ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

Καταπολέμηση Κουνουπιών (προνυμφοκτονία) στο Δήμο Ναυπλιέων

Ο Δήμος Ναυπλιέων συνεχίζει αδιάλειπτα το ετήσιο πρόγραμμα προνυμφοκτονίας μέσω χαρτογραφημένων θέσεων (περιοχές-εστίες), με εβδομαδιαίες δειγματοληψίες καθώς και με καθορισμό και σήμανση δειγματοληπτικών σταθμών παρακολούθησης προνυμφών και παγίδων σύλληψης ακμαίων κουνουπιών σε όλη την έκταση του Δήμου τόσο στο αστικό όσο και στο περιαστικό περιβάλλον.

Κατά τις δειγματοληψίες και όταν παρατηρούνται ευρήματα, πραγματοποιείται ψεκασμός προνυμφοκτονίας με εγκεκριμένα βιοκτόνα σκευάσματα σε δημόσιες υδάτινες σημειακές εστίες και πάντα με την επίβλεψη του υπεύθυνου γεωπόνου του Δήμου.

Όσον αφορά εστίες που ανήκουν σε ιδιωτικούς χώρους επιβάλλεται η ενημέρωση των πολιτών, η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας και η αποφυγή εστιών συσσώρευσης στάσιμων νερών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος στο Νομό αποτελεί η εφαρμογή της προνυμφοκτονίας να γίνεται ταυτόχρονα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με τους όμορους Δήμους με τον Δήμο Ναυπλιέων.

Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο είδος κουνουπιού είναι το κοινό κουνούπι (Culex), το οποίο εμφανίζεται στο αστικό περιβάλλον. Τα κοινά αυτά κουνούπια συναντώνται στις πόλεις και στα χωριά σε ανθρωπογενείς εστίες (βόθροι, φρεάτια, αποχετευτικό σύστημα, πλημμυρισμένα κελάρια, οικόπεδα υπό κατασκευή, βαρέλια νερού, ντεπόζιτα, ελαστικά, βάρκες, πισίνες, διακοσμητικές λιμνούλες και σιντριβάνια, πιατάκια γλαστρών, δοχεία στους κήπους και στα νεκροταφεία). Οι εστίες αναπαραγωγής τους είναι κυρίως τα στάσιμα ύδατα και εστίες πλούσιες σε οργανική ύλη. Όπου λοιπόν υπάρχουν κουνούπια υπάρχουν και στάσιμα νερά.

Στο Δήμο Ναυπλιέων οι μέχρι στιγμής αναφορές προβλημάτων από πολίτες επικεντρώνονται στο αστικό σύστημα και αφορούν κατά το πλείστον εστίες ανάπτυξης κουνουπιών που βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους (οικιακά λύματα, εγκαταλελειμμένες πισίνες, μικρές υδατοσυλλογές σε οικίες, αποχετευτικό σύστημα, διαρροές από δίκτυα άρδευσης κ.α.).

Επομένως, κρίνεται πολύ σημαντική η συνεισφορά και η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών στην καταπολέμησή των κουνουπιών, τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης και ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, μειώνοντας όλες τις επιφάνειες όπου λιμνάζουν νερά καθώς και ενημερώνοντας τον Δήμο για εστίες συσσώρευσης στάσιμων λιμναζόντων νερών.

Επιπλέον, σας υπενθυμίσουμε ότι στα πλαίσια του προγράμματος οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις γραμμές εξυπηρέτησης του κοινού για τυχόν προβλήματα ή/και πληροφορίες σχετικές με τα κουνούπια και τους τρόπους προφύλαξης από αυτά:

·Γραμμή εξυπηρέτησης κοινού Δήμου Ναυπλίου:2752028419

Η προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας αποτελεί θεμελιώδη ευθύνη του Δήμου Ναυπλιέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Νέα Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου η Έλενα Ασπιώτη

AGGELOS DRITSAS

Μίνωας Ένωση Κρητών Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Ένας τόνος ζωοτροφές για τα αδέσποτα Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Ο Απολλώνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκακίων ομορφαίνει το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Πρωτιά για την ομάδα του 1ου Λυκείου Ναυπλίου στον τοπικό διαγωνισμό φυσικών επιστημών

AGGELOS DRITSAS

ΠΑΝΟΣ ΣΧΟΙΝΩΧΟΡΗΤΗΣ : Η πρόσληψη και η ορκωμοσία μου

AGGELOS DRITSAS

Διακοπή υδροδότησης σε περιοχές του Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Rapid tests: Ποιες ώρες και σε ποια σημεία στην Αργολίδα θα γίνονται από 13 έως και 17/11

AGGELOS DRITSAS

Κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας σε Άργος και Ναύπλιο για τον Δικαστικό Καλλικράτη

AGGELOS DRITSAS

Στο Ναύπλιο συναντηθήκαμε με φίλους και γνωστούς και ανταλλάξαμε απόψεις.

AGGELOS DRITSAS

NAYΠΛIO : ΣΑΝ ΜΕ ΚΟΙΤΑΣ 12-2-2024 BINTEO DRONE

AGGELOS DRITSAS

Πρόσκληση ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντα Δήμαρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανού

AGGELOS DRITSAS