ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό 11ετίας η έλλειψη ταλέντων στην Ελλάδα

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες χώρες του κόσμου – μαζί με την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Ισραήλ  – στις οποίες παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό έλλειψης ταλέντων διεθνώς – βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς το 82% των εργοδοτών στη χώρα μας δηλώνουν σοβαρή δυσκολία να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα.

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2024 με την έλλειψη ταλέντων στην Ελλάδα να αποτυπώνει υψηλό ρεκόρ 11ετίας, ενώ το ποσοστό εμφανίζεται κατά 7% υψηλότερο από τον Μ.Ο. παγκοσμίως (75%).

Η εξέλιξη χρόνο με το χρόνο του αριθμού των εργοδοτών που δυσκολεύονται κατά την αναζήτηση ταλέντων είναι σταθερά αυξητική καθώς από 42% το 2014, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 61% το 2018 για να ανέβει κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 (στο 77%) και να κορυφωθεί στο 82% το 2024.

Ανά κλάδο

Οι κλάδοι στους οποίους αποτυπώνεται μεγαλύτερη έλλειψη ταλέντου στην Ελλάδα είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας και ο κλάδος της Βιομηχανίας & Κατασκευών με το 89% των εργοδοτών να αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση ταλέντων.

Στον τομέα της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, το 88% των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων. Επιπλέον, το 85% των εργοδοτών αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εύρεση ταλέντων στον κλάδο των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών.

Στον κλάδο των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, το 82% των οργανισμών δεν βρίσκει το απαιτούμενο ταλέντο. Στην Υγεία και τις Βιοεπιστήμες, το ποσοστό των εργοδοτών που αντιμετωπίζει δυσκολίες ανέρχεται στο 81%. Στους τομείς των Χρηματοοικονομικών και των Κτηματομεσιτικών, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 79%.

Η ζήτηση για ταλέντα στην Πληροφορική ξεπερνά την προσφορά, όπου το 74% των οργανισμών αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση των ταλέντων που χρειάζονται, και οι Προοπτικές Απασχόλησης στον κλάδο φτάνουν στο +11%, συρρικνωμένες κατά -21% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά -16% από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Μεγάλες δυσκολίες

Οι Έλληνες εργοδότες στις μεγάλες επιχειρήσεις με αριθμό προσωπικού 250-999 ατόμων συναντούν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση ταλέντων καθώς σχεδόν 9 στους 10 (87%) δηλώνουν ότι δυσκολεύονται. Το 84% των εργοδοτών επιχειρήσεων 1.000-4.999 ατόμων συναντούν επίσης σοβαρές δυσκολίες ενώ πιο χαμηλό είναι το ποσοστό (82%) των εργοδοτών που δυσκολεύονται να βρουν ταλέντα σε επιχειρήσεις με προσωπικό 5.000 ατόμων και άνω. Ίσο ποσοστό αποτυπώνεται και στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που απασχολούν 10-49 άτομα. Το μικρότερο ποσοστό εργοδοτών που δυσκολεύεται να βρει προσωπικό εντοπίζεται στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζόμενους (78%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Καραγιάννη για την καταγγελία Μάκαρη στον ΣΚΑΙ

AGGELOS DRITSAS

Αγγελική Παναγιωτακοπούλου πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Υποδοχή στο Ναύπλιο Ιερού λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος (βίντεο Drone )

AGGELOS DRITSAS

3ο Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου 2024.

AGGELOS DRITSAS

Αργολίδα: Καταπλακώθηκε χειριστής χωματουργικού

AGGELOS DRITSAS

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων και Κυκλικής Οικονομίας.

AGGELOS DRITSAS

Ο Δήμος Ναυπλιέων συμμετέχει στον 1ο «Μεγάλο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό Ανακύκλωσης σχολείων”

AGGELOS DRITSAS

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο πρόσωπο ενός άλλου Πέτρου, γόνου της Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

Ο Προφήτης Ηλίας εορτάστηκε χθες βράδυ και σήμερα με την πρέπουσα τιμή στον Λόφο Ασπίδας, στην πόλη του Άργους.

AGGELOS DRITSAS

ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣΜΕ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

AGGELOS DRITSAS

Η Μαρία Πέτα και ο Αντώνης Πρέκας τραγούδησαν έντεχνα τραγούδια και ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους. ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Ξεχείλισε από νιάτα, παλμό, ζωντάνια και ενέργεια το κέντρο του Δρεπάνου.

AGGELOS DRITSAS