ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και ιστορικής ευθύνης, στεκόμαστε σήμερα εδώ, στην ιστορική γη των Μύλων, για να τιμήσουμε τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη Μάχη των Μύλων, μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ήταν Ιούνιος του 1825 όταν οι Έλληνες αγωνιστές, υπό την ηγεσία του Ιωάννη Μακρυγιάννη, του Δημητρίου Υψηλάντη, του Διονυσίου Βούλγαρη και άλλων, ύψωσαν το ανάστημά τους ενάντια στον Ιμπραήμ Πασά και τις οργανωμένες αιγυπτιακές του δυνάμεις.

Οι Μύλοι, με την στρατηγική τους σημασία, έγιναν το πεδίο ενός άνισου αλλά ένδοξου αγώνα. Οι υπερασπιστές, λίγοι σε αριθμό, χωρίς επαρκή εφόδια, αλλά με ακλόνητο φρόνημα, κράτησαν τη γραμμή και έγραψαν ιστορία.

Ο ίδιος ο Μακρυγιάννης σημείωσε:

«Το κάστρο μας είναι η ψυχή μας».

Και αυτή η ψυχή, η ελληνική ψυχή, στάθηκε τότε και στέκεται ακόμα όρθια, απέναντι σε κάθε πρόκληση και κάθε απειλή.

Η Μάχη των Μύλων δεν είναι απλώς ένα στρατιωτικό γεγονός. Είναι σύμβολο αντίστασης, πίστης στα ιδανικά και ενότητας του λαού. Είναι μια παρακαταθήκη που μας καλεί, 200 χρόνια μετά, να διαφυλάξουμε τις αξίες για τις οποίες εκείνοι αγωνίστηκαν: την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια.

Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουμε την υποχρέωση όχι μόνο να τιμούμε τέτοιες επετείους, αλλά να τις μετατρέπουμε σε πηγή έμπνευσης για το παρόν και το μέλλον. Να στηρίζουμε τον τόπο μας, την ιστορική μας ταυτότητα, τον πολιτισμό μας. Να διασφαλίζουμε ότι οι νέες γενιές θα γνωρίζουν, θα σέβονται και θα συνεχίζουν τον δρόμο που χάραξαν οι ήρωες του 1821.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρώων των Μύλων.

Ας είναι αιώνια ζωντανό το πνεύμα της Επανάστασης μέσα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Το νερό του Κεφαλαρίου να μην χαθεί στην θάλασσα

AGGELOS DRITSAS

Δήμος Επιδαύρου: Tιμητική εκδήλωση βράβευσης των μαθητών εις μνήμην Χρήστου Τσακαλιάρη

AGGELOS DRITSAS

Έχασε τη ζωή του, το πρωί της Παρασκευής 9 Μαϊου στον χώρο του βιολογικού Άργους – Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Πανηγυρίζει το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα στο Παλαμήδι

AGGELOS DRITSAS

Καλάθι του Αϊ-Βασίλη: Από σήμερα (18/12) σε ισχύ – Τι περιλαμβάνει – Μέχρι πότε θα διαρκέσει

AGGELOS DRITSAS

ΕΝΔΗΕΡ: Σας περιμένουμε στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου

AGGELOS DRITSAS

Λουκέτο και στο ταχυδρομείο της Ερμιόνης

AGGELOS DRITSAS

75χρονος στην Ερμιονίδα πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο

AGGELOS DRITSAS

Το νέο Πνευματικό Κέντρο Λυγουριού στο επίκεντρο της συνάντησης Νίκα – Χρόνη

AGGELOS DRITSAS

Πρόσκληση για γιορτινή βραδιά στην Πολιτιστική Πρόταση

AGGELOS DRITSAS

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το «Καλάθι των Μαθητών»

AGGELOS DRITSAS

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη του Πέτρου Τατούλη στην Αρκαδία

AGGELOS DRITSAS