Σα. Σεπ 19th, 2020

ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV

DIGITALCITIES I.K.E

Σταθερές ταρίφες για τα φωτοβολταϊκά εκτός διαγωνισμών – Εξετάζεται να αλλάξει και το όριο των 500kw

Εκτός από τις αλλαγές στις Τιμές Αναφοράς των τεχνολογιών ΑΠΕ που δεν υποχρεώνονται να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, φαίνεται ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ θα προβλέπει τροποποίηση της μεθοδολογίας με την οποία προκύπτει η ταρίφα και για τα φωτοβολταϊκά που δεν συμμετέχουν σε διαγωνισμούς. Δηλαδή για τα μικρότερα των 500 KW (ή μικρότερα του 1 MW για τις ενεργειακές κοινότητες).

Πρακτικά, η τιμή με την οποία θα πουλάνε το ρεύμα τους δεν θα διαμορφώνεται από τη μεσοσταθμική τιμή των τριών τελευταίων διαγωνισμών φωτοβολταϊκών, αλλά θα ορίζεται μια ταρίφα που θα ισχύει για ένα χρόνο, αρχίζοντας από το 2021. Ταυτόχρονα εξετάζεται και η αλλαγή του ορίου (των 500 KW) για το ποιά φωτοβολταϊκά είναι υποχρεωμένα να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ και ποιά όχι.

Αυτό προκύπτει από όσα αποκάλυψε σε απάντησή του στη Βουλή, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, προσθέτοντας πως οι τιμές αυτές θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2021.

Να σημειώσουμε ότι τα αναφερόμενα έργα ΑΠΕ εμπίπτουν στις κατηγορίες 29 και 30 του Πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4414/2016 (ΦΕΚ Α’ 149), όπως προστέθηκαν µε την παρ. 3 του άρθρου 72 του ν. 4602/2019 (ΦΕΚ Α’ 45) [Κατηγ. 29: Ηλιακή Ενέργεια που αξιοποιείται µε φωτοβολταϊκούς σταθµούς µε εγκατεστηµένη ισχύ <500 kW, Κατηγ. 30: Ηλιακή Ενέργεια που αξιοποιείται µε φωτοβολταϊκούς σταθµούς που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018 µε εγκατεστηµένη ισχύ <=1MW ή σε κατ’ επάγγελµα αγρότες µε εγκατεστηµένη ισχύ <500 kW].

Έτερο ζήτημα που θέτει ο Υφυπουργός στην απάντησή του, είναι η δυνατότητα του Διαχειριστή να επεκτείνει τους υφιστάμενους σταθμούς ή να δώσει κίνητρα για τη δημιουργία νέων υποσταθμών, όπου το ΥΠΕΝ σε συνεννόηση με τους Διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ), προωθεί την υλοποίηση Υποσταθμών ΥΤ/ΜΤ από σταθμούς που απαλλάσσονται από την έκδοση άδειας παραγωγής κατ’εφαρμογή της απόφασης ΡΑΕ 787/2012.

Όσον αφορά στα ζητήµατα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε συνεργασία µε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων µε σκοπό την ολοκλήρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που προβλέπεται στο άρθρο 24 του ν. 4643/2019 (ΦΕΚ Α’ 193), σχετικά µε το ειδικό πλαίσιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθµών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απάντηση του κ. Θωμά.

  https://energypress.gr/

>ΡΟΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV

x Close

Like Us On Facebook