Το πιστεύετε; Κι όμως είναι αληθινό. Ο κοινωνικός σχολιασμός –ή αλλιώς η «θεωρία του κουτσομπολιού» όπως την ονόμασαν- είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους και μάλιστα, μπορεί να μας βοηθά να ζούμε και περισσότερο. Βοηθά την υγεία μας. Και αυτό το επιβεβαιώνουν έρευνες: η μία πρόσφατη από την Βρετανία – από το φημισμένο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης- η άλλη από την Αμερική και η τελευταία από την Ολλανδία.
Για την πρώτη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Telegraph, οι ερευνητές αναφέρουν, ότι το κουτσομπολιό διαχωρίζει τους ανθρώπους από τα ζώα, καθώς βοηθά στη διαμόρφωση φιλικών δεσμών και την εκμάθηση σημαντικών πληροφοριών, για το ποιους μπορεί να εμπιστεύεται κανείς.
Ακόμη, όπως ισχυρίζεται ο καθηγητής εξελικτικής ψυχολογίας στο αγγλικό πανεπιστήμιο, Robin Dunbar, αυτή η ζωτική επικοινωνία θα μπορούσε να μας αποτρέψει ακόμη και από το να πεθάνουμε. Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι «το πιο σημαντικό πράγμα που μας κρατά ζωντανούς».
Μιλώντας στην Telegraph ο καθηγητής σχολίασε: «Αυτό έχει τη μεγαλύτερη επίδραση από οτιδήποτε. Το κοινωνικό μας δίκτυο έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην ευτυχία και την ευημερία. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πώς να διατηρήσουμε τα κοινωνικά μας δίκτυα. Η εξέλιξη της γλώσσας μάς επέτρεψε να διατηρήσουμε τα κοινωνικά μας δίκτυα, να παραμένουμε ενημερωμένοι και να λέμε ιστορίες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την κοινωνική συνοχή. Το κουτσομπολιό δεν είναι τίποτε άλλο από την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους και την ενημέρωσή μας για τον κοινωνικό κόσμο που μας περιβάλλει. Επομένως, το κουτσομπολιό είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους».
«Η χρήση του κουτσομπολιού με αρνητικό τρόπο δεν εμφανίστηκε παρά μόνο το 18ο αιώνα», πρόσθεσε ο ίδιος. Οι ειδικοί εκτιμούν, ότι καθώς εξελισσόταν η γλώσσα επέτρεψε στους ανθρώπους να επικοινωνούν καλύτερα και να περνούν χρήσιμες πληροφορίες στις επόμενες γενιές, επιτρέποντάς τους να ζουν σε μεγαλύτερες ομάδες.
Ο γνωστός Yuval Noah Harari, καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ εξήγησε ακόμη στην εφημερίδα: «Οι νέες γλωσσικές δεξιότητες που απέκτησαν οι σύγχρονοι άνθρωποι πριν από 70 εκατ. χρόνια περίπου τούς επέτρεψαν να κουτσομπολεύουν με τις ώρες χωρίς τελειωμό. Οι αξιόπιστες πληροφορίες για το ποιον μπορούσε να εμπιστευτεί κανείς σήμαιναν, ότι οι μικρές ομάδες μπορούσαν να επεκταθούν σε μεγαλύτερες. Είναι κάτι που γίνεται φυσικά και φαίνεται σαν οι γλώσσες να εξελίχθηκαν για ακριβώς αυτό το σκοπό».
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι οι πρώτοι «κουτσομπόληδες» ήταν στην πραγματικότητα οι πρώτοι δημοσιογράφοι, καθώς βοηθούσαν στην ενημέρωση των άλλων για το ποιους να αποφεύγουν και ποιους να εμπιστεύονται.
Για την δεύτερη έρευνα στην Αμερική οι μελετητές αναφέρουν πως το κουτσομπολιό κάνει καλό στην υγεία μας… Και αυτό γιατί μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και μας δίνει αφορμή να θέλουμε να βελτιωθούμε, όμως αν μπαίνουμε συνέχεια σε συζητήσεις όπου αναφερόμαστε για τα αρνητικά χαρακτηριστικά κάποιου τότε μπορεί και εμείς οι ίδιοι να αρχίσουμε να ανησυχούμε για το πώς μας βλέπουν οι άλλοι.
«Χτυπάει το τηλέφωνο σου…., στην άλλη γραμμή είναι η κολλητή σου, η οποία σου λέει με τον πάντοτε μοναδικό της τρόπο: «Δεν θα πιστέψεις τι έγινε εχθές. Τα έμαθες τα νέα;», κι εσύ με το που ακούς αυτή την ατάκα, παρατάς τα πάντα και είσαι έτοιμη, γεμάτη αυτιά, να ακούσεις το κους-κους της ημέρας».
Σύμφωνα με την έρευνα το 98% των γυναικών κουτσομπολεύουν τους πάντες και τα πάντα καθημερινά, ενώ το υπόλοιπο 2% που δεν το κάνει, είναι επειδή απλά δεν έχει κάποιον να μοιραστεί τα «κουτσομπολίστικα νέα». Μάλλον λίγο ακραίο συμπέρασμα.
Η φωνή των ειδικών
Πάντως οι ψυχολόγοι ξεδιπλώνουν τις αιτίες του κουτσομπολιού και εξηγούν γιατί μπορεί να μην είναι και τόσο κακό το να κουτσομπολεύουμε, παροτρύνοντας μας μάλιστα να το απενοχοποιήσουμε και να μην νιώθουμε άσχημα, όταν σχολιάζουμε τους άλλους είτε καλοπροαίρετα, είτε κακοπροαίρετα.
Ο λόγος; Τα θετικά σχόλια που ακούει κανείς για τους άλλους, δημιουργούν διάθεση να βελτιώσει κανείς τον εαυτό του, ενώ τα αρνητικά ευνοούν τη σύγκριση και δίνουν αίσθημα ανωτερότητας και περηφάνιας για τον ίδιο. Ιδιαίτερος τρόπος να βελτιώσεις τον εαυτό σου, αλλά για να το λένε οι επιστήμονες…
Αυτή η έρευνα έγινε πριν κάποια χρόνια και δημοσιεύθηκε στην «Huffington Post» Αμερικής, υποστηρίζει ότι το κουτσομπολιό παροτρύνει τους ανθρώπους να κάνουν αυτοκριτική, γιατί ασυνείδητα συγκρίνουν πρόσωπα και καταστάσεις με τον ίδιο τους τον εαυτό και σκέφτονται πως θα λειτουργούσαν αν ήταν αυτοί στην θέση τους.
Αυτοβελτίωση
Τέλος η τρίτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία είχε ως σκοπό να «αποκαλύψει» γιατί οι γυναίκες λατρεύουν να κουτσομπολεύουν τους άλλους και ειδικά τις άλλες γυναίκες.
Στην έρευνα ζητήθηκε από τις κυρίες να εκμυστηρευθούν ένα θετικό ή αρνητικό κουτσομπολιό που άκουσαν το τελευταίο διάστημα και αξιολογήθηκαν με βάση τις απαντήσεις τους αναφορικά με την αυτοβελτίωση και την αυτοπροστασία που επέδειξαν μετά από τις πληροφορίες που δέχθηκαν.
Οι γυναίκες που είχαν ακούσει μια θετική πληροφορία για κάποιον άλλο ενίσχυσαν την επιθυμία τους για βελτίωση, ενώ όσες είχαν ακούσει μια αρνητική πληροφορία έδειχναν περισσότερη ανησυχία για την κοινωνική τους συμπεριφορά.
Το μάθαμε κι αυτό. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Σύνδεσμοι: 1- http://www.telegraph.co.uk/health/ (Απαιτεί συνδρομή)