ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις προκλήσεις στον γεωργικό τομέα και τις ανησυχίες που διατύπωσαν οι αγρότες”, αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, κατά τη διάρκεια της οποίας περίπου χίλια τρακτέρ από το Βέλγιο και άλλες χώρες κατέκλυσαν τις Βρυξέλλες.

«Υπενθυμίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καλούμε το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προχωρήσουν τις εργασίες όπως απαιτείται. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί την κατάσταση», προσθέτουν οι «27» ηγέτες στα συμπεράσματά τους.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο αγροτικό ζήτημα, τονίζοντας τον «ουσιαστικό ρόλο» των αγροτών στην οικονομία και την οικονομία της Ευρώπης. «Η εργασία τους συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επισιτιστική μας ασφάλεια και μάλιστα στον τρόπο ζωής μας. Είναι βασικοί παράγοντες για τη διασφάλιση της αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων. Ζουν με τη φύση και από τη φύση», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η παραγωγικότητα στην ΕΕ βελτιώθηκε κατά 13% χάρη στις προσπάθειες των αγροτών οι οποίοι συμβάλλουν θετικά και στο εξωτερικό εμπόριο της ΕΕ. «Πέρυσι, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 5%. Επομένως, νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι οι αγρότες μας έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι στην πρόσφατη κρίση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής. Παραδέχτηκε, δε, ότι υπάρχει πίεση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων που δέχονται μεγάλο ανταγωνισμό από την παγκόσμια αγορά, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά προϊόντα πρέπει να πληρούν υψηλά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή στήριξη», δήλωσε στη συνέχεια η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής διαθέτει περίπου 390 δισεκ. ευρώ. Αυτός είναι σχεδόν το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη γεωργία, και μόνο το 2023, η Ευρώπη παρείχε έκτακτη βοήθεια άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για ευελιξία στους αγρότες σχετικά με την αγρανάπαυση και την προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων από τις εισαγωγές πουλερικών, αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα των αγροτών στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.

Τέλος, για να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους αγρότες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Επιτροπή μαζί με τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα εργαστούν πάνω σε μια πρόταση που θα συζητηθεί στο επόμενο Γεωργικό Συμβούλιο της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΗΛΩΣΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ: Για την κατάργησης του Ειρηνοδικείου Μάσσητος Κρανιδίου ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Ο Δήμος Ναυπλιέων συμμετέχει στον 1ο «Μεγάλο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό Ανακύκλωσης σχολείων”

AGGELOS DRITSAS

Δημήτρης Κουτσούλης Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου 

AGGELOS DRITSAS

Με επιτυχία τα εγκαινια του 10ου Φεστιβάλ Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων “Γεύσεις και Όψεις” στο Πόρτο Χέλι

AGGELOS DRITSAS

ΒΙΝΤΕΟ: O 65χρονος που καταγγέλλει οτι γιατρός δημόσιου Νοσοκομείου του ζήτησε 100 ευρώ

AGGELOS DRITSAS

Μίνωας Ένωση Κρητών Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Οι δεκατεσσερες εθελοντές, εθελόντριες, φίλες, φίλοι , και μελη του ΠΕΡΠΟΣΕ

AGGELOS DRITSAS

ΕΝΔΗΕΡ: Παρουσίαση του Συνδυασμού το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου

AGGELOS DRITSAS

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Ο πατέρας μου ήταν ένας άνθρωπος με αγάπη για τη ζωή και τους γύρω του.

AGGELOS DRITSAS

Νέες ταυτότητες: Λήγει η διορία – Τι ισχύει με τα ραντεβού

AGGELOS DRITSAS

Η πολιτική προστασία του δήμου είναι παρών στο Αραχναίο

AGGELOS DRITSAS

ΟΧΕ Ταϋγέτου | Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης

AGGELOS DRITSAS