ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

Τα αποτελέσματα από τον έλεγχο που διενεργήθηκε για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης για το Νοέμβριο του 2023 δημοσιοποίησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, στα 482 δείγματα που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 9 υπερβάσεις Mrl και απορρίφθηκε 1 φορτίο με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, διενεργήθηκαν 482 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 443 ήταν στην εσωτερική αγορά και οι 39 σε εισαγόμενα προϊόντα στα σύνορα. Από το σύνολο των δειγμάτων, τα 9 εντοπίστηκαν με υπερβάσεις σε MRLs*, (ποσοστό 1,86%)  ενώ σε 1 αποδείχτηκε ότι υπήρχε υπέρβαση MRLs με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές.

Οι περισσότερο έλεγχοι στην ελληνική αγορά έγιναν σε σουπερμάρκετ (118) και ακολούθησαν έλεγχοι σε λαϊκές (111), σε καταστήματα λιανικής (90), σε σημεία διαλογής/μεταποίησης (89), στη λαχαναγορά (19) και σε καταστήματα χονδρικής διάθεσης (6).

Στους ελέγχους που διενήργησαν οι ελληνικές αρχές τον Νοέμβριο οι πατάτες στη Λαϊκή  βρέθηκε να είναι το προϊόν με τα φυτοφάρμακα πιθανής επικινδυνότητας, ενώ τα προϊόντα με τα περισσότερα φυτοφάρμακά ήταν το σπανάκι στη λαχαναγορά και σε κατάστημα λιανικής, τα σέσκουλα λαϊκής, αμπελόφυλλα από σουπερμάρκετ, επιτραπέζιες ελιές στη λαϊκή, παντζάρι στη λαϊκή και πιπεριές από σημείο διαλογής.

Τι είναι το MRL

Να σημειωθεί ότι MRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική.

Εντατικοποίηση των ελέγχων

Τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas: «Η εξέλιξη είναι σημαντική και την χαιρετίζουμε δεδομένου ότι η δημοσιοποίηση των ελέγχων συμβάλει στην ενημέρωση των Ελλήνων καταναλωτών», σημειώνει ο ειδικός σύμβουλος Γιώργος Πολυχρονάκης, ευελπιστώντας «στην εντατικοποίηση των ελέγχων και των ανιχνευομένων δραστικών ουσιών κυρίως στα εισαγόμενα και διαμετακομιζόμενα φρούτα και λαχανικά στο άμεσο μέλλον».

Παράλληλα, αναμένεται και η αναγγελία δημιουργίας ιστότοπου «ως έχουμε υποχρέωση, για την κοινοποίηση των Εθνικών Διατάξεων για τις κυρώσεις, για δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές όσον αφορά τα πρότυπα εμπορίας, με βάση το άρθρο 139 του Καν 2017/625/15.3.2017. Αυτό αφορά και αυτές (τις δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές) για τα νωπά οπωροκηπευτικά διασφαλίζοντας την εφαρμογή των ενωσιακών εμπορικών προδιαγραφών και στην εγχώρια αγορά της χώρας μας», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σοκ : Άνδρας περιέλουσε με εύφλεκτο υλικό τη γυναίκα του και της έβαλε φωτιά

AGGELOS DRITSAS

Παπαστεργίου: 6.500 παραλίες στη νέα εφαρμογή καταγγελιών Mycoast.gov.gr

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ : Ιερέας Ελευθέριος Μίχος

AGGELOS DRITSAS

Συνάντηση Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανού με τους εκπροσώπους ΤΟΕΒ

AGGELOS DRITSAS

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ναυπλιέων με τον Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

Από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ανακοινώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης

AGGELOS DRITSAS

Ογκώδη αντικείμενα και κλαδέματα ΜΟΝΟ κατόπιν συνεννόησης με την Υπηρεσία Καθαριότητας

AGGELOS DRITSAS

ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ. «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

AGGELOS DRITSAS

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας Επιμελητηρίου Κορινθίας

AGGELOS DRITSAS

Πρωταπριλιά του 1947: Πεθαίνει ο βασιλιάς Γεώργιος και δεν το πιστεύει κανείς…

AGGELOS DRITSAS

“Επιχειρηματικά Βραβεία 2024”: Εκδήλωση προετοιμάζει το Επιμελητήριο Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Έρευνα σοκ: Έρχεται άμεσα  ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΕΥΑΑΡ-Μ & ΔΕΥΑΝ Με “ολοκληρωμένη εικόνα”

AGGELOS DRITSAS