ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πορτοκάλια Αργολίδας: Η μικροκαρπία στρέφει τα Μέρλιν στα χυμοποιεία

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συλλογή της ποικιλίας Ναβαλίνα και σιγά-σιγά τη σκυτάλη παίρνουν τα Μέρλιν. 

Η εικόνα της συλλογής, έτσι όπως παρουσιάζεται μέχρι τώρα, δείχνει να είναι ικανοποιητική, όχι μόνο σε θέματα αποδόσεων και ποιότητας, αλλά και σε αυτό των τιμών. Δεδομένου ότι η εσωτερική αγορά δείχνει να είναι καλυμμένη για την περίοδο των γιορτών, το μεγαλύτερο ποσοστό των πορτοκαλιών εξάγεται στο εξωτερικό. 

Ταυτόχρονα, καθώς η συλλογή της ελιάς οδεύει προς το τέλος της, το εργατικό δυναμικό αρχίζει να αφομοιώνεται από τις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών, που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συγκομιδές τους. 

Πολύ καλύτερα από πέρσι 

Προς τα τέλη Δεκεμβρίου προσδιορίζει την ολοκλήρωση της συλλογής στη Ναβαλίνα ο Σωτήρης Ζαρναβέλης, παραγωγός εσπεριδοειδών από το Αγγελόκαστρο Αγρινίου. 

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία πολύ καλή χρονιά, με ικανοποιητική παραγωγή, ποιότητα, αλλά και τιμές, η οποία δεν συγκρίνεται με την περσινή. «Εκτιμώ ότι η αποδόσεις κυμαίνονται από 3 έως 6 τόνους ανά στρέμμα, χωρίς να περάσουν από τη διαδικασία ωρίμανσης μέσα από τους φούρνους. 

Με την ολοκλήρωση της συλλογής στις Ναβαλίνες, θα περάσουμε στα Μέρλιν, όπως επίσης και τα σαγκουίνια. 

Προς τα μέσα Φεβρουαρίου ξεκινά το Lane Late, με το οποίο ολοκληρώνεται η διαδικασία της συλλογής των πορτοκαλιών μας και κλείνει η καλλιεργητική περίοδος», σημειώνει. 

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Ζαρναβέλης επισημαίνει ότι οι τιμές για την α’ ποιότητα κυμαίνονται από 37 έως 38 λεπτά το κιλό, για τη β’ ποιότητα από 33 έως 35 λεπτά και για τη γ’ ποιότητα, που κατευθύνεται στην βιομηχανία χυμοποίησης, στα 20 λεπτά για τα συμβατικά και στα 26 για τα βιολογικά. 

Συγκρίνοντας αυτά τα στοιχεία με την περσινή περίοδο, υποστηρίζει ότι το εμπόριο δεν επέλεγε την ποιότητα, αλλά έπαιρνε τα πορτοκάλια από 13 έως 14 λεπτά το κιλό, και αυτά που κατευθύνονταν στη χυμοποίηση έφταναν τα 9 λεπτά περίπου. 

Κλείνοντας, ο ίδιος αναφέρεται και στο θέμα των εργατικών χεριών, στα οποία η κάλυψη για την τρέχουσα περίοδο είναι οριακή, ενώ το κόστος παραγωγής σημαντικά αυξημένο και κυμαίνεται στα 6 με 7 λεπτά το κιλό. 

Το 70%-80% της παραγωγής της Λακωνίας πάει στην Ευρώπη 

Για καλή παραγωγή και ποιότητα πορτοκαλιών στην περιοχή της Λακωνίας κάνει λόγο ο Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας. 

Ο ίδιος εκτιμά ότι από στιγμή σε στιγμή θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της συλλογής στη Ναβαλίνα και σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η συλλογή της ποικιλίας Μέρλιν. «Οι αποδόσεις για τους καλούς παραγωγούς κυμαίνονται από 5 με 6 τόνους το στρέμμα, με το μεγαλύτερο ποσοστό των καρπών να είναι εμπορεύσιμο. 

Σημαντικό ποσοστό της παραγωγής μας κατευθύνεται στις αγορές της Ευρώπης και αν κλείσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, θα συζητάμε για μία πολύ καλή χρονιά», ισχυρίζεται. 

Σχολιάζοντας τις τιμές στην περιοχή του, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται το τωρινό διάστημα σε σχέση με τις περσινές, ο κ. Μπλέτας δηλώνει ότι «κυμαίνονται από 30 έως 40 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι τιμές έφταναν τα 25 λεπτά το κιλό». 

Η μικροκαρπία στο Άργος στρέφει τα Μέρλιν στα χυμοποιεία 

Για ολοκλήρωση της συλλογής στις Ναβαλίνες και έναρξη της συγκομιδής στα Μέρλιν κάνει λόγο ο Τάσος Λέρμας από το Σκαφιδάκι Αργολίδας. Αν και ο ίδιος παραδέχεται ότι η παραγωγή είναι μεγάλη, εντούτοις παρατηρεί ότι κυριαρχεί έντονα το ποσοστό της μικροκαρπίας, που στην περίπτωσή του φτάνει ακόμα και το 70%, με αποτέλεσμα το προϊόν του να κατευθύνεται προς τα χυμοποιεία. 

«Οι αποδόσεις των δέντρων μας κυμαίνονται από 80 έως 100 κιλά, ενώ άλλα μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 130.  Η φετινή, όμως, περίοδος για την ποικιλία Μέρλιν δείχνει να είναι ποιοτικά υποδεέστερη και το ποσοστό μικροκαρπίας να ξεπερνά ακόμα και το 70%, κάτι το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα», επισημαίνει.

 Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Λέρμας αναφέρει ότι ήταν καλές για τις Ναβαλίνες, που έκλεισαν από 40 έως 42 λεπτά το κιλό για την α’ ποιότητα και από 35 έως 38 λεπτά το κιλό για τη β’ ποιότητα. Σε ό,τι αφορά τα Μέρλιν, ξεκινούν με 35 λεπτά το κιλό, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν περίπου στα 22. 

Κλείνοντας, σημειώνει ότι η συλλογή της ποικιλίας Μέρλιν θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο και από την 1η Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η συλλογή στην ποικιλία Lane Late. 

Μικρή δείχνει η παραγωγή στην Άρτα, αλλά με υψηλές τιμές 

Μικρότερη δείχνει να είναι η παραγωγή της φετινής περιόδου στην Άρτα, σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τον τοπικό παραγωγό Μιχάλη Κοτσαρίνη.

 Η μείωση για τον ίδιο ξεπερνά το 25%, ωστόσο από την πλευρά των παραγωγών εκφράζεται η αισιοδοξία ότι «η συλλεκτική περίοδος θα κλείσει με θετικό πρόσημο λόγω της αυξημένης τιμής, που αυτή την περίοδο φτάνει στα 35 λεπτά το κιλό, όταν την αντίστοιχη περσινή κυμαίνονταν κάτω από τα 25». 

Στα θετικά, για τον κ. Κοτσαρίνη, συγκαταλέγεται και το θέμα της αγοράς του εξωτερικού, όπου κατευθύνεται το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής, η οποία παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση λόγω της αυξημένης τιμής στον χυμό, κάτι που, όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γιάννης Μαλτέζος: Τα επόμενα πέντε χρόνια, θα είναι χρόνια προοπτικής και ανάπτυξης για τον τόπο μας

AGGELOS DRITSAS

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Άργους

AGGELOS DRITSAS

Με αγκαλιές υποδέχθηκαν οι Λάκωνες τον Πέτρο Τατούλη

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ : Δείτε ολόκληρη την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

AGGELOS DRITSAS

Με επιτυχία η ενημερωτική δράση της 1ης ΤΟΜΥ Ναυπλίου για τον Μητρικό Θηλασμό

AGGELOS DRITSAS

Χειροπέδες σε 36χρονο στο Ναύπλιο για κατοχή ηρωίνης

AGGELOS DRITSAS

Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Πελοποννήσου και εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο,

AGGELOS DRITSAS

Τέλη κυκλοφορίας: Πότε «εκπνέει» η προθεσμία πληρωμών

AGGELOS DRITSAS

“Μια απέραντη αγάπη”: Η ιστορία του Ιταλού στρατιώτη που αγάπησε την μοδιστρούλα από το Άργος

AGGELOS DRITSAS

Ένα ακόμα βήμα στο τομέα της ανακύκλωσης προχωρά ο Δήμος Άργους – Μυκηνών

AGGELOS DRITSAS

LIVE ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

AGGELOS DRITSAS

Ποινική δίωξη σε 11 βουλευτές των Σπαρτιατών και Ηλία Κασιδιάρη ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

AGGELOS DRITSAS