ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV

Τα παιδιά και των τριών τμημάτων του 2ου Νηπιαγωγείο Ναυπλίου, επισκέφτηκαν το Βυζαντινό Μουσείο Άργους, στην περιοχή στρατώνες Καποδίστρια.

Σε έναν περιποιημένο και φιλόξενο χώρο, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στις πτέρυγες του Μουσείου. Ήρθαν σε επαφή με σπουδαία εκθέματα, από την περιοχή της Αργολίδας κυρίως.

Εξέχουσες προσωπικότητες, μας κληροδότησαν το χώρο ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η αρχαιολόγος Τασούλα Οικονόμου με καταγωγή από τις Λίμνες Αργολίδας, η οποία με τις ενέργειές της διέσωσε το κτίριο και πρότεινε τη μετατροπή του σε Βυζαντινό Μουσείο. Πολλά από τα ευρήματα, τα έφερε εκείνη στο φως και φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, στο χώρο αυτό αποφάσισε να στεγαστεί το ιππικό του Ελληνικού Στρατού, στο ισόγειο του κτιρίου σταβλίζονταν τα άλογα. Στους ορόφους διέμεναν οι στρατιώτες του ιππικού σώματος. Νομίσματα της Βυζαντινής εποχής, με κύριο χαραχτηριστικό τη χριστιανική θρησκεία. Προσωπογραφία του Φθινοπώρου, ψηφιδωτό δαπέδου, όσο έχει διασωθεί, ψηφιδωτό με υλικά παρμένα από τη φύση. Ψηφιδωτό δαπέδου με τέσσερα άλογα, που φέρουν ονόματα, Ξάνθος, Λαδάς, Πρωτεύς, Δράκων. Σπουδαία ευρήματα από το σπήλαιο της Ανδρίτσαινας, που ανακαλύφθηκε τυχαία, όταν ένα κατσίκι, παγιδεύτηκε και ζητήθηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό του, γεγονός που οδήγησε στην ανακάλυψη του σπηλαίου με σπουδαία αχαιολογικά ευρύματα, σε βάθος δεκατεσσάρων μέτρων.

Η ζωή των ανθρώπων στα Βυζαντινά χρόνια, οι διατροφικές τους συνήθειες, τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν, το χερσαίο και το θαλάσσιο εμπόριο.

Εκθέματα με παιχνίδια της εποχής, αντικείμενα καλλωπισμού των γυναικών, αντικείμενα της υφαντικής τέχνης.

Τελευταία πτέρυγα το σταυροδρόμι των πολιτισμών, στοιχεία από τον πολιτισμό των Σλάβων, των Οθωμανών, των Φράγκων, των Αρβανιτών. Δημιουργική απασχόληση των παιδιών με ζωγραφική.

Ευχαριστούμε το προσωπικό του Μουσείου για τη ζεστή κι άψογη φιλοξενία.

Την αρχαιολόγο,κα Φρόσω Πλατή, για την ξενάγηση, τις υπέροχες πληροφορίες που μοιράστηκε με τους μαθητές/ τριές μας.

Τα παιδιά μέσα από την ξενάγηση κατέκτησαν τη γνώση, με διαδραστικό τρόπο, με τη μέθοδο της βιωματικής μάθησης και την ενεργή συμμετοχή τους. Με πολύ ωραίο και προσιτό τρόπο, ήρθαν σε επαφή με τη Βυζαντινή εποχή, τα κύρια χαραχτηριστικά της, το Χριστιανισμό, τις αγιογραφίες της Παναγίας και των αγίων της εκκλησίας.

Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν, από τους ήχους που ακούγονται, ανάλογα με τα εκθέματα.

Στο σπήλαιο οι σταλακτίτες, στην εκκλησία εκλησιαστικοί ύμνοι, στην αγορά διάφορες φωνές που χαραχτηρίζουν μία πολυσύχναστη αγορά.

Επίσης το Μουσείο είναι ξεχωριστό και για έναν ακόμα λόγο, υπάρχουν επιγραφές δίπλα στα εκθέματα, που επιτρέπει σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης να διαβάσουν όσα δεν μπορούν να δουν.

Παναγιώτα Σταυροπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

28η Οκτωβρίου: Υψηλή επισκεψιμότητα αναμένουν τα καταστήματα εστίασης στο Ναύπλιο (βίντεο)

diktio

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας των υπαλλήλων του Δήμου Ναυπλιέων

admin

Μια ακόμα συνάντηση εργασίας για την Ο.Χ.Ε. Επιδαύρου Ερμιονίδας Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Τι αλλάζει στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2024»

diktio

Δυνατά φιλικά για τα κορίτσια του Φείδωνα Άργους με Μοσχάτο και Παναθηναϊκό

diktio

Σεισμός 7,4 συγκλόνισε την Ιαπωνία

admin

Γνωρίζει ο ΣΕΓΑΣ την κατάσταση των γραφείων στο Ναύπλιο;

admin

Τάσος Λάμπρου (Ενότητα Δημιουργίας)

admin

Το Πρόγραμμα εορτασμού Εθνικής επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Άργος

diktio

Ναύπλιο: Βραβεύθηκαν σημαντικές προσωπικότητες που στέκονται αρωγοί στο Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου

diktio

Άργος: Καθήλωσαν το ακροατήριο του “Δαναού” οι “Μνήμες Μικρασιατικού Ελληνισμού”

admin

Αλλαγές στη νομοθεσία για τα ελαιόλαδα και πυρηνέλαια

admin