ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

Ψήφισμα με το οποίο ζητείται από την πολιτεία, μεταξύ άλλων, να χαράξει συγκεκριμένη πολιτική για τα αγροτικά θέματα ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 28 Αυγούστου.

Το σώμα υιοθέτησε, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο που εισηγήθηκε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, με μία προσθήκη από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, στο οποίο σημειώνονται τα εξής:

“Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

– θεωρεί πως η απουσία συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής από πλευράς πολιτείας οδήγησε στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και των καλλιεργειών και στη συρρίκνωση των αγροτικών πληθυσμών. Ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το πρόβλημα είναι έντονο και συνεχώς αυξανόμενο

– διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή του συνόλου σχεδόν των πελοποννησιακών αγροτικών προϊόντων (σταφίδα, αμπέλια, ελιές, σύκα, κηπευτικά κ.α.), για διαφόρους λόγους και αιτίες, με κυριότερη τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή

– εκφράζει την βεβαιότητα για την αναγκαιότητα της άμεσης αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με προοπτική κάλυψης κάθε ζημιάς στην παραγωγή από φυσική αιτία και με στόχο την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στον αγρότη

– απαιτεί την έκφραση συγκεκριμένης πολιτικής για τα αγροτικά θέματα, με στόχο την αναζωογόνηση της υπαίθρου, σε εθνικό και πελοποννησιακό επίπεδο, με προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών υποδομών, την άρδευση, τις νέες καλλιέργειες, την ενημέρωση και την εξειδίκευση, την προώθηση των εξαγωγών κ.α.

– ζητεί να ελεγχθεί η δυνατότητα, ως προς την συνδεδεμένη ενίσχυση, της αύξησης της τιμής ανά στρέμμα”.

Νωρίτερα, το σώμα είχε ενημερωθεί από τους διευθυντές των 6 ΔΑΟΚ για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στην φετινή αγροτική παραγωγή -σε αμπέλια, ελιές, σύκα, κηπευτικά, μήλα, αχλάδια, κεράσια, σιτηρά-, με συνέπεια να προκύπτουν ζητήματα επιβίωσης των αγροτών και των καλλιεργητών καθώς το εισόδημά τους έχει ελαχιστοποιηθεί.

Οι αιτίες για τις ζημιές στην παραγωγή ποικίλουν και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο καύσωνας, οι ξαφνικές ισχυρές βροχοπτώσεις, το χαλάζι, η ακαρπία, ο περονόσπορος, η προβληματική άρδευση. Ωστόσο, όπως τονίστηκε, αρκετές από τις ζημιές δεν τις καλύπτει ο υφιστάμενος κανονισμός του ΕΛΓΑ και ως εκ τούτου θα πρέπει, όπως επισημάνθηκε, να αναζητούνται άλλες πηγές χρηματοδότησης, είτε μέσα από κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, είτε από το Ευρωπαικό Ταμείο Κλιματικής Κρίσης.

Δύο σχέδια ψηφίσματος, τέλος, κατέθεσαν -χωρίς κανένα από τα δύο να λάβει επαρκή αριθμό ψήφων- οι συνδυασμοί “Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο” και “Ανταρσία στο Μωριά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πρωτοποριακά βήματα στο κτίριο της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Ναυπλίου BINTEO

AGGELOS DRITSAS

Η εκδήλωση “Πενήντα Χρόνια Δημοκρατία” στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Ελλάδα: Μεταξύ των ουραγών της Ε.Ε. και στη διαφάνεια

AGGELOS DRITSAS

Ύδρα: Σύλληψη 13 αλλοδαπών τουριστών που έβαλαν φωτιά με… πυροτεχνήματα

Tv

Τουριστική Σχολή Άργους ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Με μεγαλοπρέπεια τιμάται και φέτος η μνήμη του Αγίου Αναστασίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Ναύπλιο. BINTEO DRONE

AGGELOS DRITSAS

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων και Κυκλικής Οικονομίας.

Tv

Ναύπλιο, Κυρίες και Κύριοι άλλης εποχής!

AGGELOS DRITSAS

“30 χρόνια κρατάει τούτος ο χορός”,στο τέταρτο δημοτικό σχολείο Άργους

AGGELOS DRITSAS

Πρόστιμα 8.000 ευρώ συνολικά σε δυο πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

Συντάξεις: Αυτές είναι οι τρεις ταχύτητες κερδισμένων συνταξιούχων

AGGELOS DRITSAS

24h Swim For Good: Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία αγάπης στο Άργος για τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη

AGGELOS DRITSAS