ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Το πρώτο φαρμακείο του ελληνικού κράτους γίνεται μουσείο

Το πρώτο φαρμακείο του ελληνικού κράτους του χημικού Βονιφάτιου Βοναφίν στο Ναύπλιο θα μετατραπεί σε μουσείο μετά το μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Ναυπλίου και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Στο μνημόνιο θα καθορίζεται ότι ο ΠΦΣ θα αναλάβει τη διεξαγωγή της απαραίτητης μελέτης για το στήσιμο του μουσείου, την οποία θα κάνει ο έφορος του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Δήμος θα αναλάβει τα θέματα που αφορούν το κτίριο.

Οι εντατικές προσπάθειες για τη επίτευξη αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος είχαν ξεκινήσει από τον ΠΦΣ από την περσινή χρονιά, αλλά διακόπηκαν λόγω της πανδημίας. Ωστόσο αποτελούσε αίτημα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας από το 1995 περίπου, όταν το κτίριο ήταν στα χέρια της Εκκλησίας.

Όπως εξηγεί στο f.daily η πρόεδρος του Συλλόγου Αριστέα Κατσουλάκου: «Στόχος μας είναι να γίνει ένα σημείο αναφοράς για όλο το φαρμακευτικό κλάδο, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το φαρμακείο έχει μεγάλη ιστορική σημασία και πρέπει να γίνει μουσείο. Έχουμε στην περιοχή μας και άλλα πολύ παλιά φαρμακεία με συνεχή λειτουργία, αλλά αυτό ξεχωρίζει διότι μέσα σε αυτό ταριχεύτηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας από τον ιδρυτή του φαρμακείου Βονιφάτιο Βοναφίν».

Το φαρμακείο ιδρύθηκε το 1828 και αρχικά στεγαζόταν σε μια παλαιότερη διώροφη κατοικία που δεν σώζεται σήμερα. Το υπάρχον νεοκλασικό κτίριο χτίστηκε περίπου 30 χρόνια αργότερα και η συμβολή του στη ζωή της πρωτεύουσας ήταν τόσο σημαντική, που ο κυβερνήτης και φίλος του Βοναφίν από τα φοιτητικά χρόνια, Ιωάννης Καποδίστριας, του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο του Φοίνικα. Ο χώρος λειτουργούσε ως φαρμακείο έως το 1972, οπότε και κληροδοτήθηκε στην Εκκλησία κι έτσι χάθηκαν πολλά από τα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα, σύμφωνα με την Αρ. Κατσουλάκου. Σήμερα, στο ισόγειο αυτού στεγάζεται ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.

«Για να μετατραπεί σε μουσείο είναι πολλά ακόμη να γίνουν. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να ξεπεραστούν αγκυλώσεις που τίθενται από την Εφορία Αρχαιοτήτων, το υπουργείο Πολιτισμού και άλλους αρμόδιους φορείς, να αδειάσει ο χώρος και να γίνει η μελέτη ώστε να στηθεί μια αναπαράσταση του τότε φαρμακείου, καθώς και η σκηνή της ταρίχευσης του Ιωάννη Καποδίστρια», σημειώνει η πρόεδρος του Φ.Σ. Αργολίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

BINTEO+ΦΩΤΟ: Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα στο Ναύπλιο!

AGGELOS DRITSAS

Μεγάλη Παρασκευή στο Τολό & Περιφορά του Επιταφίου μέσα από τη θάλασσα.

AGGELOS DRITSAS

ΜΗ πετάτε τα κουκούτσια .

AGGELOS DRITSAS

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στο Ναύπλιο (βίντεο)

AGGELOS DRITSAS

Ποδοσφαιριστής ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο

AGGELOS DRITSAS

Το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας Κρανιδίου σε καλλιτεχνική δράση από ανακυκλώσιμα υλικά

AGGELOS DRITSAS

Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας: Αδικαιολόγητα χαμηλές οι τιμές στην Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

Γ. Φραγκιουδάκης: Άφησαν απλήρωτα τα τηλέφωνα στα σχολεία του Δήμου Ναυπλιέων

AGGELOS DRITSAS

Επικίνδυνος Ναυαγοσωστικός σταθμός σταθμός στήν παραλία του ΤΟΛΟΥ ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Λόγω καύσωνα θα παραμείνει κλειστό σήμερα το Κολυμβητήριο Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Από κοντινή απόσταση πυροβολήθηκε ο 31χρονος Μπάμπης- Τι δείχνει η ιατροδικαστική έρευνα

AGGELOS DRITSAS

Αδιανόητο περιστατικό στο Άργος: Χτύπησε τη σύζυγό του με σίδερο και της έριξε χλωρίνη

AGGELOS DRITSAS