Δε. Νοέ 29th, 2021

ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV

ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

Τσανακλίδου – Νικολακοπούλου: Μιλούν για τέχνη και πολιτική έξω από τα δόντια

nikolakopoulou-tsanaklidou (6)
E-mail: info@argolidatv.gr & maxtelev@gmail.com

Οι δύο σπουδαίες κυρίες της μουσικής, μιλούν για τον Τσίπρα, το Μητσοτάκη, τα εμβόλια, τον Πολάκη και άλλα πολλά με ένταση και πάθος, με αφορμή τις μουσικές παραστάσεις τους με τίτλο «Τα σχήματα των αστεριών».

Μάιος 1988. Ο δίσκος της Τάνιας Τσανακλίδου «Μαμά Γερνάω» κυκλοφορεί σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη. Δυστυχώς, οι πωλήσεις δεν ήταν οι αναμενόμενες. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, καθιερώθηκε και πλέον συμπεριλαμβάνεται στα θρυλικά άλμπουμ της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για μια κατάθεση ψυχής με ερμηνείες που καθηλώνουν, όποτε κι αν τις ακούσεις. «Μοίρες», «Πάμε κάπου», «Γυφτάκι», «Πάτωμα», «Ζελατίνα», είναι μόνο μερικές από τις επιτυχίες αυτού του αξέχαστου άλμπουμ. 

Ιούλιος 2021. Τριάντα τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του μυθικού πλέον δίσκου η Τάνια Τσανακλίδου και η Λίνα Νικολακοπούλου συμπράττουν ξανά. Με αφορμή την επέτειο των σαράντα χρόνων διαδρομής της Λίνας Νικολακοπούλου στη δισκογραφία, η στιχουργός κάλεσε την Τάνια Τσανακλίδου για να γιορτάσουν μαζί αυτήν τη σημαντική στιγμή της ζωής της. Συγκινήθηκαν, θυμήθηκαν πολλά, διαλέγοντας παρέα τα τραγούδια της παράστασης, και εμπιστεύτηκαν στον Φωκά Ευαγγελινό τη σκηνοθεσία αυτής της δίωρης, πολύχρωμης, μουσικής αφήγησης.

Με αυτή την αφορμή πηγαίνω να τις συναντήσω ένα ζεστό μεσημέρι στο σπίτι της Τάνιας Τσανακλίδου, στο Παγκράτι. Μια σπουδαία ερμηνεύτρια και μια κορυφαία στιχουργός-ποιήτρια θα βρεθούν ξανά μαζί στη σκηνή. Δύο σημαντικές φυσιογνωμίες του καλλιτεχνικού στερεώματος για λίγες, ξεχωριστές, μουσικές παραστάσεις. Μια ιστορική επανένωση δύο γυναικών που θεωρούν τη μουσική τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας και σε όλη τη διάρκεια της γόνιμης πορείας τους στην ελληνική δισκογραφία πρωταγωνιστούν σε ό,τι κι αν κάνουν. 

Όσες ώρες μιλάμε υπό το άγρυπνο και γλυκό βλέμμα της χαριτωμένης σκυλίτσας Λου, συνειδητοποιώ ότι και οι δύο ακτινοβολούν, χαίρονται και αδημονούν. Είναι δυο πληθωρικές προσωπικότητες που πειράζουν συνεχώς η μία την άλλη και περιμένουν με αγωνία να γιορτάσουν μαζί μια ιστορική στιγμή της ζωής τους. Όπως μου εξηγούν, έχοντας διανύσει μια πλούσια διαδρομή, τις γοητεύει που είναι παρούσες στη φθορά του χρόνου. 

 Όλοι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις, και δεν αναφέρομαι στους πολιτικούς, οι οποίοι απλώς είναι μαριονέτες, μισούν την ανθρωπότητα. Νιώθω διαρκώς ότι κάποιος μας μισεί, σαν να θέλει να μας αφανίσει. Να γίνουμε, ουσιαστικά, γρανάζια ενός καταναλωτικού μοντέλου. Είναι ένας εφιάλτης χειρότερος και από τα έργα του Τζορτζ Όργουελ.  ― Τ.Τ.

