ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

O δημοσιογραφικός οργανισμός Solomon, η Greenpeace Ελλάδας και το Basel Action Network, με τη στήριξη του iMedD, πραγματοποίησαν μια πεντάμηνη έρευνα για τα πλαστικά απορρίμματα, με θλιβερές αποκαλύψεις, απογοητευτικά συμπεράσματα και δυσοίωνες εκτιμήσεις

Το ταξίδι του πλαστικού σκουπιδιού πετάμε στον κάδο ανακύκλωσης δεν είναι πάντα το ίδιο. Αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα προκύπτει από την έρευνα πέντε μηνών που έκαναν ο δημοσιογραφικός οργανισμό Solomon, σε συνεργασία με το γραφείο της Greenpeace Ελλάδος και το Basel Action Network, καθώς και με τη στήριξη του iMedD.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, τοποθετήθηκαν ανιχνευτές GPS σε ανακυκλώσιμα σε διάφορα σημεία της χώρας, και παρόλο που αρκετοί από αυτούς καταστράφηκαν, όσοι επέζησαν έδειξαν ότι τα πλαστικά αυτά δεν ανακυκλώθηκαν, αλλά κατέληξαν σε χωματερές ή σε μονάδες ανακύκλωσης σε άλλες χώρες.

Ενδεικτικά, στα πλαστικά απορρίμματα με ανιχνευτή, ένα από την Ξάνθη κατέληξε στη χωματερή της Καβάλας, ένα άλλο από την Ερμούπολη Σύρου κατέληξε στη χωματερή του νησιού, κι ένα τρίτο που απορρίφθηκε στην Αθήνα κατέληξε σε εξαγωγή στη Ρουμανία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, μόλις το 50% του περιεχομένου των μπλε κάδων οδηγείται στην ανακύκλωση.

Στη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας, οι συμμετέχοντες συνομίλησαν με ειδικούς στον τομέα της ανακύκλωσης πλαστικού, συναντήθηκαν με Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες του κλάδου, ζήτησαν και πήραν τις γνώμες ειδικών επιστημόνων και ακτιβιστών, συγκέντρωσαν και ανέλυσαν επίσημα και αδημοσίευτα στοιχεία, ενώ επισκέφθηκαν κια μονάδες όπου καταλήγουν ελληνικά πλαστικά σκουπίδια, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

«Ζούμε σε μια χώρα και σε ένα πλανήτη όπου στις καλύτερες περιπτώσεις περίπου ένα στα 10 πλαστικά μπουκάλια καταλήγει στην ανακύκλωση. Τα υπόλοιπα πάνε στη χωματερή, στις θάλασσες. Και να διπλασιάσουμε την ανακύκλωση, το πρόβλημα δε λύνεται. Παρ’ όλα αυτά, το κυρίαρχο αφήγημα είναι ότι θα αυξήσουμε την ανακύκλωση και όλα θα είναι καλά», λέει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και όπως περιγράφει, την ανακύκλωση προβάλλει μια καλολαδωμένη και καλά χρηματοδοτούμενη μηχανή. «Έχει περσόνες, έχει κουτιά, έχει σπιτάκια που λένε “τι ωραίο πράγμα που είναι”. Εμείς ερχόμαστε να πούμε ότι η ανακύκλωση είναι παράλογη, και θα πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι η λύση ή ο κανόνας». https://www.efsyn.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Το ταχυδρομείο Τολού αναστέλλει την λειτουργία του

AGGELOS DRITSAS

Πρώτη εργάσιμη μέρα της νέας χρονιάς με επίσκεψη στο δημαρχείο του Ναυπλίου.

AGGELOS DRITSAS

Νέα Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου η Έλενα Ασπιώτη

AGGELOS DRITSAS

Συνάντηση Ανδριανού για τα έργα του Αναβάλου με Σταϊκούρα και υπηρεσιακούς παράγοντες

AGGELOS DRITSAS

Blues Night στο Ναύπλιο με live ηλεκτρικό μπλουζ στο Fougaro

AGGELOS DRITSAS

Αργολίδα: Όλα τα αποτελέσματα ερασιτεχνικών ομάδων ποδοσφαίρου

AGGELOS DRITSAS

ΔΕΥΑ Ναυπλίου: Έναρξη αποχετευτικών έργων σε Ασίνη, Δρέπανο, Τίρυνθα και στον βιολογικό Τολού

AGGELOS DRITSAS

Μίνωας Ένωση Κρητών Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΩΡΗΣ Δεν ήρθαμε ως τιμωροί είμαστε λαικοί άνθρωποι δεν θα αδικήσουμε κανέναν . ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας: Αδικαιολόγητα χαμηλές οι τιμές στην Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

Επιστολική ψήφος: Πέρασε με 158 ψήφους το νομοσχέδιο για συμμετοχή στις ευρωεκλογές

AGGELOS DRITSAS

Δ.Ε.Υ.Α Άργους: Βλάβη στο κεντρικό αγωγό – Διακοπή νερού

AGGELOS DRITSAS