχρι σήµερα µόνον κατανόηση και υποσχέσεις ακούµε.

Σαν να µην έφταναν αυτά έρχεται και το τελικό χτύπηµα, καθώς χιλιάδες κτηνοτρόφοι λαµβάνουν εξώδικα και διαταγές πληρωµής, κύρια από την εταιρεία διαχείρισης των χρεών της πρώην ΑΤΕ για δάνεια κτηνοτρόφων (κύρια Αγελαδοτρόφων – χοιροτρόφων – πτηνοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων) απειλώντας µε πλειστηριασµούς εγκαταστάσεων και κατοικιών. Βέβαια ακολουθούν και οι άλλες τράπεζες.

Ζητάµε άµεσα:

– Να σταµατήσει το κυνηγητό και οι απειλές κατά των κτηνοτρόφων.

– Με ειδικό Νόµο να ρυθµιστούν όλα τα χρέη των κτηνοτρόφων προ τις τράπεζες και τα FUNDS περιορίζοντας τις οφειλές κατά 80% και ρυθµίζοντας το υπόλοιπο 20% µε δόσεις αποπληρωτέες σε 15-20 χρόνια.

– Νομοθέτηση προστασίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, της γης που καλλιεργούµε, καθώς και της πρώτης κατοικίας.

– Να δοθεί άµεσα οικονοµική στήριξη σε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας για να καλυφθεί, έστω ένα µέρος των τεράστιων απωλειών εισοδήµατος που έχουµε από την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Προειδοποιούµε ότι εάν δεν παρθούν αυτά τα ελάχιστα µέτρα, τεράστιες υποδοµές δισεκατοµµυρίων που στήθηκαν µε αίµα και δουλειά θα γίνουν κουφάρια, χιλιάδες κτηνοτρόφοι θα ξεριζωθούν, µεγάλες παραγωγές γάλακτος και κρέατος θα αντικατασταθούν µε εισαγόµενες και το έλλειµµα του ισοζυγίου πληρωµών της χώρας θα εκτιναχθεί στα ύψη.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας: Να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν από τον παγετό στο 100%

Published

on

By

ScreenHunter 2846

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Αργολίδα από τη Δευτέρα 24/1 με θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και τους -7 και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μας φέρνουν αντιμέτωπους με μία νέα τεράστια καταστροφή στα εσπεριδοειδή.

Παράλληλα, σε αυτές τις συνθήκες ψύχους, οι συνεχείς διακοπές ρεύματος με αποκορύφωμα την δίωρη διακοπή χθες βράδυ, δεν μας επέτρεψαν στα όποια αντιπαγετικά συστήματα να λειτουργήσουν ορθά, αφήνοντάς μας βορρά στον παγετό. Αποκαλύπτεται για ακόμα μια φορά η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, και η ανικανότητα του για να μας προστατέψει.

Η κατάστασή μας γίνεται ασφυκτική αφού ουσιαστικά χάνουμε το εισόδημά μας ενώ την ίδια στιγμή έχουν εκτιναχθεί στα ύψη οι τιμές του ρεύματος και των αγροεφοδίων, αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής, σε σημείο να καθιστά την επιβίωση μας ανέφικτη.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

· Να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν από τον παγετό στο 100% της πραγματικής ζημιάς σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα να μπορούμε να ζήσουμε της οικογένειες μας, με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για το λαό.

· Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ , με κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά.

· Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση στο 50% στο Αγροτικό ρεύμα.

· Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.

· Επιδότηση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ DRONE+VIDEO

Published

on

By

ScreenHunter 2846

χωρίς ρεύμα έμειναν τα αντιπαγετικά 

Αγανακτισμένοι οι αγρότες στο νομό Αργολίδος για τις νέες ζημιές.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ανδρέας Πουλάς: Την ανεπάρκεια της Πολιτείας και της ΔΕΗ την πληρώνουν και πάλι οι αγρότες της Αργολίδας