Όλα αυτά τα χρόνια, άλλωστε, έχουν καταφέρει να εκφράσουν μελωδικά συναισθήματα και επιθυμίες, στιγμές και αποφάσεις, αναμνήσεις και απώλειες, έρωτες και φιλίες. Εξακολουθούν να εμπνέονται από πηγές αναταραχής, συγκίνησης ή εσωτερικής πάλης και δεν έχουν σταματήσει να μοιράζονται με το κοινό αγωνίες, βάσανα, καημούς και ανησυχίες. Κι αυτό γιατί πολλά από τα βιώματά τους έχουν χαραχτεί βαθιά στην ψυχή τους. 

Στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρονται στη συνεργασία τους, στο μουσικό τους ταξίδι, σχολιάζουν θέματα της επικαιρότητας, αναφέρονται στις συνέπειες της πανδημίας, μιλούν για τα χρόνια που πέρασαν, για το τι τους λείπει αλλά και τι θεωρούν σημαντικό στη ζωή. Νιώθω διαρκώς ότι κάποιος μας μισεί, σαν να θέλει να μας αφανίσει. Να γίνουμε, ουσιαστικά, γρανάζια ενός καταναλωτικού μοντέλου. Είναι ένας εφιάλτης χειρότερος και από τα έργα του Τζορτζ Όργουελ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO  

— Τριάντα τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του μυθικού πλέον δίσκου «Μαμά Γερνάω» συμπράττετε ξανά φέτος το καλοκαίρι. Πώς πήρατε την απόφαση αυτή; 

https://www.lifo.gr/
https://www.lifo.gr/culture/music/tsanaklidoy-nikolakopoyloy-miloyn-gia-tehni-kai-politiki-exo-apo-ta-dontia?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR0_y1q7-LnnkZqgO10jnUoMMn-P4fBfgvFpyZ-ShbehJPj7uTI2fy0Bj7M#Echobox=1625301688
https://www.lifo.gr/

Τ.Τ.: Εγώ είχα δηλώσει ότι δεν θα τραγουδήσω ξανά. Τελευταία, ασχολιόμουν με το θέατρο. Δεν υπήρχε μια ιδέα που θα με ενεργοποιούσε ώστε να βγω ξανά στη σκηνή. Ήρθε, όμως, η πρόταση της Λίνας, ενώ βρισκόμουν στο χωριό, και είπα αμέσως «ναι». Με τη Λίνα δεν χρειάζεται να εξηγήσεις τίποτα. Όλα αυτά τα χρόνια έχει μια ασκητική πορεία. Κι εγώ είμαι ένα μοναχικό άτομο. Έτσι, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις μοναξιές μας. Τίποτε άλλο δεν θα με ενδιέφερε να κάνω πέρα απ’ αυτό. Και νιώθω, πραγματικά, ευλογία. 

Λ.Ν: Η απόφαση αυτή είχε παρθεί ήδη πριν ακόμη συμπληρωθούν τα σαράντα χρόνια μου στη δισκογραφία. Έρχεται, λοιπόν, τώρα να γίνει πράξη ως ένα ώριμο αίτημα που καλλιεργούνταν στο μυαλό μου εδώ και αρκετά χρόνια. Υπάρχουν στιγμές που σκέφτεσαι, αναρωτιέσαι: «Με ποιους συνοδοιπορώ;». Αναζητάς εσωτερικά αυτόν που τιμάς, εκείνον που σε συγκινεί, τον ψυχικά συγγενή σου. Άλλωστε, βρίσκεσαι σε ένα σημείο που οδεύεις προς το πτυχίο της ζωής σου. Φτάνεις κοντά στο τέρμα της διαδρομής. Τώρα, λοιπόν, είναι η σωστή στιγμή, τίποτα δεν βόλευε για να συμβεί νωρίτερα. Μάλιστα, μεταξύ μας δεν συζητήσαμε καθόλου τι μεσολάβησε από το 1988 μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | ΡΟΗ