Υποδοχή της εικόνος Παναγίας της Πορταΐτισσας στον Ι.Ναό Αγίου Γεωργίου Θηβών

3 weeks ago
62 Views

Το απόγευμα της 30ης Οκτωβρίου 2019 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Θηβών, έγινε η υποδοχή της εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας, η οποία φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Θεομάνας – Οδηγήτριας Νέας Κίου Αργολίδος. Η υποδοχή της εικόνας έγινε από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη  κ. Γεώργιο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ρωγών κ. Φιλόθεο.  H εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας θα παραμείνει στον Ιερό Ναό έως και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019.

«Είναι για όλους μας μια ξεχωριστή ευκαιρία το ότι τούτη τη στιγμή δεχτήκαμε μια παλαιά εικόνα της Παναγίας της Θεοτόκου, το πρώτο αντίγραφο της Παναγίας της Πορταΐτισσας» δήλωσε ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος. «Είναι από εκείνα τα σεβάσματα της πίστης που μετέφεραν οι ευσεβείς μικρασιάτες σε εκείνον τον χώρο, όταν κυνηγημένοι έφυγαν και δεν σκέφτηκαν να φέρουν τα υπάρχοντα τους αλλά τα ιερά και τα όσια της χριστιανοσύνης τους.» Ο κ. Γεώργιος συνέχισε υπογραμμίζοντας πως το γεγονός αυτό αποτελεί μια ευκαιρία να «δούμε από κοντά και να εμβαθύνουμε στην αγιασμένη ζωή και πολιτεία της Θεοτόκου, να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε, όσο πιο βαθιά μπορούμε, τον ρόλο που έπαιξε η μητέρα του Θεού για την ανθρωπότητα. Τον ρόλο που έπαιξε για την δική μας ζωή, γιατί μας έφερε στην γη μας τον ενανθρωπήσαντα Θεό. Έγινε η γέφυρα που κατέβηκε και ήρθε κοντά μας ο Θεός και γίνεται πάλι η γέφυρα και η οδηγός που μας οδηγεί σε εκείνον και στη ζωή που απορρέει από την αλήθεια και από την χάρη του. Για αυτό λοιπόν κάθε ευκαιρία που έχουμε να ατενίζουμε εις την επίμορφη της μητέρας του Θεού και της μητέρας της δικής μας, όλων των χριστιανών, είναι πάντοτε όχι απλώς ευκαιρία αλλά μια ευλογία, να διασταυρώνουμε τις ματιές μας αλλά και αυτή την διασταύρωση μέσα μας, σε μια εποχή που έχουμε ξεχωριστές αγωνίες, πολύ ανασφάλεια για πάρα πολλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, κοντά μας, μακριά μας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας.»

Το θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Φιλόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στην τιμή των ιερών εικόνων και των ιερών λειψάνων και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Πομενάρχη κ. Γεώργιο. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης καλωσόρισε τον Θεοφιλέστατο και του ευχήθηκε για την εκλογή του και χειροτονία του εις Επίσκοπον Ρωγών. Η υποδοχή της εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών έγινε με την ευκαιρία των λατρευτικών εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Θηβών για την Ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Αγίου Γεωργίου.

Στο τέλος της λειτουργίας έγινες λόγος για την πρόσφατη ιστορία της εικόνας, για το πως κατά την μικρασιατική καταστροφή, μια κυρία κατάφερε να φέρει την εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας από την Κίω της Μικράς Ασίας, μια πόλη που αριθμούσε 15-20.000 κατοίκους, ως επί το πλείστων ορθόδοξοι χριστιανοί Έλληνες.

Η ιστορία της εικόνας

Σύμφωνα με την παράδοση αλλά και μαρτυρίες, η εικόνα ανήκε σε μια οικογένεια που ζούσε στη Νίκαια της Μικράς Ασίας τον 8ο αιώνα. Το 829 μεσούσης της «εικονομαχίας» η γυναίκα πουν την είχε αναγκάστηκε να την ρίξει στην θάλασσα για να μην καταστραφεί από τους εικονομάχους.

Επί 170 χρόνια η εικόνα ήταν χαμένη. Μέχρι το 1004. Τότε καλόγεροι της Μονής Ιβήρων είδαν στην θάλασσα ένα φως. Το φως αυτό ήταν ορατό κι από άλλες Μονές.

Περίεργοι να δουν τι συμβαίνει στη θάλασσα πολλοί μοναχοί μπήκαν στις βάρκες και πήγαν προς το φως, όπου διέκριναν μια εικόνα. Όσο πλησίαζαν όμως η εικόνα απομακρυνόταν. Αδυνατώντας να την πλησιάσουν, επέστρεψαν στη Μονή Ιβήρων όπου προσευχήθηκαν.

Η απάντηση του Θεού δόθηκε μέσω ενός ασκητή, του Γαβριήλ ο οποίος λένε πως άκουσε τη φωνή της Παναγίας να του δίνει συγκεκριμένες εντολές.

«Πήγαινε στο Μοναστήρι σου και πες στον ηγούμενο ότι ήρθα για να τους δώσω την εικόνα μου. Μετά, βάδισε στη θάλασσα, για να γνωρίσουν όλοι την αγάπη και πρόνοια που έχω στο Μοναστήρι σας.» Έτσι κι έγινε.

Ο Γαβριήλ πήγε στη θάλασσα και η εικόνα τον πλησίασε. Επί τρία μερόνυχτα οι Μοναχοί έψαλλαν δοξολογίες προς την Παναγία για το Θαύμα, το οποίο όμως δεν είχε ολοκληρωθεί.

Η εικόνα μεταφέρθηκε στο καθολικό της Μονής Ιβήρων. Παραδόξως όμως χανόταν και εμφανιζόταν στην πόρτα της Μονής.

Οι μοναχοί την επέστρεφαν στο καθολικό και η ιστορία επαναλαμβανόταν.

Μέχρι που ο Γαβριήλ άκουσε ξανά τη φωνή της Παναγίας «Πες στον ηγούμενο να παύσετε να με πειράζετε, διότι δεν ήρθα στο Μοναστήρι για να με φυλάτε σεις, αλλά ήρθα για να γίνω εγώ φύλακας και φρουρός σας και σ’ αυτήν και στην μέλλουσα ζωή. Και όσοι θα ζήσουν με ευλάβεια και φόβο Θεού και δεν αμελούν στην απόκτηση των αρετών, και τελειώσουν την πρόσκαιρη ζωή τους σ’ αυτόν τον τόπο, ας έχουν θάρρος και να μη φοβούνται την κόλαση διότι αυτή τη χάρη ζήτησα από τον Θεό και Υιό μου και την πήρα. Ως επιβεβαίωση των λόγων μου σας δίνω αυτό το σημείο: Όσο βλέπετε την εικόνα μου στο Μοναστήρι σας, δεν θα λείψη απ’ το Όρος τούτο η χάρις και το έλεος του Υιού μου και Θεού» (ε’ 143).

Με εντολή του τότε Ηγουμένου, κτίστηκε ειδικό παρεκκλήσιο έξω από την πόρτα της Μονής και εκεί απέθεσαν την ιερή εικόνα. 

Γιώργος Πέππας

Website: www.radio-thiva.gr

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *