ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV

O δημοσιογραφικός οργανισμός Solomon, η Greenpeace Ελλάδας και το Basel Action Network, με τη στήριξη του iMedD, πραγματοποίησαν μια πεντάμηνη έρευνα για τα πλαστικά απορρίμματα, με θλιβερές αποκαλύψεις, απογοητευτικά συμπεράσματα και δυσοίωνες εκτιμήσεις

Το ταξίδι του πλαστικού σκουπιδιού πετάμε στον κάδο ανακύκλωσης δεν είναι πάντα το ίδιο. Αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα προκύπτει από την έρευνα πέντε μηνών που έκαναν ο δημοσιογραφικός οργανισμό Solomon, σε συνεργασία με το γραφείο της Greenpeace Ελλάδος και το Basel Action Network, καθώς και με τη στήριξη του iMedD.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, τοποθετήθηκαν ανιχνευτές GPS σε ανακυκλώσιμα σε διάφορα σημεία της χώρας, και παρόλο που αρκετοί από αυτούς καταστράφηκαν, όσοι επέζησαν έδειξαν ότι τα πλαστικά αυτά δεν ανακυκλώθηκαν, αλλά κατέληξαν σε χωματερές ή σε μονάδες ανακύκλωσης σε άλλες χώρες.

Ενδεικτικά, στα πλαστικά απορρίμματα με ανιχνευτή, ένα από την Ξάνθη κατέληξε στη χωματερή της Καβάλας, ένα άλλο από την Ερμούπολη Σύρου κατέληξε στη χωματερή του νησιού, κι ένα τρίτο που απορρίφθηκε στην Αθήνα κατέληξε σε εξαγωγή στη Ρουμανία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, μόλις το 50% του περιεχομένου των μπλε κάδων οδηγείται στην ανακύκλωση.

Στη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας, οι συμμετέχοντες συνομίλησαν με ειδικούς στον τομέα της ανακύκλωσης πλαστικού, συναντήθηκαν με Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες του κλάδου, ζήτησαν και πήραν τις γνώμες ειδικών επιστημόνων και ακτιβιστών, συγκέντρωσαν και ανέλυσαν επίσημα και αδημοσίευτα στοιχεία, ενώ επισκέφθηκαν κια μονάδες όπου καταλήγουν ελληνικά πλαστικά σκουπίδια, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

«Ζούμε σε μια χώρα και σε ένα πλανήτη όπου στις καλύτερες περιπτώσεις περίπου ένα στα 10 πλαστικά μπουκάλια καταλήγει στην ανακύκλωση. Τα υπόλοιπα πάνε στη χωματερή, στις θάλασσες. Και να διπλασιάσουμε την ανακύκλωση, το πρόβλημα δε λύνεται. Παρ’ όλα αυτά, το κυρίαρχο αφήγημα είναι ότι θα αυξήσουμε την ανακύκλωση και όλα θα είναι καλά», λέει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και όπως περιγράφει, την ανακύκλωση προβάλλει μια καλολαδωμένη και καλά χρηματοδοτούμενη μηχανή. «Έχει περσόνες, έχει κουτιά, έχει σπιτάκια που λένε “τι ωραίο πράγμα που είναι”. Εμείς ερχόμαστε να πούμε ότι η ανακύκλωση είναι παράλογη, και θα πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι η λύση ή ο κανόνας». https://www.efsyn.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γηροκομείο Άργους

admin

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το φορολογικό νομοσχέδιο σε Ναύπλιο και Άργος

diktio

Πρώτη συνάντηση για το ανανεωμένο Φεστιβάλ Ναυπλίου

admin

Αργολίδα: Μπαίνει εργολάβος σε αρδευτικό έργο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

diktio

Πόρτο Χέλι: Φωτιά σε ιστιοφόρο σκάφος – Καλά στην υγεία τους οι επιβαίνοντες

31χρονος συνελήφθη στο Άργος με ποσότητα κάνναβης

diktio

Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας – Κορινθίας: Οι ζωές μας δεν είναι κόστος – Οι ζωές μας έχουν αξία!

admin

Η Κοινότητα Πορτοχελίου έδωσε την εντολή: Να διαμορφωθεί μια ισχυρή πλειοψηφία για το Αυτοδιοικητικό κίνημα

diktio

ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΠΑΝΑΣΙΝΑΙΚΟΣ 2024 ΒΙΝΤΕΟ

admin

Πρόσκληση για συμμετοχή στην Κατάδυση Του Τιμίου Σταυρού στη Νέα Κίο Αργολίδας

admin

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΚΑΡΗΣ: Τα παιδιά είναι η δικιά μας ευτυχία και η ελπίδα όλου του κόσμου

admin

Μεγάλη επένδυση των Ισραηλινών της Fattal στο Ναύπλιο

admin