Published

on

By

poylas_andreas_voyli_

Η χθεσινή νύχτα ήταν καταστροφική για τους αγρότες της Αργολίδας. Ο παγετός έριξε την θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα της τάξης των -7ο C για μεγάλο χρονικό διάστημα πλήττοντας καίρια τις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών και των κηπευτικών. Τα καταστροφικά αποτελέσματα θα φανούν πλήρως τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οι αγρότες μας αν και προετοιμασμένοι για την παγωνιά με τα συστήματα αντιπαγετικής προστασίας σε ετοιμότητα, προδόθηκαν από το δίκτυο της ΔΕΗ που κατέρρευσε και δημιούργησε διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές του νομού μας. Αποτέλεσμα αυτού να βρεθούν οι καλλιέργειες απροστάτευτες και να πληγούν ανεπανόρθωτα από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Πρόκειται για έγκλημα εις βάρος των αγροτών μας που είδαν σε μία νύχτα την σοδειά τους να καταστρέφεται από αμέλειες της ΔΕΗ και του κράτους γενικότερα. Η ακολουθούμενη πολιτική της ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας και της απαξίωσης της ΔΕΗ έφερε τα καταστροφικά αυτά αποτελέσματα όπως αντίστοιχα συνέβη και με την πρόσφατη χιονόπτωση στην Αθήνα.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, το ασυντήρητο δίκτυο και η παντελής έλλειψη συντονισμού και προγραμματισμού άφησαν τους αγρότες απροστάτευτους στην πιο δύσκολη νύχτα της χρονιάς και τους έφεραν αντιμέτωπους για άλλη μία φορά με την οικονομική καταστροφή και την εξαθλίωση.

Η ΔΕΗ έχει καταντήσει ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός που χρεώνει υπέρογκα ποσά για το αγροτικό ρεύμα ενώ δεν μπορεί να εξασφαλίσει έστω και την στοιχειώδη επάρκεια ρεύματος στο δίκτυο της.

Ζητούμε την παρέμβαση των αρμοδίων ώστε :

– Ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα την καταγραφή των ζημιών σε όλες τις καλλιέργειες που επλήγησαν και τις διαδικασίες για την άμεση αποζημίωση τους.

– Να αποζημιωθούν άμεσα από τη ΔΕΗ όσοι αγρότες δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν την αντιπαγετική τους προστασία λόγω των διακοπών ρεύματος.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Επικοινωνία Καμπόσου με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τον παγετό στην Αργολίδα (βίντεο)

Published

on

By

-4-Facebook

Την άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού για την αποζημίωση των αγροτών της Αργολίδας από τον ισχυρό παγετό, ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Δημαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος.
Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις του κ. Καμπόσου:

Άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού για την αποζημίωση των αγροτών από τον ισχυρό παγετό, ζήτησα από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού για την αποζημίωση των αγροτών από τον ισχυρό παγετό, ζήτησα από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Δήμος Ναυπλιέων δίπλα στους αγρότες

Published

on

By

48_82

Ο Δήμος Ναυπλιέων στέκεται δίπλα στον αγροτικό και παραγωγικό τομέα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας και τον παγετό που δημιούργησαν πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες, παίρνοντας πρωτοβουλίες για την στήριξη των αγροτών.

Η Δήλωση του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου:

«Το πέρασμα της κακοκαιρίας δημιούργησε πολλά προβλήματα σε περιοχές της χώρας. Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν ολοκληρωτικά σχεδόν σε αποκλεισμένους δρόμους και εγκλωβισμένους οδηγούς.

Το κορυφαίο θέμα όμως αυτή τη στιγμή είναι η δοκιμασία του αγροτικού τομέα και των παραγωγών μας. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες , οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός καταστρέφουν καλλιέργειες.

Έχουμε ήδη συζητήσει για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουμε έτσι ώστε να στηρίξουμε τους αγρότες μας.

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και αφού γίνουν επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς θα ληφθούν αποφάσεις για τις ενέργειες αυτές.

Από το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους ανταποκριτές του Δήμου Ναυπλιέων η σημερινή 26/1/2022 αναγγελία ζημιάς για παγετό, είναι η έναρξη για τη δεκαπενθήμερη προθεσμία δηλώσεων.

Οι συναντήσεις με τους φορείς θα καθορίσουν το ακριβές πλαίσιο των ενεργειών».

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φυτοφάρμακα κατά ανθρώπων! Ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας

Published

on

By

ScreenHunter 2794

αυξανόμενη χρήση φυτοφαρμάκων εξελίσσεται σε κεντρική απειλή για το φυσικό περιβάλλον, επιδρώντας αρνητικά στη γεωργία, τη δημόσια υγεία, την απώλεια ειδών και τη μόλυνση των υδάτων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση οργανώσεων που αγωνίζονται για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και τον Άτλαντα Φυτοφαρμάκων που παρουσίασε το Δίκτυο Δράσης για τα Φυτοφάρμακα της Γερμανίας. Την έκθεση παρουσίασαν πρόσφατα στο Βερολίνο το Ίδρυμα Heinrich Böll, που συνδέεται με το κόμμα των Πρασίνων, το γερμανικό τμήμα της διεθνούς περιβαντολλογικής οργάνωσης Friends of the Earth και η επιθεώρηση Le Monde Diplomatique.

