ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα σκαριά η υποχρεωτική απόσυρση αυτοκινήτων – Στον «αέρα» σχεδόν 3 εκατ. οχήματα στην Ελλάδα

Με μέσο όρο ηλικίας τα 17,3 έτη έναντι των 12 που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ΙΧ των Ελλήνων ιδιοκτητών καταλαμβάνουν την τελευταία θέση στη λίστα με τις χώρες της Ευρώπης που στους δρόμους τους κυκλοφορούν τελευταίας τεχνολογίας αυτοκίνητα.

Χαρακτηριστική είναι η αποκάλυψη ότι σχεδόν 3 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν προσέλθει στα Κέντα Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) ώστε να περάσουν από την προβλεπόμενη διαδικασία και να αποκτήσουν τη βεβαίωση που πιστοποιεί την ικανότητά τους να κυκλοφορούν στους δρόμους με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς να επιβαρύνουν δυσανάλογα το περιβάλλον.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ολοένα και πιο υπαρκτό είναι το σενάριο της της εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής απόσυρσης των οχημάτων.

Τι εξετάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το μέτρο της υποχρεωτικής απόσυρσης, η οποία θα εφαρμόζεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις, κάνοντας ωστόσο απαγορευτική την κυκλοφορία στους ευρωπαϊκούς δρόμους σε αυτοκίνητα που δεν επιδέχονται επισκευής.

Συγκεκριμένα, η αρχική πρόταση προέβλεπε ότι αν ένα αυτοκίνητο βρίσκεται σε ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θεωρείται απόβλητο.

Παράλληλα, στην ανακύκλωση θα και τα ΙΧ που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για δύο συνεχή έτη, ή έχουν κοπεί στον τεχνικό έλεγχο και οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν να επιδιορθώσουν τις βλάβες που διαπιστώθηκαν.

Επίσης, αν ένα παλιότερο αυτοκίνητο έχει υποστεί σημαντική ζημιά στον κινητήρα ή το κιβώτιο του και η επισκευή αυτής της ζημιάς ξεπερνά σε κόστος την αξία ολόκληρου του αυτοκινήτου, τότε το αυτοκίνητο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πέραν επισκευής» από το επίσημο συνεργείο του κατασκευαστεί και να οδηγηθεί υποχρεωτικά στην ανακύκλωση.

Αντιδράσεις

Οι παραπάνω προτάσεις έφεραν σφοδρές αντιδράσεις έφεραν μια κρίσιμη αλλαγή στο προσχέδιο και πλέον η νέα πρόταση να δίνει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, και όχι στον κατασκευαστή, να αποφασίζει αν θέλει να επισκευάσει το αυτοκίνητό του ή όχι και να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί.

Τέλος, να σημειωθεί πως υπό εξέταση βρίσκεται και η πρόταση που θα «δείχνει» στον ιδιοκτήτη ενός αυτοκινήτου τον δρόμο της ανακύκλωσης ως μοναδική λύση. Αυτό θα γίνεται σε περίπτωση που ένα όχημα δεν μπορεί να επισκευαστεί λόγω εκτεταμένης ζημιάς, αφαιρώντας παράλληλα το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη να το πουλήσει σε μια εταιρεία ή σε άλλο ιδιώτη ως ανταλλακτικά ή εξαρτήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Συλλυπητήρια Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου για την απώλεια του δικηγόρου Γαλιώτου Αριστείδη

AGGELOS DRITSAS

Γιάννης Βαρδινογιάννης: Μεγάλη τουριστική επένδυση 500 εκατ. στην Ερμιόνη

AGGELOS DRITSAS

Rapid tests: Ποιες ώρες και σε ποια σημεία στην Αργολίδα θα γίνονται από 13 έως και 17/11

AGGELOS DRITSAS

Πυροβόλησε και σκότωσε τη γυναίκα και τις τρεις κόρες του και έπειτα κάλεσε την Άμεση Δράση

AGGELOS DRITSAS

Μοναδικές στιγμές από την σημερινή αποκριάτικη εκδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος!

AGGELOS DRITSAS

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

AGGELOS DRITSAS

Το σωματείο σχολικών καθαριστριών Αργολίδας και η Ομοσπονδία Ο Σ.Ε.ΥΠ.Ε

AGGELOS DRITSAS

Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού: Να μην κλείσει το κατάστημα των ΕΛΤΑ

AGGELOS DRITSAS

«Έκρηξη» στην οικοδομή και τον Οκτώβριο

AGGELOS DRITSAS

Ο Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού στην Τουριστική σχολή ΣΑΕΚ Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

Η Λιτανεία της εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ DRONE

AGGELOS DRITSAS

Καλό Παράδεισο Ηλία!!! Δημοτική Ενότητα Νέας Κίου

AGGELOS DRITSAS