ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Τα αποτελέσματα από τον έλεγχο που διενεργήθηκε για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης για το Νοέμβριο του 2023 δημοσιοποίησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, στα 482 δείγματα που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 9 υπερβάσεις Mrl και απορρίφθηκε 1 φορτίο με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, διενεργήθηκαν 482 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 443 ήταν στην εσωτερική αγορά και οι 39 σε εισαγόμενα προϊόντα στα σύνορα. Από το σύνολο των δειγμάτων, τα 9 εντοπίστηκαν με υπερβάσεις σε MRLs*, (ποσοστό 1,86%)  ενώ σε 1 αποδείχτηκε ότι υπήρχε υπέρβαση MRLs με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές.

Οι περισσότερο έλεγχοι στην ελληνική αγορά έγιναν σε σουπερμάρκετ (118) και ακολούθησαν έλεγχοι σε λαϊκές (111), σε καταστήματα λιανικής (90), σε σημεία διαλογής/μεταποίησης (89), στη λαχαναγορά (19) και σε καταστήματα χονδρικής διάθεσης (6).

Στους ελέγχους που διενήργησαν οι ελληνικές αρχές τον Νοέμβριο οι πατάτες στη Λαϊκή  βρέθηκε να είναι το προϊόν με τα φυτοφάρμακα πιθανής επικινδυνότητας, ενώ τα προϊόντα με τα περισσότερα φυτοφάρμακά ήταν το σπανάκι στη λαχαναγορά και σε κατάστημα λιανικής, τα σέσκουλα λαϊκής, αμπελόφυλλα από σουπερμάρκετ, επιτραπέζιες ελιές στη λαϊκή, παντζάρι στη λαϊκή και πιπεριές από σημείο διαλογής.

Τι είναι το MRL

Να σημειωθεί ότι MRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική.

Εντατικοποίηση των ελέγχων

Τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas: «Η εξέλιξη είναι σημαντική και την χαιρετίζουμε δεδομένου ότι η δημοσιοποίηση των ελέγχων συμβάλει στην ενημέρωση των Ελλήνων καταναλωτών», σημειώνει ο ειδικός σύμβουλος Γιώργος Πολυχρονάκης, ευελπιστώντας «στην εντατικοποίηση των ελέγχων και των ανιχνευομένων δραστικών ουσιών κυρίως στα εισαγόμενα και διαμετακομιζόμενα φρούτα και λαχανικά στο άμεσο μέλλον».

Παράλληλα, αναμένεται και η αναγγελία δημιουργίας ιστότοπου «ως έχουμε υποχρέωση, για την κοινοποίηση των Εθνικών Διατάξεων για τις κυρώσεις, για δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές όσον αφορά τα πρότυπα εμπορίας, με βάση το άρθρο 139 του Καν 2017/625/15.3.2017. Αυτό αφορά και αυτές (τις δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές) για τα νωπά οπωροκηπευτικά διασφαλίζοντας την εφαρμογή των ενωσιακών εμπορικών προδιαγραφών και στην εγχώρια αγορά της χώρας μας», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Έφυγε σήμερα από τη ζωή.. : Ένας ακόμη αγαπητός Ναυπλιώτης

AGGELOS DRITSAS

Καύσωνας: “Καήκαμε” για 7η συνεχόμενη μέρα στην Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

Συνάντηση είχαν ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτριος Ορφανός με το Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, Βασίλειο Πολύδωρα και την Αντιδήμαρχο Σοφία Ξύδη.

AGGELOS DRITSAS

Και ο Αντώνης Μαλτέζος συστρατεύεται με τον Τάσο Λάμπρο για την ΕΝΔΗΕΡ

AGGELOS DRITSAS

Καρπενήσι: Στο νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση 30 φοιτητές

AGGELOS DRITSAS

Δημοτική Κοινότητα Ασκληπιείου Επιδαύρου

AGGELOS DRITSAS

Ολοκληρώθηκε ο 7ος δρόμος Καραθώνας – Αρβανιτιάς ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Σύλληψη στο Άργος από την Πυροσβεστική για πρόκληση εμπρησμού

AGGELOS DRITSAS

Αργολίδα: Τι αναφέρουν Νίκας και Μαντζούνης για την πρωτοφανή νεροποντή σε Επίδαυρο και Ερμιονίδα

AGGELOS DRITSAS

Δημήτριος Ορφανός Το πρώτο κουδούνι χτύπησε!

AGGELOS DRITSAS

ΔΡΕΠΑΝΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ :‘- Τρέξτε χωριανοί, τρέξτε! έρχεται ο Κασσελάκης με τον σύντροφό του

AGGELOS DRITSAS

“Ήχοι των κάστρων”: Μουσική εκδήλωση για την Απελευθέρωση του Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS