ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 16.1.2025, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών –Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385– Πρόσθετες ρυθμίσεις στον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας– Αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών – Ενίσχυση της λειτουργίας της Eurojust – Μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Δικονομικές διατάξεις αρμοδιότητας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και άλλες ρυθμίσεις», εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

Το δικηγορικό σώμα, όπως έχει επισημάνει η Συντονιστική Επιτροπή και με την από 3.1.2025 απόφασή της, καταδικάζει απερίφραστα τα φαινόμενα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους και στηρίζει έμπρακτα τις γυναίκες–θύματα με την παροχή νομικής βοήθειας, έχοντας υπογράψει προς τούτο με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας σχετικά Πρωτόκολλα Συνεργασίας. 

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει για μία ακόμη φορά την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία της αφενός διότι το δικηγορικό σώμα ουδέποτε κλήθηκε να συμμετάσχει στην Ομάδα Εργασίας για τη σύνταξη του άνω Σχεδίου Νόμου ούτε και για να παρουσιάσει τις απόψεις του και αφετέρου διότι το Σχέδιο Νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση εντός της εορταστικής περιόδου και για σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που δεν επέτρεψε την ουσιαστική συμμετοχή στη διαβούλευση, κατά παράβαση των αρχών της καλής νομοθέτησης.

 Ως προς τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την έντονη διαφωνία της σε σειρά διατάξεων, που αναφέρονται σε νέες τροποποιήσεις του ΠΚ και του ΚΠΔ και οι οποίες δεν έχουν επαρκή δικαιοπολιτική εξήγηση, άγουν σε αναποτελεσματική μεταφορά της Οδηγίας 2024/1385 στην εθνική έννομη τάξη και προφανώς προωθούνται υπό την πίεση της επικαιρότητας. 

Τα κοινωνικά προβλήματα δεν επιλύονται με επικοινωνιακή διαχείριση, περιστασιακή νομοθέτηση και αυστηροποίηση των ποινών. 

Η Συντονιστική Επιτροπή υπέβαλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης συγκεκριμένες προτάσεις προς απάλειψη/βελτίωση των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου. Το Υπουργείο απεδέχθη μέρος των προτάσεων αυτών, χωρίς όμως να αλλάξει ουσιωδώς τον πυρήνα των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου, που εισάγουν εξαιρετικό δίκαιο, παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας, τη διάκριση των εξουσιών, την αρχή της αναλογικότητας, δημιουργούν κίνδυνο καταχρηστικής χρησιμοποίησης των προβλεπόμενων μέτρων και έρχονται σε αντίθεση ιδίως με τα άρθρα 5, 6 και 25 του Συντάγματος και 5 και 6 της ΕΣΔΑ. 

Κατόπιν αυτών, η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή της και τη διαμαρτυρία της αποφάσισε να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας την καθολική αποχή των δικηγόρων- μελών τους την Πέμπτη 23.1.2025 και την Παρασκευή 24.1.2025, επ’ αφορμή την εισαγωγή του Σχεδίου Νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής, με το ισχύον πλαίσιο αδειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Νεμέα: Συνελήφθη ένας από τους δράστες της στυγνής δολοφονίας της 69χρονης συμβολαιογράφου της Ζακύνθου

AGGELOS DRITSAS

Αυτοί είναι οι 26 δήμαρχοι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που ορκίζονται από 1η του έτους

AGGELOS DRITSAS

Εισαγγελική έρευνα για την αλλοδαπή εταιρεία του Στ. Κασσελάκη

AGGELOS DRITSAS

Τρείς συλλήψεις σε χωριό του Άργους για κλοπές σε οικίες και σε εκκλησία

AGGELOS DRITSAS

1ο Λύκειο Άργους: 28η Οκτωβρίου 1940 – Μια επέτειος, ένας θρύλος, μια μνήμη κι ένα χρέος

AGGELOS DRITSAS

Επιτυχίες των μικρών αθλητών του Συλλόγου Δρυόπες Ερμιονίδας στους 3ους Αναπτυξιακούς Αγώνες Στίβου

AGGELOS DRITSAS

51 συλλήψεις στην Πελοπόννησο μετά από αστυνομική επιχείρηση – Οι 9 στην Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

Live Παρουσίαση Ψηφοδελτίου νίκης για τη ”Νέα Πελοπόννησο” του Π.Τατούλη σήμερα στις 19:00

AGGELOS DRITSAS

B.Σιδέρης: Eορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Κουτσοπόδι

AGGELOS DRITSAS

Στη Β΄ φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος η ομάδα Κ11 του Ναυτικού Ομίλου Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Το 1000 Miglia Experience στο Ναύπλιο(φώτο-βίντεο)

AGGELOS DRITSAS

Η #ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο #Άργος και στο #Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS