ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

O δημοσιογραφικός οργανισμός Solomon, η Greenpeace Ελλάδας και το Basel Action Network, με τη στήριξη του iMedD, πραγματοποίησαν μια πεντάμηνη έρευνα για τα πλαστικά απορρίμματα, με θλιβερές αποκαλύψεις, απογοητευτικά συμπεράσματα και δυσοίωνες εκτιμήσεις

Το ταξίδι του πλαστικού σκουπιδιού πετάμε στον κάδο ανακύκλωσης δεν είναι πάντα το ίδιο. Αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα προκύπτει από την έρευνα πέντε μηνών που έκαναν ο δημοσιογραφικός οργανισμό Solomon, σε συνεργασία με το γραφείο της Greenpeace Ελλάδος και το Basel Action Network, καθώς και με τη στήριξη του iMedD.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, τοποθετήθηκαν ανιχνευτές GPS σε ανακυκλώσιμα σε διάφορα σημεία της χώρας, και παρόλο που αρκετοί από αυτούς καταστράφηκαν, όσοι επέζησαν έδειξαν ότι τα πλαστικά αυτά δεν ανακυκλώθηκαν, αλλά κατέληξαν σε χωματερές ή σε μονάδες ανακύκλωσης σε άλλες χώρες.

Ενδεικτικά, στα πλαστικά απορρίμματα με ανιχνευτή, ένα από την Ξάνθη κατέληξε στη χωματερή της Καβάλας, ένα άλλο από την Ερμούπολη Σύρου κατέληξε στη χωματερή του νησιού, κι ένα τρίτο που απορρίφθηκε στην Αθήνα κατέληξε σε εξαγωγή στη Ρουμανία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, μόλις το 50% του περιεχομένου των μπλε κάδων οδηγείται στην ανακύκλωση.

Στη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας, οι συμμετέχοντες συνομίλησαν με ειδικούς στον τομέα της ανακύκλωσης πλαστικού, συναντήθηκαν με Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες του κλάδου, ζήτησαν και πήραν τις γνώμες ειδικών επιστημόνων και ακτιβιστών, συγκέντρωσαν και ανέλυσαν επίσημα και αδημοσίευτα στοιχεία, ενώ επισκέφθηκαν κια μονάδες όπου καταλήγουν ελληνικά πλαστικά σκουπίδια, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

«Ζούμε σε μια χώρα και σε ένα πλανήτη όπου στις καλύτερες περιπτώσεις περίπου ένα στα 10 πλαστικά μπουκάλια καταλήγει στην ανακύκλωση. Τα υπόλοιπα πάνε στη χωματερή, στις θάλασσες. Και να διπλασιάσουμε την ανακύκλωση, το πρόβλημα δε λύνεται. Παρ’ όλα αυτά, το κυρίαρχο αφήγημα είναι ότι θα αυξήσουμε την ανακύκλωση και όλα θα είναι καλά», λέει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και όπως περιγράφει, την ανακύκλωση προβάλλει μια καλολαδωμένη και καλά χρηματοδοτούμενη μηχανή. «Έχει περσόνες, έχει κουτιά, έχει σπιτάκια που λένε “τι ωραίο πράγμα που είναι”. Εμείς ερχόμαστε να πούμε ότι η ανακύκλωση είναι παράλογη, και θα πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι η λύση ή ο κανόνας». https://www.efsyn.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Οι προτεραιότητες και οι στόχοι για το 2024 – Ποια είναι τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης

AGGELOS DRITSAS

Ας βοηθήσουμε τον Νίκο από το Άργος που δίνει μάχη για να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας

AGGELOS DRITSAS

Το θαύμα της διάσωσης 379 ανθρώπων που βγήκαν ζωντανοί από το φλεγόμενο αεροπλάνο

AGGELOS DRITSAS

Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Άργους θα κόψει την πρωτοχρονιάτική πίτα του

AGGELOS DRITSAS

F.C ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΙΡΙΩΝ

AGGELOS DRITSAS

“Ο έρως και το έθνος”: Παρουσίαση του βιβλίου του Παντελή Μπουκάλα στο Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

Οι εξηγήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για τον καρκινοπαθή που έβαλε τέλος στη ζωή του

AGGELOS DRITSAS

Oταν τα παιδιά δείχνουν το δρόμο για ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα Iωάννης Μαλτέζος

AGGELOS DRITSAS

Γίνε κομμάτι του μύθου και φτιάξε τη δική σου ομάδα που θα λύσει του γρίφους,

AGGELOS DRITSAS

“Από το σκοτάδι στο Φώς”: Ομιλία στην Ενορία Αγίας Τριάδος Λυγουριού

AGGELOS DRITSAS

Πατέρας 34 ετών «φεύγει» ξαφνικά από τη ζωή – Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία

AGGELOS DRITSAS

Δήμαρχος Ερμιονίδας ο Γιάννης Γεωργόπουλος και με τη βούλα του Πρωτοδικείου Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS