– www.Dritsas.gr
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέλος η οδήγηση για τους υπερήλικες οδηγούς

Στο μικροσκόπιο των ιατρικών εξετάσεων αναμένεται να βρεθούν οι οδηγοί ηλικίας 70 ετών και άνω στην Ελλάδα, καθώς τα σχέδια της Κομισιόν που παρουσιάστηκαν πρόσφατα θέλουν τους δρόμους στις χώρες-μέλη της ΕΕ να γίνουν πιο ασφαλείς.

Στο επίκεντρο λοιπόν, βρίσκονται οι υπερήλικες οδηγοί, οι οποίοι σύμφωνα με τα στατιστικά στα τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στην ΕΕ και ειδικότερα στην Ελλάδα φαίνεται ότι εμπλέκεται ένας εξ αυτών. Κάτι τέτοιο έχει οδηγήσει σε αναζήτηση νέων μεθόδων ως προς τον τρόπο ανανέωσης των αδειών οδήγησης.

Τα στελέχη της Κομισιόν φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι οι οδηγοί που κλείνουν τα 70 έτη θα πρέπει να περνούν από εκτενέστερους και πιο αυστηρούς ιατρικούς ελέγχους ενώ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει και η πρακτική εξέταση οδήγησης. Ειδικά για το θέμα της πρακτικής εξέτασης πολλά κράτη-μέλη έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν να το υιοθετήσουν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν εφαρμόστηκε για πολλούς και διάφορους λόγους.

Αξίζει να αναφερθεί πως πουθενά στην ΕΕ δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην άδεια οδήγησης και ο νόμος ορίζει ότι με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας οι οδηγοί πρέπει να εξετάζονται από 2 γιατρούς ανά τριετία, ενώ με τη συμπλήρωση των 80 χρονών κάθε 2 έτη απαιτείται η εξέταση του οδηγού από περισσότερες ειδικότητες γιατρών.

Αντιδράσεις στο υποχρεωτικό τεστ οδήγησης

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι άνθρωποι άνω των 70 ετών θα πρέπει είτε να συμπληρώνουν μια λεγόμενη αυτοαξιολόγηση της οδηγικής τους ικανότητας, είτε να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια.

«Η απόφαση για ποιο από τα δύο, εναπόκειται στα κράτη-μέλη» αναφέρεται στο κείμενο των σχεδίων με την επισήμανση ότι αυτό ισχύει για κάθε ανανέωση διπλώματος οδήγησης. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες προτάσεις. Όπως ότι για τα διπλώματα που εκδόθηκαν από τις 19 Ιανουαρίου του 2013 και μετά δεν θα ισχύουν επ’ αόριστον, αλλά μόνο για 15 χρόνια, κάτι που εφαρμόζει ήδη η Ελλάδα. Από την ηλικία των 70 θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια ενώ στην Ελλάδα ανανεώνονται κάθε 3 χρόνια έως τα 80 και κατόπιν κάθε 2 χρόνια».

Μάλιστα πολλοί υπουργοί Μεταφορών στην ΕΕ προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους επισήμαναν ότι: «Η ιδέα ότι οι ηλικιωμένοι πολίτες μιας ορισμένης ηλικίας πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό τεστ φυσικής κατάστασης χωρίς κανέναν περαιτέρω λόγο δεν είναι καλή».

Οι ασφαλιστές από την άλλη μεριά θεωρούν ότι είναι καλό οι άδειες οδήγησης να ανανεώνονται κάθε πέντε χρόνια από την ηλικία των 70 ετών, μέσω μιας αυτοαξιολόγησης. Οι Σχολές Οδηγών από την άλλη μεριά, προτείνουν να υπάρχουν κάποια υποχρεωτικά μαθήματα οδήγησης σε άτομα άνω των 75 ετών ώστε το δίπλωμά τους να παραμένει σε ισχύ…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στους νομούς Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας την Τρίτη 30 Ιουλίου

AGGELOS DRITSAS

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ονομαστική ψηφοφορία και τρεις ενστάσεις

AGGELOS DRITSAS

Όταν χρειάζεται Αντιπολίτευση για να γίνει το αυτονόητο.

AGGELOS DRITSAS

Στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας 

AGGELOS DRITSAS

Δήμαρχος Άργους Μυκηνών: Σύνολο υποχρεώσεων της ΚΕΔΑΜ πpoς τρίτους και δημόσιους φορείς: 1.915.000€

AGGELOS DRITSAS

Είμαστε έτοιμοι να βουτήξουμε στη νέα σεζόν στο Hydra Beach Resort

AGGELOS DRITSAS

ΑΡΓΟΛΙΔΑ : Η φωτογραφία της εβδομάδας: Όταν η προβολή προηγείται του σεβασμού

AGGELOS DRITSAS

Ιερά αγρυπνία και περιφορά της ιερής εικόνας με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΕΦΑΛΑΡΙ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ # ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

AGGELOS DRITSAS

“Νέα Πελοπόννησος”: Διήμερη περιοδεία Πέτρου Τατούλη σε Τρίπολη, Κορινθία και Λακωνία

AGGELOS DRITSAS

40ήμερο μνημόσυνο Χρήστου Καραμπινίδη στο Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

Παναχαϊκή – Παναργειακός 1-1: στην Πάτρα

AGGELOS DRITSAS