ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

Το Γενικό Λύκειο Λυγουριού πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στα πλαίσια των μαθημάτων στην ιστορική πόλη της Ερμιόνης και συγκεκριμένα στο Μπίστι και στο ΙΛΜΕ. 

Στο ανατολικό άκρο της Ερμιόνης βρίσκεται η χερσόνησος Μπίστι (Ουρά στα αρβανίτικα), που αποτελεί σημαντικό υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο με αύρα ιστορίας και πολιτισμού. Εδώ αναπτύχθηκε η νέα πόλη των Ερμιονέων από τους αρχαϊκούς χρόνους (7ος-6ος αι. π.Χ.). 

Ο Παυσανίας επισκέφτηκε την περιοχή που ήταν κατάσπαρτη από ναούς, με σημαντικότερο το ναό του Ποσειδώνα ή της Αθηνάς και περιβαλλόταν από ισχυρό τείχος. Το κάστρο αυτό αμύνθηκε ηρωϊκά κατά των Τούρκων. Στα τέλη του 18ου αι. κτίζεται ένας αλευρόμυλος από τον Γιώργη Μήτσα και τον 20ο αι. το Μπίστι δενδροφυτεύεται.

Στην είσοδο συναντάμε το γραφικό ξωκκλήσι του Άη Νικόλα και κοντά στον ανεμόμυλο βρισκόταν το περίφημο αρχαίο Πορφυρείο που λειτούργησε πάνα από 1000 χρόνια και επεξεργαζόταν τα περίφημα και μοναδικά όστρακα της πορφύρας βγάζοντας το πορφυρό χρώμα με το οποίο βάφονταν τα βασιλικά ενδύματα.

Επισκεφτήκαμε επίσης το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης (Ι.Λ.Μ.Ε.) που στεγάζεται από το 2000 σε ένα παλιό ερμιονίτικο αρχοντικό με μεγάλη ιστορική αξία, γιατί σε αυτό συγκεντρώθηκαν οι πληρεξούσιοι των Ελλήνων στις 18 Ιανουαρίου 1827 για να συνεχίσουν τις εργασίες της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης η οποία είχε ξεκινήσει στην Επίδαυρο και διακόπηκε λόγω της πτώσης του Μεσολογγίου.

Φιλοξενεί εκθέματα από την κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική παράδοση της πόλης καθώς και ιστορικά ντοκουμέντα. 

Το σύνολο των εκθεμάτων του Μουσείου ανέρχεται σε 650 αντικείμενα και διαθέτει πολύ σημαντική Βιβλιοθήκη.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές ξεναγούς μας, για το Μπίστι Κυριάκο Λαλούση και για το Μουσείο την πρόεδρό του συνταξιούχο φιλόλογο κ. Τίνα Αντωνοπούλου. Αποχωρήσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σοφία Σαρρή, Δ-ντρια του σχολείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΙΡΙΑ-2024.Πεζοπορώντας, ταξιδέψαμε πίσω στον χρόνο και στις ρίζες μας.

AGGELOS DRITSAS

Μυκήνες και Επίδαυρος στα ταξίδια περιπέτειας για τουρίστες της Βόρειας Αμερικής

diktio

ΝΑΥΠΛΙΟ : Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας

AGGELOS DRITSAS

Παγκόσμια ημέρα νερού! Νερό το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης !

AGGELOS DRITSAS

Καλημέρα!!! Νέο Ξεκίνημα με όρεξη για δουλειά και προσφορά για ένα καλύτερο αύριο για τον Δήμο μας!!!!

admin

Ποδόσφαιρο: Τα αποτελέσματα των ερασιτεχνικών ομάδων της Αργολίδας

admin

ΔΗΛΩΣΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ: Για την κατάργησης του Ειρηνοδικείου Μάσσητος Κρανιδίου ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Ερμιονίδα: Οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για τη λειτουργία παραρτήματος του Κτηματολογίου Ναυπλίου στο Κρανίδι ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Διαμαρτυρία με τρακτέρ στο Ναύπλιο ΒΙΝΤΕΟ

admin

ΝΑΥΠΛΙΟ: «Στολίδια στην Αμμο» «Στάχτη και Πούλβερη» να γίνουν οι εγκαταστάσεις ΑμΕΑ

admin

Φιλικό του Παναργειακού με τον Παναθηναϊκό Β΄ στο ΔΑΚ Άργους

diktio

Συνταξιοδοτικό: Οι αλλαγές που ισχύουν από 1η Ιανουαρίου 2024

admin