ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Το πρώτο φαρμακείο του ελληνικού κράτους γίνεται μουσείο

Το πρώτο φαρμακείο του ελληνικού κράτους του χημικού Βονιφάτιου Βοναφίν στο Ναύπλιο θα μετατραπεί σε μουσείο μετά το μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Ναυπλίου και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Στο μνημόνιο θα καθορίζεται ότι ο ΠΦΣ θα αναλάβει τη διεξαγωγή της απαραίτητης μελέτης για το στήσιμο του μουσείου, την οποία θα κάνει ο έφορος του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Δήμος θα αναλάβει τα θέματα που αφορούν το κτίριο.

Οι εντατικές προσπάθειες για τη επίτευξη αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος είχαν ξεκινήσει από τον ΠΦΣ από την περσινή χρονιά, αλλά διακόπηκαν λόγω της πανδημίας. Ωστόσο αποτελούσε αίτημα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας από το 1995 περίπου, όταν το κτίριο ήταν στα χέρια της Εκκλησίας.

Όπως εξηγεί στο f.daily η πρόεδρος του Συλλόγου Αριστέα Κατσουλάκου: «Στόχος μας είναι να γίνει ένα σημείο αναφοράς για όλο το φαρμακευτικό κλάδο, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το φαρμακείο έχει μεγάλη ιστορική σημασία και πρέπει να γίνει μουσείο. Έχουμε στην περιοχή μας και άλλα πολύ παλιά φαρμακεία με συνεχή λειτουργία, αλλά αυτό ξεχωρίζει διότι μέσα σε αυτό ταριχεύτηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας από τον ιδρυτή του φαρμακείου Βονιφάτιο Βοναφίν».

Το φαρμακείο ιδρύθηκε το 1828 και αρχικά στεγαζόταν σε μια παλαιότερη διώροφη κατοικία που δεν σώζεται σήμερα. Το υπάρχον νεοκλασικό κτίριο χτίστηκε περίπου 30 χρόνια αργότερα και η συμβολή του στη ζωή της πρωτεύουσας ήταν τόσο σημαντική, που ο κυβερνήτης και φίλος του Βοναφίν από τα φοιτητικά χρόνια, Ιωάννης Καποδίστριας, του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο του Φοίνικα. Ο χώρος λειτουργούσε ως φαρμακείο έως το 1972, οπότε και κληροδοτήθηκε στην Εκκλησία κι έτσι χάθηκαν πολλά από τα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα, σύμφωνα με την Αρ. Κατσουλάκου. Σήμερα, στο ισόγειο αυτού στεγάζεται ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.

«Για να μετατραπεί σε μουσείο είναι πολλά ακόμη να γίνουν. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να ξεπεραστούν αγκυλώσεις που τίθενται από την Εφορία Αρχαιοτήτων, το υπουργείο Πολιτισμού και άλλους αρμόδιους φορείς, να αδειάσει ο χώρος και να γίνει η μελέτη ώστε να στηθεί μια αναπαράσταση του τότε φαρμακείου, καθώς και η σκηνή της ταρίχευσης του Ιωάννη Καποδίστρια», σημειώνει η πρόεδρος του Φ.Σ. Αργολίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ναύπλιο: Η Ξύδη καλείται να λύσει το πρόβλημα με τα αδέσποτα ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Ακαδημία Δρεπάνο

AGGELOS DRITSAS

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Ένα ιερό δώρο ευλογίας στην Ευαγγελίστρια Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αιγίου

AGGELOS DRITSAS

Δήμος Ναυπλιέων Υποχρεωτική Εκπαίδευση εργαζομένων/δημοτικών υπαλλήλων

AGGELOS DRITSAS

Τον Σεπτέμβριο η τελική διαδικασία για τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Πελοποννήσου μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου Τουρισμού

AGGELOS DRITSAS

Ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς ζητάει άμεσα μέτρα για την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Κίου

AGGELOS DRITSAS

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτήθηκε από συντονίστρια Κοινοτικών Πόρων της ΝΔ η Καλλιόπη Σεμερτζίδου

AGGELOS DRITSAS

Ευχές από το Λύκειο Ελληνίδων Άργους

AGGELOS DRITSAS

Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αργολίδας “Δεσμοί Αίματος”

AGGELOS DRITSAS

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ 

AGGELOS DRITSAS