ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

“Σμύρνη… Μανίτσα μου” και “Η Κραυγή της Σιωπής” στο Λαογραφικό Μουσείο Νέας Κίου

Την Κυριακή 24 Ιουλίου στις 9 το Βράδυ, στο Λαογραφικό Μουσείο Νέας Κίου, Θα πραγματοποιηθεί η παράσταση «Σμύρνη… Μανίτσα μου (Τα παιδιά του πολέμου)». 

Ενα μουσικοθεατρικό αναλόγιο, βασισμένο στα ημερολόγια του Κεφαλλονίτη αξιωματικού Γεράσιμου Γεννατά, που πήρε μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία, ως διοικητής της 27ης πυροβολαρχίας, κατά το διάστημα 1919-1922 στη Σμύρνη. 

Η ιστορία της μικρασιατικής εκστρατείας συναντιέται με την ιστορία γνωριμίας δύο νέων, που ερωτεύονται μέσα στη δίνη του πολέμου και συνεχίζουν τη ζωή τους στην Ελλάδα, όπου βιώνουν και πάλι τον πόλεμο (Β Παγκόσμιος Πόλεμος και Εμφύλιος). 

Παίζουν και τραγουδούν π Μάνια Παπαδημητρίου, η Αθηνά Χατζηαθανασίου και ο Μενέλαος Κυπαρίσσης. Σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου.

Θα προηγηθεί προβολή της ιστορικής τοποθέτησης του Τάσου Σακελλαρόπουλου, υπεύθυνου των ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η Κραυγή της ΣιωπήςΣτη φιλόξενη, ατμοσφαιρική αυλή του λαογραφικού μουσείου Nέας Κίου,την Τετάρτη στις 27/7/22 στις 21:00 μέσα από τις σελίδες του ιστορικού μυθιστορήματος του Σπύρου Τζόκα “Η Κραυγή της Σιωπής” (εκδόσεις Θεμέλιο) ζωντανεύουμε θεατρικά, μουσικά και χορευτικά σελίδες μνήμης, ζωής και προσφοράς της οικογένειας Μιχάλη και Όλγας Κοντούλη από τα Βουρλά και του γιού τους Σπύρου Κοντούλη, ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδος που μεσουράνησε στην Ελλάδα στην εποχή του Μεσοπολέμου. 

Η αφήγηση αποτυπώνει τη συγκλονιστική ιστορία της Ελλάδας και του μικρασιατικού ελληνισμού του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, τον πόλεμο του 1897, τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και τους εκτοπισμούς, την Μικρασιατική Καταστροφή, την περιπέτεια της εγκατάστασης της οικογένειας Κοντούλη στον προσφυγικό συνοικισμό της Κοκκινιάς, ενώ αναδεικνύει και τον ηρωικό αγώνα της οικογένειας στην εθνική αντίσταση στη διάρκεια της Κατοχής…

Σας καλούμε να μοιραστούμε όλοι μαζί, θεατές και συντελεστές, μία βραδιά συλλογικής μνήμης καθώς όλοι μαζί, προπάτορες και ζωντανοί βαδίζουμε προς το αύριο μας, μέσα από τη ζώσα μνήμη και την τιμή προς τους νεκρούς μας…

Αγγελική Κασόλα, σκηνοθέτης
Διαβάζουν, χορεύουν, τραγουδούν:
Δώρα Βογιατζή, Πένυ Γαβρίλη, Ελένη Δριβάκου, Ντίνα Καλογεροπούλου, Χάρης Καραποστόλης, Στέλιος Καρατάσος, Μαίρη Κόκκινου, Νατάσα Κολωνιώτου, Γιώργος Κοντός, Γιάννης Ρούσος, Σμαρώ Μανινή,Τζαβάρας Νάσος
Μουσικοί: Βασίλης Καλαγκιάς, Μανώλης Τετώρος, Μάριος Καραχάλιος
Χορεύουν μέλη της χορευτικής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κίου

ΠΗΓΗ: argolikeseidhseis.gr

What's your reaction?

Related Posts

1 of 788