ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι ερευνητές της Apple περιγράφουν λεπτομερώς έναν νέο τρόπο εκτέλεσης της AI σε συσκευές όπως το iPhone

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να διευκολύνει την Apple να φέρει μια λειτουργία τύπου GPT στο iPhone.

Οι ερευνητές AI της Apple λένε ότι έκαναν μια τεράστια ανακάλυψη στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) σε συσκευές της Apple όπως το iPhone χωρίς να χρησιμοποιούν τόνους μνήμης. Οι ερευνητές αντ’ αυτού φέρνουν τα LLMs στη συσκευή χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική μνήμης flash, αναφέρει το MacRumors.

Σε ένα ερευνητικό έγγραφο με τίτλο “LLM in a Flash: Efficient Large Language Model Inference with Limited Memory,” οι ερευνητές σημειώνουν ότι στον κόσμο των κινητών τηλεφώνων, η αποθήκευση flash είναι πιο διαδεδομένη από τη μνήμη RAM που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την εκτέλεση των LLMs. Η μέθοδός τους λειτουργεί με τη χρήση του windowing, δηλαδή την επαναχρησιμοποίηση κάποιων δεδομένων που έχουν υποστεί επεξεργασία για να μειωθεί η ανάγκη για συνεχή ανάκληση μνήμης, και με τη δέσμη γραμμών-στηλών, η οποία περιλαμβάνει την ομαδοποίηση των δεδομένων ώστε να μπορούν να διαβαστούν ταχύτερα από τη μνήμη flash.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η μέθοδος αυτή επιτρέπει στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να εκτελούνται σε διπλάσιο μέγεθος από τη διαθέσιμη μνήμη στο iPhone, κάτι που οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι 4-5 φορές ταχύτερο από ό,τι στους τυπικούς επεξεργαστές (CPUs) και 20-25 φορές στους επεξεργαστές γραφικών (GPUs).

Οι ερευνητές σημειώνουν: “Αυτή η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανάπτυξη προηγμένων LLMs σε περιβάλλοντα περιορισμένων πόρων, επεκτείνοντας έτσι την εφαρμοσιμότητα και την προσβασιμότητά τους. Πιστεύουμε ότι καθώς οι LLMs συνεχίζουν να αυξάνονται σε μέγεθος και πολυπλοκότητα, προσεγγίσεις όπως αυτή η εργασία θα είναι απαραίτητες για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού τους σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών και εφαρμογών”.

Το επίτευγμα ανοίγει δυνατότητες για την τεχνητή νοημοσύνη στο iPhone. Η Apple φημολογείται ότι στοχεύει να συμπεριλάβει κάποια μορφή AI στο iPhone στα τέλη του 2024. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει εξαγοράσει αρκετές εταιρείες AI για να δημιουργήσει το δικό της προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης κερδών της εταιρείας τον Μάιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ακολουθήσει μια αργή, “προσεκτική” προσέγγιση για τη δημιουργία προϊόντων AI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αργολίδα: Σεμινάριο με Ποντιακούς χορούς από τον Σύλλογο Άνθεμα

AGGELOS DRITSAS

Σχετικά με την κατάσταση του Πρασίνου στο Πάρκο Κολοκοτρώνη ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Δήμος Άργους-Μυκηνών

AGGELOS DRITSAS

Στην εκκλησία κρύφτηκαν ηλικιωμένοι γονείς για να μην τους σκοτώσει ο γιος

AGGELOS DRITSAS

Απατεώνες… τεχνητής νοημοσύνης εμφάνιζαν τον Μητσοτάκη να μοιράζει τριχίλιαρα!

AGGELOS DRITSAS

Τι συζήτησαν για το Άργος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τον Γιάννη Μαλτέζο

AGGELOS DRITSAS

Κλειστή και στα δύο ρεύματα η Ε.Ο. Κορίνθου – Τριπόλεως, στον κόμβο Αρχαίας Νεμέας

AGGELOS DRITSAS

Κάτι πρέπει να γίνει για την προστασία του υγρότοπου. Δεν πάει άλλο .

AGGELOS DRITSAS

Εγκαίνια της 3ης μονάδας απορριμμάτων στην Πελοπόννησο στην Καλλιρρόη του Δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία

AGGELOS DRITSAS

Σύσκεψη για την «Γιορτή του Μανταρινιού» στο Δρέπανο – Έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

Επιτυχής εντοπισμός και διάσωση αγνοούμενου στην περιοχή Τολού ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS