ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Τα αποτελέσματα από τον έλεγχο που διενεργήθηκε για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης για το Νοέμβριο του 2023 δημοσιοποίησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, στα 482 δείγματα που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 9 υπερβάσεις Mrl και απορρίφθηκε 1 φορτίο με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, διενεργήθηκαν 482 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 443 ήταν στην εσωτερική αγορά και οι 39 σε εισαγόμενα προϊόντα στα σύνορα. Από το σύνολο των δειγμάτων, τα 9 εντοπίστηκαν με υπερβάσεις σε MRLs*, (ποσοστό 1,86%)  ενώ σε 1 αποδείχτηκε ότι υπήρχε υπέρβαση MRLs με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές.

Οι περισσότερο έλεγχοι στην ελληνική αγορά έγιναν σε σουπερμάρκετ (118) και ακολούθησαν έλεγχοι σε λαϊκές (111), σε καταστήματα λιανικής (90), σε σημεία διαλογής/μεταποίησης (89), στη λαχαναγορά (19) και σε καταστήματα χονδρικής διάθεσης (6).

Στους ελέγχους που διενήργησαν οι ελληνικές αρχές τον Νοέμβριο οι πατάτες στη Λαϊκή  βρέθηκε να είναι το προϊόν με τα φυτοφάρμακα πιθανής επικινδυνότητας, ενώ τα προϊόντα με τα περισσότερα φυτοφάρμακά ήταν το σπανάκι στη λαχαναγορά και σε κατάστημα λιανικής, τα σέσκουλα λαϊκής, αμπελόφυλλα από σουπερμάρκετ, επιτραπέζιες ελιές στη λαϊκή, παντζάρι στη λαϊκή και πιπεριές από σημείο διαλογής.

Τι είναι το MRL

Να σημειωθεί ότι MRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική.

Εντατικοποίηση των ελέγχων

Τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas: «Η εξέλιξη είναι σημαντική και την χαιρετίζουμε δεδομένου ότι η δημοσιοποίηση των ελέγχων συμβάλει στην ενημέρωση των Ελλήνων καταναλωτών», σημειώνει ο ειδικός σύμβουλος Γιώργος Πολυχρονάκης, ευελπιστώντας «στην εντατικοποίηση των ελέγχων και των ανιχνευομένων δραστικών ουσιών κυρίως στα εισαγόμενα και διαμετακομιζόμενα φρούτα και λαχανικά στο άμεσο μέλλον».

Παράλληλα, αναμένεται και η αναγγελία δημιουργίας ιστότοπου «ως έχουμε υποχρέωση, για την κοινοποίηση των Εθνικών Διατάξεων για τις κυρώσεις, για δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές όσον αφορά τα πρότυπα εμπορίας, με βάση το άρθρο 139 του Καν 2017/625/15.3.2017. Αυτό αφορά και αυτές (τις δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές) για τα νωπά οπωροκηπευτικά διασφαλίζοντας την εφαρμογή των ενωσιακών εμπορικών προδιαγραφών και στην εγχώρια αγορά της χώρας μας», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της ζωής στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

 Η Πυραμίδα του Ελληνικού στην Αργολίδα BINTEO DRONE

AGGELOS DRITSAS

Κατάμεστο το προαύλιο του Ενεεγυλ Αργολίδας στα Λευκάκια! ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Διεθνές φεστιβάλ Πορτοχελίου-κτήμα Μάνεση

AGGELOS DRITSAS

Σωκράτης Δωρής : ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΛΕΒΕΝΤΗ ΜΑΣ !!!

AGGELOS DRITSAS

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου  Tα {{ Μεγάλα Έργα }} … !!

AGGELOS DRITSAS

Το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Αργολίδας έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα του στα Λευκάκια

AGGELOS DRITSAS

Mε τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός

AGGELOS DRITSAS

Πασχαλινές Εκδηλώσεις του Δήμος Ναυπλιέων

AGGELOS DRITSAS

Το πρώτο φαρμακείο του ελληνικού κράτους γίνεται μουσείο

AGGELOS DRITSAS

ΑΡΓΟΣ: Tροχαίο με θανάσιμο τραυματισμό

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Ποιος κόβει τα δέντρα της Καραθώνας;

AGGELOS DRITSAS