ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Τα αποτελέσματα από τον έλεγχο που διενεργήθηκε για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης για το Νοέμβριο του 2023 δημοσιοποίησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, στα 482 δείγματα που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 9 υπερβάσεις Mrl και απορρίφθηκε 1 φορτίο με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, διενεργήθηκαν 482 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 443 ήταν στην εσωτερική αγορά και οι 39 σε εισαγόμενα προϊόντα στα σύνορα. Από το σύνολο των δειγμάτων, τα 9 εντοπίστηκαν με υπερβάσεις σε MRLs*, (ποσοστό 1,86%)  ενώ σε 1 αποδείχτηκε ότι υπήρχε υπέρβαση MRLs με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές.

Οι περισσότερο έλεγχοι στην ελληνική αγορά έγιναν σε σουπερμάρκετ (118) και ακολούθησαν έλεγχοι σε λαϊκές (111), σε καταστήματα λιανικής (90), σε σημεία διαλογής/μεταποίησης (89), στη λαχαναγορά (19) και σε καταστήματα χονδρικής διάθεσης (6).

Στους ελέγχους που διενήργησαν οι ελληνικές αρχές τον Νοέμβριο οι πατάτες στη Λαϊκή  βρέθηκε να είναι το προϊόν με τα φυτοφάρμακα πιθανής επικινδυνότητας, ενώ τα προϊόντα με τα περισσότερα φυτοφάρμακά ήταν το σπανάκι στη λαχαναγορά και σε κατάστημα λιανικής, τα σέσκουλα λαϊκής, αμπελόφυλλα από σουπερμάρκετ, επιτραπέζιες ελιές στη λαϊκή, παντζάρι στη λαϊκή και πιπεριές από σημείο διαλογής.

Τι είναι το MRL

Να σημειωθεί ότι MRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική.

Εντατικοποίηση των ελέγχων

Τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas: «Η εξέλιξη είναι σημαντική και την χαιρετίζουμε δεδομένου ότι η δημοσιοποίηση των ελέγχων συμβάλει στην ενημέρωση των Ελλήνων καταναλωτών», σημειώνει ο ειδικός σύμβουλος Γιώργος Πολυχρονάκης, ευελπιστώντας «στην εντατικοποίηση των ελέγχων και των ανιχνευομένων δραστικών ουσιών κυρίως στα εισαγόμενα και διαμετακομιζόμενα φρούτα και λαχανικά στο άμεσο μέλλον».

Παράλληλα, αναμένεται και η αναγγελία δημιουργίας ιστότοπου «ως έχουμε υποχρέωση, για την κοινοποίηση των Εθνικών Διατάξεων για τις κυρώσεις, για δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές όσον αφορά τα πρότυπα εμπορίας, με βάση το άρθρο 139 του Καν 2017/625/15.3.2017. Αυτό αφορά και αυτές (τις δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές) για τα νωπά οπωροκηπευτικά διασφαλίζοντας την εφαρμογή των ενωσιακών εμπορικών προδιαγραφών και στην εγχώρια αγορά της χώρας μας», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Διακοπή υδροδότησης σε περιοχές του Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Ν.Δ : Παύλος Μαρινάκης – Συνέντευξη Τύπου στο Ναύπλιο ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Με μεγάλη επιτυχία το χριστουγεννιάτικο bazaar στο Κουτσοπόδι Άργους

AGGELOS DRITSAS

Αλλάζει ο καιρός – ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

AGGELOS DRITSAS

Αποκριάτικο χορευτικό δρώμενο με αυθεντικές Αργειακές καντρίλιες.

AGGELOS DRITSAS

Βία κατά των γυναικών, αριθμοί που «πληγώνουν»…

AGGELOS DRITSAS

Βασίλης Γ. Σιδέρης: Εν όψει της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων

AGGELOS DRITSAS

Εθελοντική Αιμοδοσία διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Επιδαύρου

AGGELOS DRITSAS

ΕΚΤΟΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ο Κωνσταντίνος Νικολάου από χθες

AGGELOS DRITSAS

Στο Κουτσοπόδι Άργους ανάβουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο με bazzar και με πολλές εκπλήξεις

AGGELOS DRITSAS

Χειμερινό ωράριο στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου – Πότε είναι ελεύθερη η είσοδος

AGGELOS DRITSAS

Πρόγραμμα «Άθληση για Όλους 2025–2026»

AGGELOS DRITSAS