Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πρόσκληση συμμετοχής στην 9η Γιορτή Ελιάς και Ελαιολάδου στο Κρανίδι

Published

on

12

Καλούνται οι Παραγωγοί, οι Σύλλογοι και οι Φορείς του Δήμου Ερμιονίδας όπως δηλώσουν συμμετοχή για την 9η Γιορτή Ελιάς και Ελαιολάδου 2021 στο Κρανίδι.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28.11.2021.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2754360028 και 2754360009.

email: m.ermionidas@gmail.com

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πορτοκάλια: «Να παραμείνουν σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης»

Published

on

By

ta-diatrofika-ofeli-tou-portokaliou

Το καθεστώς που θα διέπει τα πορτοκάλια στη νέα ΚΑΠ 2021 – 2027 και συγκεκριμένα την ένταξή τους στη συνδεδεμένη ενίσχυση στην νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης  στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βουλευτών, εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς επίσης χυμοποιών και συνεταιριστών παραγωγών με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο.

Κεντρικό αίτημα προς το υπουργείο αποτέλεσε να συμπεριληφθούν τα πορτοκάλια στα προϊόντα συνδεδεμένης ενίσχυσης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021 – 2027, καθώς εικάζεται η κατάργηση του εν λόγω καθεστώτος το οποίο ίσχυε από το 2015 μέχρι τώρα –«πιστεύουμε ακράδαντα ότι μία τέτοια κατάργηση θα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Προς τον υφυπουργό στην εν λόγω σύσκεψη, επισημάνθηκε -μεταξύ άλλων- ότι το πιο πάνω διατυπωνόμενο αίτημα αφορά όλες τις περιοχές παραγωγής εσπεριδοειδών, μεταξύ των οποίων και η Ηλεία, η Αιτωλοακαρνανία και η ;Aρτα.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε, «αφορά κυρίως την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία έχει το 70% της παραγωγής εσπεριδοειδών, το 70% των συσκευαστηρίων και το 100% των χυμοποιείων». Χαρακτηριστικά σημειώθηκε ότι στην Π.Ε. Αργολίδας βρίσκονται τα 5 από τα 7 χυμοποιεία της χώρας, καθώς επίσης  και 30 συσκευαστήρια, περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021 – 2027, να συμπεριληφθούν τα πορτοκάλια στα προϊόντα συνδεδεμένης ενίσχυσης έχουν επισημάνει με έγγραφό τους συνεταιρισμοί, εξαγωγείς νωπών φρούτων και χυμοποιοί.

Σε αυτό το έγγραφο επισημαίνεται ότι

  •     Στηρίζει τη βιομηχανία χυμοποίησης μια βασική παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
  •     Ενδυναμώνει την εγχώρια παραγωγή ζωοτρόφων από τα υποπροϊόντα της χυμοποίησης (ξερός φλοιός – νωπός φλοιός και μελάσα εσπεριδοειδών) τα οποία διατιθονται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, στηρίζοντας έτσι την Ελληνική κτηνοτροφία.
  •     Στηρίζει τον παραγωγικό κλάδο χυμών και αναψυκτικών της Ελλάδος με Ελληνικές πρώτες ύλες μειώνοντας σημαντικά τις εισαγωγές χυμών και άλλων υλών από άλλες χώρες.
  •     Στηρίζει την εμπορία του νωπού φρούτου πορτοκαλιού οπού έχει μεγάλη συνεισφορά στις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων της χώρας. Παράλληλα αποτρέπει τα πορτοκάλια διαλογής (β’ και γ’ ποιότητας) να κατευθύνονται στην εμπορία του νωπού όπου θα επιφέρουν σημαντική μείωση της αξίας αυτών και του βασικού εισοδήματος των παραγωγών.
  •     Δίνει στον παραγωγό τον απαραίτητο χρόνο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και του COVID-19 δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
  •     Συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος γιατί οι ποσότητες β’ και γ’ διαλογής που δεν θα έχουν άλλη διέξοδο δεν θα καταλήγουν σε προορισμούς όπου θα ρυπαίνουν το περιβάλλον.
  •     Στηρίζει και ενισχύει την βιώσιμη ανάπτυξη με την πλήρη αξιοποίηση πρώτων υλών εγχώριας παραγωγής.
  •     Ενισχύει την απασχόληση στην ελληνική επαρχία, παράγοντας όχι μόνο χυμούς αλλά και ειδικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως αρώματα, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια
  •     Προκύπτει από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ότι η πτωτική πορεία που είχαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πορτοκαλιών τα τελευταία χρόνια, μετά την λειτουργία της συνδεδεμένης ενίσχυσης όχι μόνο την σταμάτησε αλλά την γύρισε και σε ανοδική πορεία.

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ανδριανός στη Βουλή για κτηνοτρόφους, εργάτες γης, και συνδεδεμένη πορτοκαλιών

Published

on

By

andrianos_vouli

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός κατά την επεξεργασία από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για άλλη μια φορά φέρνει προς συζήτηση Επιτροπή μας ένα νομοσχέδιο με θετικό πρόσημο και με άξονα και στόχο την ενίσχυση του Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου.

Πράγματι, η Κυβέρνηση μας έχει αποδείξει ότι είναι δίπλα στον αγρότη, τον κτηνοτρόφο και τα προβλήματά του, και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες καταβάλλει σκληρές προσπάθειες για να τον στηρίξει, καθώς εξωγενείς παράγοντες έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα που προστίθενται στα υπάρχοντα διαχρονικά.

Αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν λύνει προβλήματα γραφειοκρατίας αφού δίνει τη δυνατότητα αδειοδότησης στα πρόχειρα καταλύματα ζώων και τον λειτουργικό χώρο των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Αν σκεφτούμε ότι το 50-60% των καταλυμάτων είναι πρόχειρα, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το νομοσχέδιο για τον Έλληνα κτηνοτρόφο, με τις λύσεις που δίνει σε όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αυτός αντιμετωπίζει για την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων του, για να μπορεί να κάνει τη δουλειά του – ένα δύσκολο επάγγελμα, το οποίο όλοι πρέπει να στηρίξουμε γιατί η πρωτογενής παραγωγή είναι απαραίτητη. Καθώς προέρχομαι μάλιστα και από αγροτική περιοχή, γνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι. Και θέλω να πω ότι το Υπουργείο έχει σταθεί δίπλα στον Έλληνα κτηνοτρόφο που αντιμετωπίζει εκτός των άλλων και τη μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών.

Το ένα μετρό ήταν η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, αλλά και οι προσπάθειες που κάνει η ηγεσία, ο Υπουργός, ο Υφυπουργός στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές και να στηριχθεί ο Έλληνας κτηνοτρόφος. Όπως επίσης και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τις τιμές του γάλακτος που όπως ακούσαμε κι απ’ το στόμα του Υπουργού από 0,75 έχει ήδη φτάσει στο 1,21 και 1,30 σε πολλές περιπτώσεις. Όπως σημαντική είναι και η ενίσχυση των χοιροτρόφων και τον πτηνοτρόφων που κι αυτοί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.

Θέλω να επισημάνω επίσης και το σημαντικό έργο που έχει γίνει και με τον ΕΛΓΑ. Και χαίρομαι που μέσα σ’ αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει και η διάταξη για την ανανέωση της θητείας του Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος ήταν δίπλα μας στην ζημιές που υπέστη η παραγωγή το Μάρτιο και στα πορτοκάλια και στα βερίκοκα και στις ελιές, με τους συνεργάτες του, το επιτελείο του, τους ανθρώπους του ΕΛΓΑ μέσα στα χωράφια για να δει και να διαπιστώσει την έκταση της ζημιάς και να τρέξει βεβαίως τις διαδικασίες. Για πρώτη φορά μπόρεσαν οι πληγέντες αγρότες να πάρουν την προκαταβολή του 40% σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια ανάσα για αυτούς γιατί τα προβλήματα είναι τεράστια. Τα ανέφερε και ο Υπουργός, τα γνωρίζει, την αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων, του εξοπλισμού, του ηλεκτρικού ρεύματος, των φυτοφαρμάκων. Πιστεύω ότι μέσα στο δημοσιονομικό περιθώριο θα μπορέσει να πάρει τα μέτρα αυτά που χρειάζονται για να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή, τον Έλληνα αγρότη.

Και θέλω, κύριε Υπουργέ, να σας ζητήσω να δείτε και το θέμα της συνδεδεμένης στα πορτοκάλια, ό,τι περιθώριο υπάρχει να το εξετάσετε. Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά την Αργολίδα. Και βεβαίως θέλω να σας ζητήσω – το ξέρετε, το έχουμε συζητήσει και το έχουν αναφέρει κι άλλοι συνάδελφοί – να δείτε το θέμα της έλλειψης εργατών γης. Είναι ένα άμεσο πρόβλημα το οποίο το αντιμετωπίζουμε τώρα. Κινδυνεύουν στην Αργολίδα τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, οι ελιές όσες δεν έχουν πληγεί από τον παγετό και έχουν καρπό να μένουν στα δέντρα και να μην γίνει η συλλογή τους γιατί δεν υπάρχουν οι εργάτες γης που απαιτούνται για το έργο αυτό. Πρέπει λοιπόν να βρούμε τον τρόπο μέσα από το θεσμικό πλαίσιο να λύσουμε ένα πραγματικά άμεσο πρόβλημα».

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΟΕΒ ΑΣΙΝΗΣ ΔΡΕΠΑΝΟΥ.

Published

on

By

256567659_10209334207147912_3595425237908548153_n

Υποδέχθηκα στα γραφεία της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΝΩΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ ΑΣΙΝΗΣ ΔΡΕΠΑΝΟΥ κ Αθανάσιο ΛΙΑΛΙΆΤΣΗ ΒΑΣΊΛΗ, συνοδευόμενο από τους Θανάσης Παπαδριανός και κ Χρήστο Χριστόπουλο.
Στην τεχνική σύσκεψη που ακολούθησε για θέματα της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΝΩΣΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ με το συνεργάτες μας, συζητήσαμε για την πορεία υλοποίησης των αγροτικών υποδομών του ΤΟΕΒ ΑΣΙΝΗΣ ΔΡΕΠΑΝΟΥ.
Συζητήθηκε το επιτακτικό πρόβλημα άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές καλλιέργειες της Αργολίδας, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες πορτοκάλια μανταρίνια, ρόδια αμπέλια, κηπευτικά και η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και τυροκομίας .
ΘΕΜΑ της σύσκεψης ήταν η ένταξη νέων δημοσίων έργων αγροτικών υποδομών € ώστε

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

Continue Reading
ScreenHunter 9722
eradiologo-ARGOLIDAFM-300x169-1
live24radio
ScreenHunter-8362

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.