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*

Τους πρώτους που πλήττουν τα φυτοφάρμακα είναι οι ίδιοι οι αγρότες. Υπολογίζεται ότι 385 εκατομμύρια αγρότες σε όλο τον κόσμο παθαίνουν οξεία δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα κάθε χρόνο και εξ αυτών 11.000 πεθαίνουν (χωρίς να έχουν μετρηθεί οι αυτοκτονίες που συνδέονται με τα φυτοφάρμακα). Παρόλο που βέβαια ο γράφων δεν συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία, έχω παρατηρήσει εμπειρικά ότι τον τελευταίο μισό αιώνα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός κατοίκων σε χωριά της Μεσσηνίας και της Νότιας Κρήτης που τυχαίνει να γνωρίζω και να επισκέπτομαι συχνά και όπου έγινε συστηματική χρήση και κατάχρηση φυτοφαρμάκων επί δεκαετίες, στην αρχή μάλιστα χωρίς κανένα μέσο προστασίας, έπαθαν καρκίνο και πέθαναν μόλις έφτασαν την ηλικία των 55 ετών ή/και λίγο περισσότερο. Συν τω χρόνω βέβαια, οι αγρότες άρχισαν να παίρνουν κάπως αυξημένα μέτρα προστασίας. Συχνά επίσης διαπίστωσα ότι τα προϊόντα ραντίζονται ακόμα και την προηγουμένη τής πώλησής τους, προφανώς με τραγικά αποτελέσματα στην υγεία των αγοραστών.

Ιδιαίτερα πλήττονται από τη χρήση φυτοφαρμάκων οι εργάτες γης και οι μικροκαλλιεργητές του Νότου (ή του Τρίτου Κόσμου κατά την παλαιότερη ορολογία) της ανθρωπότητας, με 256 εκατομμύρια οξείες δηλητηριάσεις στην Ασία, 116 στην Αφρική και 12.3 στη Λατινική Αμερική. Στην Ευρώπη ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος, 1,6 εκατομμύρια. Το πρόβλημα δεν είναι όμως μόνο η οξεία δηλητηρίαση, αλλά η συστηματική έκθεση στα φυτοφάρμακα που προκαλεί χρόνιες ασθένειες. Στον Νότο, χρησιμοποιούνται πολλά επικίνδυνα φυτοφάρμακα, περιλαμβανομένων ορισμένων που είναι απαγορευμένα στην Ευρώπη, πωλούνται ενίοτε σε συσκευασίες χωρίς ετικέτες και οδηγίες, ενώ πολλοί μικροκαλλιεργητές δεν φοράνε προστατευτικές στολές και δεν έχουν πληροφόρηση για τους κινδύνους. Όπως αναφέρει η μελέτη, λιγότερο από το 30% των μικροκαλλιεργητών της Γκάνας φοράνε προστατευτικά γάντια και μάσκες, ενώ στην Αιθιοπία λιγότερο από το 7% γνωρίζουν ότι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Τα φυτοφάρμακα μεταφέρονται με τον άνεμο εκατοντάδες χιλιόμετρα και ανευρίσκονται σε ποταμούς και επιφανειακά ύδατα. Μπορούν να σκοτώσουν έντομα, πουλιά και υδρόβια ζώα και συχνά ανευρίσκονται σε τροφές και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Γλυφοσάτη, ο αρχάγγελος του καρκίνου

Το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο παγκοσμίως φυτοφάρμακο είναι το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη, που η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer, IARC) το χαρακτήρισε ως «πιθανώς καρκινογόνο», ενώ μια επιστημονική μετα-μελέτη του Πανεπιστημίου της Washington εντόπισε έναν αυξημένο κίνδυνο κακοήθειας στους λεμφαδένες εξαιτίας της γλυφοσάτης, γνωστής ως μη-Hodgkin λύμφωμα.

