ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε ισχύ πιλοτικά η νέα του μορφή
«Τέλος εποχής» για το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ, με τη μορφή που το ξέραμε, αναμένεται να μπει το προσεχές διάστημα. Τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές, με στόχο την αντιμετώπιση των «αδυναμιών» του ισχύοντος συστήματος.

Συγκεκριμένα, το νέο επίδομα θα εφαρμοστεί πιλοτικά και θα εισάγει δύο βασικές καινοτομίες:

  • Το ύψος του επιδόματος θα συνδέεται με τον χρόνο εργασίας και τις αποδοχές του ανέργου, λαμβάνοντας υπόψη την ασφαλιστική του ιστορία. Έτσι, εργαζόμενοι με μεγαλύτερη προϋπηρεσία θα λαμβάνουν υψηλότερο επίδομα από τους νέους στην αγορά εργασίας.
  • Το επίδομα θα είναι υψηλότερο τους πρώτους μήνες της ανεργίας, παρέχοντας ουσιαστική στήριξη κατά την αρχική δύσκολη περίοδο, και στη συνέχεια θα μειώνεται. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να επιστρέψει γρήγορα στην αγορά εργασίας.
  • Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Σπύρος Πρωτοψάλτης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, οι νέες αλλαγές αναμένεται να καταστήσουν το δημοφιλές επίδομα «πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό».
    Μάλιστα, το νέο πλαίσιο, θα ευνοήσει τους εργαζόμενους με μεγαλύτερη προϋπηρεσία και περισσότερες εισφορές.
    Σημειώνεται επίσης ότι, το νέο επίδομα δεν θα συνδέεται πλέον από το ύψος του κατώτατου μισθού, κάνοντας το πιο προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες των ανέργων, ενώ η χρηματοδότησή του συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης.
    Επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ: Εντός του 2024 οι αλλαγές – Σε 10.000 ανέργους για αρχή η δοκιμή
    Το σύστημα αυτό, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά εντός του έτους, θα αφορά μόνο όσους χάσουν τη δουλειά τους μετά την εισαγωγή των νέων ρυθμίσεων, αφήνοντας εκτός περίπου 82.000 ήδη επιδοτούμενους ανέργους. 
  • Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται το φθινόπωρο, με το νέο επίδομα να δοκιμάζεται αρχικά σε 10.000 ανέργους πριν από το τέλος του 2024 και να επεκτείνεται στη συνέχεια.
    Το επίδομα θα αποσυνδεθεί από τον κατώτατο μισθό και θα υπολογίζεται πλέον βάσει του μέσου μισθού του εργαζόμενου πριν την απόλυσή του. Έτσι, ένας εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ που απολύεται, μπορεί να λαμβάνει επίδομα ύψους 700 έως 750 ευρώ μηνιαίως, σε αντίθεση με τα 509 ευρώ που ισχύουν σήμερα.

    Επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ: Από ποιους παράγοντες θα εξαρτάται το ποσό της επιδότησης
    Το επίδομα ανεργίας θα είναι αυξημένο κατά τους πρώτους μήνες, καθώς η ξαφνική απόλυση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον οικογενειακό προγραμματισμό. Επιπλέον, το ύψος του επιδόματος θα εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης, ώστε όσοι έχουν εργαστεί για πολλά χρόνια και έχουν συνεισφέρει σημαντικά στο σύστημα μέσω των εισφορών τους να λαμβάνουν μεγαλύτερη στήριξη.
    Συγκεκριμένα, κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας, 
  • το επίδομα θα αντιστοιχεί στο 70% του τελευταίου μισθού και θα μειώνεται σταδιακά κάθε τρίμηνο, φτάνοντας το 60%το 50%, και τελικά τα σημερινά επίπεδα κατά το τελευταίο τρίμηνο της επιδότησης.
    Πρόσθετα, το επίδομα θα συνοδεύεται από ένα μπόνους, το οποίο θα υπολογίζεται βάσει των ετών ασφάλισης και των αποδοχών του ασφαλισμένου. Το μπόνους αυτό θα χορηγείται σε όσους έχουν περισσότερα από 20 χρόνια ασφάλισης, υψηλούς μισθούς και δεν έχουν λάβει ποτέ πριν επίδομα ανεργίας.
    Επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ: Τι εξετάζει το υπουργείο Εργασίας
    Το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν στο ανώτατο ποσό του μηνιαίου επιδόματος και να παραταθεί η περίοδος καταβολής του, η οποία μπορεί να φτάσει έως τους 24 μήνες (από 5 έως 12 μήνες που ισχύει σήμερα).

    Στις συζητήσεις εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής των κριτηρίων για τις ελάχιστες ημέρες απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας από εποχικά εργαζόμενους.

    ΠΗΓΗ: workenter.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΕΝΔΗΕΡ: Επιτέλους Κρατικές και Δημοτικές υποδομές

AGGELOS DRITSAS

Το πρώτο αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών από το Δήμο Άργους Μυκηνών

AGGELOS DRITSAS

Σε συνέχεια των προσπαθειών μας ως Α.Ο.ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

AGGELOS DRITSAS

Άργος: Νίκη του Παναργειακού επί της Θύελλας Ραφήνας ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Στα θρανία οι νέοι Δήμαρχοι για επιμόρφωση από την ΚΕΔΕ

AGGELOS DRITSAS

Γέμισε το λιμάνι του Ναυπλίου με ιστιοπλοϊκά που συμμετέχουν στο 13ο Catamarans Cup

AGGELOS DRITSAS

Ποιοι θα συμμετέχουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας 2024 – 2028

AGGELOS DRITSAS

Τετραπλός επανυπολογισμός συντάξεων με αναδρομικά έως 18.000 ευρώ

AGGELOS DRITSAS

Μονοήμερη εκδρομή στη Σαλαμίνα Αττικής για τα μέλη του ΚΑΠΗ

AGGELOS DRITSAS

Δήμος Ερμιονίδας: Τηλέφωνο για βλάβες στον Δημοτικό ηλεκτροφωτισμό και εβδομαδιαίο πρόγραμμα κίνησης

AGGELOS DRITSAS

Έφυγε από την ζωή ο Αντώνιος παλυβος

AGGELOS DRITSAS

Νότης Σφακιανάκης  «Αδελφέ θα τα ξαναπούμε»

AGGELOS DRITSAS