www.AggelosDritsas.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό 11ετίας η έλλειψη ταλέντων στην Ελλάδα

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες χώρες του κόσμου – μαζί με την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Ισραήλ  – στις οποίες παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό έλλειψης ταλέντων διεθνώς – βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς το 82% των εργοδοτών στη χώρα μας δηλώνουν σοβαρή δυσκολία να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα.

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2024 με την έλλειψη ταλέντων στην Ελλάδα να αποτυπώνει υψηλό ρεκόρ 11ετίας, ενώ το ποσοστό εμφανίζεται κατά 7% υψηλότερο από τον Μ.Ο. παγκοσμίως (75%).

Η εξέλιξη χρόνο με το χρόνο του αριθμού των εργοδοτών που δυσκολεύονται κατά την αναζήτηση ταλέντων είναι σταθερά αυξητική καθώς από 42% το 2014, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 61% το 2018 για να ανέβει κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 (στο 77%) και να κορυφωθεί στο 82% το 2024.

Ανά κλάδο

Οι κλάδοι στους οποίους αποτυπώνεται μεγαλύτερη έλλειψη ταλέντου στην Ελλάδα είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας και ο κλάδος της Βιομηχανίας & Κατασκευών με το 89% των εργοδοτών να αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση ταλέντων.

Στον τομέα της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, το 88% των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων. Επιπλέον, το 85% των εργοδοτών αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εύρεση ταλέντων στον κλάδο των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών.

Στον κλάδο των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, το 82% των οργανισμών δεν βρίσκει το απαιτούμενο ταλέντο. Στην Υγεία και τις Βιοεπιστήμες, το ποσοστό των εργοδοτών που αντιμετωπίζει δυσκολίες ανέρχεται στο 81%. Στους τομείς των Χρηματοοικονομικών και των Κτηματομεσιτικών, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 79%.

Η ζήτηση για ταλέντα στην Πληροφορική ξεπερνά την προσφορά, όπου το 74% των οργανισμών αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση των ταλέντων που χρειάζονται, και οι Προοπτικές Απασχόλησης στον κλάδο φτάνουν στο +11%, συρρικνωμένες κατά -21% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά -16% από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Μεγάλες δυσκολίες

Οι Έλληνες εργοδότες στις μεγάλες επιχειρήσεις με αριθμό προσωπικού 250-999 ατόμων συναντούν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση ταλέντων καθώς σχεδόν 9 στους 10 (87%) δηλώνουν ότι δυσκολεύονται. Το 84% των εργοδοτών επιχειρήσεων 1.000-4.999 ατόμων συναντούν επίσης σοβαρές δυσκολίες ενώ πιο χαμηλό είναι το ποσοστό (82%) των εργοδοτών που δυσκολεύονται να βρουν ταλέντα σε επιχειρήσεις με προσωπικό 5.000 ατόμων και άνω. Ίσο ποσοστό αποτυπώνεται και στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που απασχολούν 10-49 άτομα. Το μικρότερο ποσοστό εργοδοτών που δυσκολεύεται να βρει προσωπικό εντοπίζεται στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζόμενους (78%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πάρα πολύ καλή εμφάνιση από τους αθλητές του ΣΔΥ Αργολίδας στην 2η φάση του σχολικού πρωταθλήματος στίβου.

AGGELOS DRITSAS

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με 157 κατά, 136 υπέρ

AGGELOS DRITSAS

ΕΛΣΑΠ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

AGGELOS DRITSAS

ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ: Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό BINTEO

AGGELOS DRITSAS

Σας προσκαλούμε για ακόμη μία χρονιά, στα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια στην Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Κολυμβητικές Ιπτάμενες επιτυχίες σε αγώνες Open Water σε Τολό και Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

AGGELOS DRITSAS

Δε λερώνει μέσα και δεν έχω ακούσει ποτέ το γάβγισμα της.

AGGELOS DRITSAS

Κίνα: Ξεκίνησαν οι εργασίες του τεράστιου υπεράκτιου φωτοβολταϊκού έργου

AGGELOS DRITSAS

Ενημέρωση για το Μαραθώνιο Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου 

AGGELOS DRITSAS

Γιόρτασαν τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στο Τολό ΒΙΝΤΕΟ DRONE

AGGELOS DRITSAS