Στο πρόβλημα της γλυφοσάτης είναι αφιερωμένο το πρόσφατο βιβλίο της Δρ. Stephanie Seneff «Toxic Legacy, How the Weedkiller Glyphosate is Destroying Our Health and the Environment», από τον εκδοτικό οίκο Chelsea Green Publishing, που προκάλεσε πολύ μεγάλη αίσθηση μεταξύ των κριτικών λόγω της συγκέντρωσης πολλών και συγκλονιστικών στοιχείων για την γλυφοσάτη. Η συγγραφέας παραθέτει και συνδέει μία πληθώρα επιστημονικών ερευνών για το ζιζανιοκτόνο αυτό και υπογραμμίζει ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν υπάρχει κάτοικος στον πλανήτη που να μην εκτίθεται σε αυτό, είτε μέσω του νερού που πίνει, είτε μέσω της τροφής που καταναλώνει. Εξηγεί πως η γλυφοσάτη και τα παράγωγά της, που ανευρίσκονται σε πληθώρα γεωργικών φαρμάκων, κάνουν ζημιά στο DNA, περιλαμβανομένου του καρκινοκατασταλτικού γονιδίου p53 promoter gene, διευκολύνοντας λευχαιμίες και λυμφώματα. «Οποιοσδήποτε έχει διαβάσει την επιστημονική βιβλιογραφία, ακόμα και οι πιο συντηρητικοί ή συμβατικοί γιατροί, καταλαβαίνει ότι η γλυφοσάτη είναι καρκινογόνος», γράφει η συγγραφέας. Κατά την Seneff η γλυφοσάτη είναι πιθανώς η πιο επικίνδυνη χημική ουσία που χρησιμοποιείται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, καταστρέφοντας οικοσυστήματα, τροποποιώντας το ανθρώπινο DNA και πυροδοτώντας χρόνιες ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο αυτισμός, η κοιλιοκάκη, ο διαβήτης, η εγκεφαλίτιδα, η φλεγμονώδης εντερική νόσος, η παχυσαρκία και άλλες.

Τα φυτοφάρμακα έχουν επίσης συνδεθεί με πρόκληση άσθματος, αλλεργιών, παχυσαρκίας και αδενοπαθειών. Σε περιοχές με βαριά ρύπανση από φυτοφάρμακα προκαλούνται επίσης αποβολές και παραμορφώσεις εμβρύων. Μελέτες έχουν επίσης εντοπίσει συσχέτιση της ρύπανσης από τα φυτοφάρμακα με την εμφάνιση νόσου του Πάρκινσον, διαβήτη τύπου ΙΙ και μερικών μορφών καρκίνου.

Εξάγουμε απαγορευμένα δηλητήρια, τα εισάγουμε και τα τρώμε!

Σύμφωνα με τη μελέτη που αναφέραμε παραπάνω, η Γερμανία είναι μία μείζων δύναμη στην παραγωγή φυτοφαρμάκων και αντιπροσωπεύει το 10% του παγκοσμίου εμπορίου φυτοφαρμάκων, αλλά επίσης παράγει και εξάγει φυτοφάρμακα που είναι απαγορευμένα στην ΕΕ όπως το κυαναμίδιο, το acetochlor και το tepraloxydim, που θεωρούνται από την ΕΕ καρκινογόνα και τοξικά για τις εγκύους (https://www.panna.org/blog/double-standard-germany-exporting-banned-pesticides). Εκτός από τις δύο μεγάλες γερμανικές πολυεθνικές, τη Bayer και τη BASF, στο «πάρτι» αυτό συμμετέχουν άλλες δύο πολευθνικές, οι αμερικανικές Corteva Agriscience και FMC και η ελβετική Syngenta. Οι πέντε αυτές εταιρείες ελέγχουν το 85% της παγκόσμιας παραγωγής φυτοφαρμάκων.

Σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής ΜΚΟ Public Eye και της ερευνητικής εφημερίδας της Greenpeace Unearthed, τουλάχιστο το ένα τρίτο του κύκλου εργασιών των εταιρειών αυτών πραγματοποιείται με πωλήσεις «εξαιρετικά επικίνδυνων» για την υγεία και το περιβάλλον φυτοφαρμάκων, που ανήκουν στην κατηγορία HHP (highly hazardous pesticides), και των οποίων η μεν χρήση απαγορεύεται στην Ευρώπη, όχι όμως και η παραγωγή και εξαγωγή.

Βεβαίως αυτό σημαίνει ότι τελικά και οι Ευρωπαίοι τρώμε τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα τρώγοντας τις εισαγόμενες τροφές για την παραγωγή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί. Όπως ο Oliver Tickell του Green Economic Institute, η Βραζιλία για παράδειγμα, ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σόγιας στον κόσμο παράγει μια πολύ σημαντική ποσότητα των ζωοτροφών για τις αγελάδες και άλλα εκτρεφόμενα ζώα, που στη συνέχεια τρώνε οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, χωρίς να τους περνάει από το μυαλό ότι μαζί με την ωραία μπριζολίτσα τους τρώνε και εξαιρετικά τοξικά φυτοφάρμακα που απαγορεύονται μεν στην ΕΕ, κατασκευάζονται όμως εδώ και εν συνεχεία εξάγονται και επανεισάγονται στις ζωοτροφές.

Βραζιλία: Η λαίλαπα του Μπολσονάρου

Επί κυβερνήσεως Μπολσονάρου, οι ήδη χαλαροί κανονισμοί της Βραζιλίας, που είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων παγκοσμίως, χαλάρωσαν ακόμα περισσότερο. Το 2019, η ANVISA, η υπηρεσία που ρυθμίζει τα θέματα δημόσιας υγείας, χαλάρωσε τους κανονισμούς κατά τρόπο που για να χαρακτηρισθεί ένα φυτοφάρμακο ως εξαιρετικά τοξικό πρέπει να μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο, προκαλώντας κύμα διαμαρτυριών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ενέκρινε τη χρήση εκατοντάδων «εξαιρετικά τοξικών» φυτοφαρμάκων.

Σε όλα τα ζητήματα περιβάλλοντος, η Βραζιλία, μια χώρα- ήπειρος από μόνη της, σπάει όλα τα αρνητικά ρεκόρ, με συνέπειες που αφορούν εν τέλει όλο τον πλανήτη. Σε μια πρόσφατη έρευνα στην περιοχή Urucui το 83,4% των δειγμάτων μητρικού γάλακτος που ερευνήθηκαν περιείχαν αγροτοξίνες, την τοξική γλυφοσάτη, ή το αμινομεθυλοφωσφορικό οξύ (AMPA) ή και τα δύο. Η έρευνα έγινε από το Τμήμα Γυναικείας Υγείας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Piaui’s (UFPI). Τα δείγματα μητρικού γάλακτος περισυνελέγησαν στον δήμο του Urucui, που είναι περιοχή μεγάλης παραγωγής σόγιας οι σοδειές της οποίας ραντίζονται με μεγάλες ποσότητες αγροτοξινών. Σημειωτέον ότι η Βραζιλία καταναλώνει το 20% των παραγόμενων φυτοφαρμάκων παγκοσμίως.


* Ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος είναι δημοσιογράφος

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ζητούνται άτομα για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ από εταιρεία στην Αργολίδα

Published

on

By

osde-696x370-1

Από εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας ζητούνται άτομα για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Απαραίτητα προσόντα: Προϋπηρεσία στην υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Οι υποψήφιοι παρακαλούνται να στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στην παρακάτω διεύθυνση: infoerg2020@gmail.com

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΝΑΥΠΛΙΟ: Εμφανίστηκε και πάλι έπειτα από 4 χρόνια ένας  τράγος και δίνει το ραντεβού του..

Published

on

By

DSC07181

         Καθημερινά στης 4.30 έως 6.30  το απόγευμα ένας  τράγος δίνει το ραντεβού του στο βράχο ψηλά στο λόφο του Παλαμηδίου … γιατί άραγε…. να ανεβεί  σε τόσο μεγάλο ύψος; Που πήγε η κατσίκα  του Ναυπλίου ; 

Google News
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Continue Reading
ScreenHunter-1276
300x300vac
ΑΚΡΟΜΟΛΙΟ-2017-12-22-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-ΔΕΥΑΑΡΜ-μικρή
ScreenHunter 2853
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ4 ώρες ago

Παγοπληξία στην Π.Ε. Αργολίδας
4 (1)

11-12-21-ΠΕΝΘΟς-728x426
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ4 ώρες ago

Σοκ στο Άργος από το θάνατο του δικηγόρου Ανδρέα Σαγκανά
0 (0)

Pyrosvestiko-soma_logo-1200x675
ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ώρες ago

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ: Νέος Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος
0 (0)

Τρομάρας-2
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ4 ώρες ago

Όταν ο Γιώργος Τρομάρας τράβηξε με τα δοντια του 2 βαγόνια τρένου
0 (0)

Attiki Odos
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ4 ώρες ago

Αττική Οδός: Άνοιξε χωρίς διόδια έως τις 30 Ιανουαρίου
0 (0)

103488-selfcovtest
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ4 ώρες ago

Τα αποτελέσματα των rapid test της Τετάρτης 26/1 σε Ναύπλιο και Άργος
4 (1)

ktinotrofoi1484309516
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ5 ώρες ago

Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας: “Η κτηνοτροφία μπροστά στην καταστροφή”
0 (0)

oga-efka
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ5 ώρες ago

Παύση άσκησης αρμοδιοτήτων των ανταποκριτών ΟΓΑ-eΕΦΚΑ του Δήμου Ερμιονίδας
0 (0)

κλειστά-σχολεία
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ5 ώρες ago

Δήμος Άργους Μυκηνών: Την Παρασκευή 28/1 θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τις 10πμ
4 (1)

αγροτες συναντηση
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ5 ώρες ago

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση του Δημάρχου Ναυπλιέων με τους αγρότες
0 (0)

55555555555 copy
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 μήνα ago

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ :ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

777 2264
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ1 μήνα ago

Μαλλιά Φθινόπωρο / Χειμώνας 2021 -2022: Οι νέες τάσεις στα κουρέματα – Τα νέα χτενίσματα

eortologio-poioi-giortazoyn-simera-paraskeyi-17-dekemvrioy-960x504
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 μήνα ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 18 Δεκεμβρίου

Ανάπλαση-Αιγίου-Ναύπλιο-εργασίες-2-780x470
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ1 μήνα ago

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την ανάπλαση.

iStock-1131738236-1024x683
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ1 μήνα ago

Παράταση για τέλη κυκλοφορίας & επιστρεπτέες προκαταβολές

arvanitia-1
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ1 μήνα ago

Επιδοτούμενη μετεκπαίδευση σε Ναύπλιο, Ερμιόνη, Λουτράκι, Καλαμάτα – Ποιους αφορά

444 2316
LIFESTYLE1 μήνα ago

«Πολλές φορές θα πω “το σύντροφό μου” και μου απαντάνε “τι σύντροφο;”»

ScreenHunter 2324
LIFESTYLE1 μήνα ago

The Voice – Τελικός: Νικήτρια η 16χρονη Άννα που τραγουδάει σαν άγγελος – “Σε θαυμάζω, είμαι τόσο τυχερός”

5652323
LIFESTYLE1 μήνα ago

Πέθανε ο Ορφέας Ζάχος, ο κινηματογραφικός «Κίμωνας»

6567 2350
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ1 μήνα ago

Λυκουρέντζος: ΕΛ.Γ.Α.: 71 Εκατ. ευρώ ΣΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ.

ScreenHunter 2846
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ11 ώρες ago

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας: Να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν από τον παγετό στο 100%
0 (0)

ScreenHunter 2846
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα ago

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ DRONE+VIDEO
0 (0)

48_82
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ1 ημέρα ago

Ο Δήμος Ναυπλιέων δίπλα στους αγρότες
0 (0)

ScreenHunter-2828
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ2 ημέρες ago

Το πανέμορφο Ναύπλιο 25 -1 -2022 ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ (ΕΛΠΙΣ) ΒΙΝΤΕΟ
0 (0)

ScreenHunter 115
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ2 ημέρες ago

ΚΑΜΠΟΣΟΣ : Ένα μεγάλο μπράβο στο προσωπικό του δήμου για την καλή δουλειά
0 (0)

xionikor-16012020-11
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ3 ημέρες ago

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες στην Αργολίδα για την σφοδρή ένταση των φαινομένων τις επόμενες ώρες
0 (0)

Χιόνια στην Συρία και την Σαουδική Αραβία _ Κεντρικό δελτίο ειδήσεων 22_01_2022 _ OPEN TV 0-7 screenshot
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ4 ημέρες ago

Πρωτοφανής χιονόπτωση σε Συρία και Σαουδική Αραβία (βίντεο)
0 (0)

EuUsf4NWQAEAsrt
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ4 ημέρες ago

Οριστικό: Κλειστά τα σχολεία και στο Δήμο Άργους Μυκηνών 24 και 25/1 λόγω κακοκαιρίας
0 (0)

xionia-ethniki-odos-
ΚΑΙΡΟΣ5 ημέρες ago

Οδηγίες προς τους οδηγούς από την ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. για την επερχόμενη κακοκαιρία
0 (0)

ScreenHunter 2758
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ1 εβδομάδα ago

Οικία Νίκου Καρούζου. Αγώνας για την διάσωσή της. Ανάπλι εμπρός!
0 (0)

Trending

Copyright © 2021-22 Digital Cities IKE , powered by Dritsas.gr