ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΚΟΣΜΟΣΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανοιχτή η Ε.Ε. σε νέες κυρώσεις και αποστολή επιπλέον όπλων

Την Μπούτσα επισκέφθηκαν χθες, μαζί με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Εντουαρντ Χέγκερ. Η κ. Φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μπορέλ και ο κ. Χέγκερ συναντήθηκαν επίσης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, την ημέρα που υιοθετήθηκε επίσημα το πέμπτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Τι ισχύει στη ναυτιλία

Σημαντικά αραιωμένο, εν τω μεταξύ, όσον αφορά τον αποκλεισμό ρωσικών πλοίων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια αποδεικνύεται το πέμπτο πακέτο, που αναμενόταν να δημοσιοποιηθεί αργά χθες στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Η ελληνική πλευρά, σε σύμπλευση με την Κύπρο και τη Μάλτα, πέτυχε να περιοριστεί ο αποκλεισμός μόνο σε πλοία που είχαν ρωσική σημαία έως τις 24 Φεβρουαρίου. Εξαιρούνται τόσο τα πλοία ρωσικών συμφερόντων που έχουν υιοθετήσει σημαίες ευκαιρίας, όσο και τα πλοία που ναυλώνονται από εταιρείες ρωσικών συμφερόντων. Ακόμα και για τα πλοία με ρωσική σημαία προβλέπονται εξαιρέσεις από τον αποκλεισμό για τη μεταφορά ορυκτών καυσίμων, αγροτικών ειδών και φαρμάκων. Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματούχο, η Επιτροπή θα επανέλθει στο ζήτημα της ναυτιλίας, καθώς –όπως είπε– υπάρχει περιθώριο αυστηροποίησης. Συνολικά στο πέμπτο πακέτο περιλαμβάνονται επιπλέον 217 άτομα, μεταξύ των οποίων οι δύο ενήλικες κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ολιγάρχης Ολεγκ Ντεριπάσκα και 179 μέλη των διοικήσεων και των «κοινοβουλίων» των αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Προστίθενται επίσης 18 νέες οντότητες. Σχετικά με τον άνθρακα, κοινοτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι μετά τον Αύγουστο παύει οριστικά κάθε αγορά του από τη Ρωσία. Οπως ανέφεραν, οι απαγορεύσεις εξαγωγών, μαζί με όσες περιλαμβάνονται στο πέμπτο πακέτο, αγγίζουν τομείς συνολικής αξίας (προ της εισβολής) 22,8 δισ. ευρώ ετησίως – περίπου το 25% των εξαγωγών προς τη Ρωσία. Οι απαγορεύσεις εισαγωγών κυμαίνονται μεταξύ 13,5-17 δισ. ευρώ (15%-19% του συνόλου). Οι εξαγωγές από την Ε.Ε. προς τη Ρωσία έχουν μειωθεί κατά 3/4 σε αξία στην ίδια χρονική περίοδο πέρυσι εξαιτίας των κυρώσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η πίεση για το έκτο πακέτο, εν τω μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το πολύνεκρο χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία χθες το πρωί, τάχθηκε υπέρ περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία και της αποστολής επιπλέον όπλων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη αξιωματούχο της Ε.Ε., πάντως, ο κ. Μπορέλ δεν θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πρόταση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι «απαιτείται ομοφωνία» για την επέκταση των κυρώσεων και ότι η εξάρτηση «πολλών κρατών-μελών» από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες παραμένει «μεγάλη». Τα περιοριστικά μέτρα «δεν πρέπει να πλήττουν τις οικονομίες των κρατών-μελών περισσότερο απ’ ό,τι πλήττουν τη Ρωσία», τόνισε.

Σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, η ίδια αξιωματούχος ανέφερε ότι «δεν είμαστε ακόμα στο στάδιο των σοβαρών διαπραγματεύσεων» και ότι «δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής χειροπιαστά αποτελέσματα».

Στρατιωτική βοήθεια

Στο μέτωπο της στρατιωτικής βοήθειας, η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι προμήθευσε την Ουκρανία με το σύστημα αεράμυνας S-300 (αντίστοιχο έχει και η Ελλάδα). Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται σύμβουλο του καγκελαρίου Σολτς, η Γερμανία ετοιμάζεται να εγκρίνει την προμήθεια 100 τεθωρακισμένων τύπου Marder για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού. Ωστόσο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας είπε χθες ότι αυτό «δεν είναι εφικτό», καθώς η Γερμανία χρειάζεται τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα για τις ανάγκες της εθνικής άμυνάς της. Τη Δευτέρα, στο ΣΕΥ αναμένεται πολιτική συμφωνία για τη διάθεση ακόμα 500 εκατ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, αυξάνοντας το συνολικό ποσό στο 1,5 δισ. ευρώ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έγινε προχθές μέσω τηλεδιάσκεψης η πρώτη συνάντηση της νέας πλατφόρμας για την κοινή προμήθεια αερίου, LNG και υδρογόνου. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι στις 30-31 Μαΐου θα λάβει χώρα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία και θέματα άμυνας και ενέργειας.

What's your reaction?

Related Posts

1 of 12

Leave A Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *