Πώς θα εξαφανίσεις τα ποντίκια από το σπίτι σου;

7 months ago
74 Views

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι οι ενοχλητικοί εχθροί όπως τα κουνούπια, οι μύγες και άλλα έντομα κάνουν την εμφάνισή τους. Η αντιμετώπισή τους είναι διαχειρίσιμη και μπορείς να τα διώξεις αρκετά εύκολα. Τι θα κάνεις, όμως, αν έχεις ποντίκια στο σπίτι; Το πρόβλημα αυτό μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Τα μικρά τρωκτικά πέρα από ενοχλητικά, μεταφέρουν αρκετά μικρόβια και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία σου ή να μολύνουν τις επιφάνειες του σπιτιού σου. Η παρουσία τους είναι αρκετά συχνότερη σε σπίτια με κήπο, αυλή, αποθήκη ή υπόγειο, σοφίτα και κυρίως στα εξοχικά. Ακόμη, όμως, για σένα που κατοικείς σε διαμέρισμα δεν είναι καθόλου δύσκολο για αυτά να τρυπώσουν. Μπορούν να εισχωρήσουν στο σπίτι σου μέσα από τρύπες, ρωγμές σε τοίχους, σωλήνες και αποχετεύσεις. Παρακάτω θα βρεις συμβουλές και προτάσεις για να ξεφορτωθείς τα ποντίκια στο σπίτι, λαμβάνοντας προληπτικά αλλά και δραστικά μέτρα!

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι υπάρχουν ποντίκια στο σπίτι;

Πέρα από τους θορύβους, ο πλέον ξεκάθαρος τρόπος για να καταλάβεις αν υπάρχουν ποντίκια στο σπίτι είναι από τα περιττώματά τους. Εκτός λοιπόν, από τα ροκανίσματα ή τα βήματά τους που μπορούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, οι “ακαθαρσίες” τους είναι ένα σημάδι. Επίσης, τα φαγωμένα έπιπλα και ηλεκτρικά καλώδια μπορούν να προδώσουν ότι έχουν εισβάλλει στο σπίτι σου. Αν παρατηρήσεις ζημιές, χαρακιές και φαγωμένες γωνίες, τότε πρέπει να υποψιαστείς ότι έχεις “εισβολείς”. Είναι καιρός να πάρεις τα ανάλογα μέτρα για να τα ξεφορτωθείς!

Πώς μπορείς να τα ξεφορτωθείς;

1. Βρες από που εισέρχονται

Αρχικά, θα πρέπει να ανακαλύψεις την φωλιά και το καταφύγιό τους. Κάνε μία έρευνα σε όλους τους χώρους του σπιτιού σου για πιθανές τρύπες, σπασίματα και χαραμάδες που ίσως να τρυπώνουν. Αφού ανακαλύψεις την δίοδο, ήρθε η ώρα να την κλείσεις δημιουργώντας εμπόδια. Και όταν λέμε εμπόδια, δεν εννοούμε χαρτιά ή πέτρες καθώς αυτό δεν θα τα σταματήσει εκεί! Φρόντισε για την σωστή μόνωση του σπιτιού σου. Σφράγισε όλα εκείνα τα σημεία που αφήνουν ανοιχτά “παραθυράκια” στα ενοχλητικά τρωκτικά. Αυτή η αποτελεσματική και μόνιμη λύση θα τα κρατήσει μακριά!

2. Σωστή καθαριότητα

Όσο αφήνεις τρόφιμα, ψίχουλα και υπολείμματα από φαγητά εκτεθειμένα στο σπίτι σου ή στους πάγκους της κουζίνας τόσο το πρόβλημα με τα ποντίκια στο σπίτι θα επιμένει. Είναι σαν να τα προσκαλείς στον χώρο σου αφού τα προσελκύεις να συνεχίσουν την δουλειά τους. Κάλυψε και προστάτεψε τα τρόφιμα, το ψωμί και καθάρισε καλά τους πάγκους και τα ντουλάπια της κουζίνας. Είναι σημαντικό ακόμη, να μην αφήνεις τα σκουπίδια μέσα στον κάδο απορριμάτων καθώς αποτελεί πόλο έλξης για τα μικρά τρωκτικά.

3. Στήσε παγίδες

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να διώξεις τα ποντίκια στο σπίτι είναι οι ποντικοπαγίδες, ή αλλιώς οι λεγόμενες φάκες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά είδη είτε με την μορφή παγίδας που τα “τσακώνει” είτε οι φάκες με την δυνατή κόλλα που τα ακινητοποιεί. Τοποθέτησε τις παγίδες σε διάσπαρτα σημεία μέσα στο σπίτι για να βεβαιωθείς ότι κάποια από αυτές θα τα πιάσει. Προσέλκυσε τα ποντίκια με το κλασσικό φαγητό τους λίγο τυρί ή πεπόνι. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λίγο καλαμπόκι, σιτάρι ή ζυμάρι με λίγο λάδι.

Tip 1: Είναι σημαντικό να μην δώσετε στα ποντίκια την αίσθηση ότι τα κυνηγάτε. Τα τρωκτικά αυτά είναι αρκετά έξυπνα και διαισθάνονται την απειλή και την ανθρώπινη παρουσία. Φρόντισε λοιπόν να πιάσεις τις παγίδες με πλαστικά γάντια μίας χρήσεως για να μην μείνει η μυρωδιά του δέρματός σου επάνω τους.

Tip 2: Για τον ίδιο λόγο, για να ξεγελάσεις δηλαδή τα ποντίκια και να μην υποψιαστούν ότι τα κυνηγάς, μην μαζεύεις τα περιττώματά τους. Αφήστε τα να πλησιάσουν στην παγίδα αλλιώς θα κρυφτούν και θα δυσκολευτείς να τα διώξεις.

Tip 3: Είναι σημαντικό να ελέγχεις τακτικά τα σημεία που έχεις τοποθετήσει τις παγίδες και να μην ξεχαστείς. Μπορεί τα ποντίκια να έχουν πιαστεί και να παραμείνουν εκεί για μέρες ξεχασμένα με αποτέλεσμα ο χώρος σου να μυρίσει άσχημα. Φρόντισε δηλαδή να τα απομακρύνεις από το σπίτι σου όσο είναι ακόμη ζωντανά.

ποντίκια στο σπίτι

4. Ποντικοφάρμακο

Μία κλασσική λύση που εξουδετερώνει τα ποντίκια στο σπίτι. Το δηλητήριο που περιέχουν μπορεί να εξοντώσει τα ποντίκια, όμως, δεν παύει να είναι μία χημική λύση που θέλει προσοχή. Η μυρωδιά του είναι έντονη και βλαβερή για την ανθρώπινη υγεία γι΄αυτό θέλει ιδιαίτερη προστασία αν στο χώρο βρίσκονται παιδιά ή κατοικίδια. Εκτός από αυτό, είναι μία προσωρινή και βραχυπρόθεσμη λύση καθώς δεν θα εξαφανίσει τα ποντίκια από την φωλιά τους, ειδικά αν υπάρχουν παραπάνω από ένα.

5. Ηλεκτρικές απωθητικές συσκευές υπερήχων

Στην αγορά θα βρεις πολλές ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν είτε με ταμπλέτες είτε με εκπομπή υπερήχων. Οι ενοχλητικοί ήχοι μπορούν να κρατήσουν τα ενοχλητικά ποντίκια μακριά από την είσοδο του σπιτιού σου. Τα τρωκτικά απωθούνται από αυτούς τους ήχους και δεν πλησιάζουν. Παρ΄ όλα αυτά, η λύση αυτή μπορεί να λειτουργήσει σε ένα πρωταρχικό στάδιο και να έχει προληπτικά αποτελέσματα. Κάποια στιγμή, είναι αποδεδειγμένο ότι τα ποντίκια που έχουν ήδη τρυπώσει στο σπίτι σου, θα συνηθίσουν και θα προσαρμοστούν σε αυτούς τους ήχους. Έτσι ανενόχλητα θα συνεχίζουν τις βόλτες τους χωρίς κάτι να τα εμποδίζει.

6. Ενοχλητικές μυρωδιές

– Ναφθαλίνη: Σε σημεία που δεν έχεις άμεση πρόσβαση και δεν θα ενοχληθείς από την μυρωδιά της, τοποθέτησε ναφθαλίνη. Η έντονη και ενοχλητική μυρωδιά της απωθεί τα ποντίκια τα οποία τρέχουν μακριά της.

– Κρεμμύδια: Ένας άλλος τρόπος εξίσου σημαντικός, είναι να αφήσεις κομμένα μερικά κρεμμύδια. Και πάλι, η έντονη μυρωδιά τους εκνευρίζει τα ποντίκια και δεν τα πλησιάζουν καθόλου!

– Ελληνικός καφές: Σε χαμηλά πιατάκια ή δισκάκια βάλε τριμμένο ελληνικό καφέ σε σκόνη. Τα ενοχλητικά τρωκτικά ενοχλούνται από την περίεργη μυρωδιά του που τα εξαφανίζει με οικολογικό τρόπο.

– Δυνατό μείγμα: Ανακάτεψε μερικές κουταλιές από ελαιόλαδο, λίγο σκόρδο και πιπέρι καγιέν. Βάλε το μείγμα σε ένα μπουκάλι και άφησέ το να κάτσει για μερικές μέρες. Στη συνέχεια ψέκασε τα σημεία που περνάει το ποντίκι.

Η δραστική λύση που θα τα εξαφανίσει εντελώς!

Πριν καταφύγεις σε δραστικές λύσεις και μεθόδους, προσπάθησε να τα διώξεις με τους φυσικούς τρόπους που σου προαναφέραμε. Αν όμως, το πρόβλημα έχει φτάσει στο απροχώρητο, τότε η διαδικασία της μυοκτονίας θα τα εξοντώσει με τον πιο δραστικό τρόπο. Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες απολύμανσης που θα πραγματοποιήσουν την μυοκτονία, γνωρίζουν όλα τα μυστικά και τις τεχνικές. Μπορούν να αναλάβουν τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους για να βεβαιωθούν ότι το πρόβλημα εξαλείφθηκε. Αν λοιπόν δεν είδες αποτελέσματα από τις δικές σου τεχνικές, τότε άφησε την κατάσταση στα χέρια των ειδικών. Πάρε προσφορές από τα συνεργεία της πλατφόρμας μας για την απολύμανση του χώρου σου και βελτίωσε την ποιότητα της ζωής σου! written by Γεωργία Γκόλφη

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *