ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Το πρώτο φαρμακείο του ελληνικού κράτους γίνεται μουσείο

Το πρώτο φαρμακείο του ελληνικού κράτους του χημικού Βονιφάτιου Βοναφίν στο Ναύπλιο θα μετατραπεί σε μουσείο μετά το μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Ναυπλίου και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Στο μνημόνιο θα καθορίζεται ότι ο ΠΦΣ θα αναλάβει τη διεξαγωγή της απαραίτητης μελέτης για το στήσιμο του μουσείου, την οποία θα κάνει ο έφορος του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Δήμος θα αναλάβει τα θέματα που αφορούν το κτίριο.

Οι εντατικές προσπάθειες για τη επίτευξη αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος είχαν ξεκινήσει από τον ΠΦΣ από την περσινή χρονιά, αλλά διακόπηκαν λόγω της πανδημίας. Ωστόσο αποτελούσε αίτημα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας από το 1995 περίπου, όταν το κτίριο ήταν στα χέρια της Εκκλησίας.

Όπως εξηγεί στο f.daily η πρόεδρος του Συλλόγου Αριστέα Κατσουλάκου: «Στόχος μας είναι να γίνει ένα σημείο αναφοράς για όλο το φαρμακευτικό κλάδο, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το φαρμακείο έχει μεγάλη ιστορική σημασία και πρέπει να γίνει μουσείο. Έχουμε στην περιοχή μας και άλλα πολύ παλιά φαρμακεία με συνεχή λειτουργία, αλλά αυτό ξεχωρίζει διότι μέσα σε αυτό ταριχεύτηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας από τον ιδρυτή του φαρμακείου Βονιφάτιο Βοναφίν».

Το φαρμακείο ιδρύθηκε το 1828 και αρχικά στεγαζόταν σε μια παλαιότερη διώροφη κατοικία που δεν σώζεται σήμερα. Το υπάρχον νεοκλασικό κτίριο χτίστηκε περίπου 30 χρόνια αργότερα και η συμβολή του στη ζωή της πρωτεύουσας ήταν τόσο σημαντική, που ο κυβερνήτης και φίλος του Βοναφίν από τα φοιτητικά χρόνια, Ιωάννης Καποδίστριας, του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο του Φοίνικα. Ο χώρος λειτουργούσε ως φαρμακείο έως το 1972, οπότε και κληροδοτήθηκε στην Εκκλησία κι έτσι χάθηκαν πολλά από τα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα, σύμφωνα με την Αρ. Κατσουλάκου. Σήμερα, στο ισόγειο αυτού στεγάζεται ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.

«Για να μετατραπεί σε μουσείο είναι πολλά ακόμη να γίνουν. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να ξεπεραστούν αγκυλώσεις που τίθενται από την Εφορία Αρχαιοτήτων, το υπουργείο Πολιτισμού και άλλους αρμόδιους φορείς, να αδειάσει ο χώρος και να γίνει η μελέτη ώστε να στηθεί μια αναπαράσταση του τότε φαρμακείου, καθώς και η σκηνή της ταρίχευσης του Ιωάννη Καποδίστρια», σημειώνει η πρόεδρος του Φ.Σ. Αργολίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ανοδική πορεία για τον τζίρο τουριστικών καταλυμάτων και εστιατορίων

AGGELOS DRITSAS

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου

AGGELOS DRITSAS

Επιλογή υποψηφίων για τα τμήματα Μετεκπαίδευσης της Τουριστικής Σχολής Άργους

AGGELOS DRITSAS

Σπουδές στη ΣΑΕΚ Άργους

AGGELOS DRITSAS

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αμυγδαλίτσα Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Γ. Φραγκιουδάκης: Άφησαν απλήρωτα τα τηλέφωνα στα σχολεία του Δήμου Ναυπλιέων

AGGELOS DRITSAS

Τρείς Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Επιδαύρου κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

AGGELOS DRITSAS

Αύξηση αφορολόγητου ορίου με την είσοδο του 2024 – Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι

AGGELOS DRITSAS

Με διαδικασίες εξπρές το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων

AGGELOS DRITSAS

Φωτιά στο Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

Θεατρινισμοί και φαιδρότητες από τον κ. Μαργέτα

AGGELOS DRITSAS

 100 χρόνια ΤΕΕ: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εορταστική εκδήλωση στην Τρίπολη

AGGELOS DRITSAS