ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας και διοργανώνεται κάθε χρόνο 29 Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τις τελευταίες δεκαετίες τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μάστιγα για τις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη.

Η καρδιά είναι ο «κινητήρας» του ανθρώπινου σώματος. Είναι ένας μυς με μέγεθος περίπου όσο η γροθιά ενός ανθρώπου, ο οποίος δίνοντας στο αίμα πίεση, το ωθεί να κυκλοφορεί στο εσωτερικό των αρτηριών, με τέτοιο τρόπο, ώστε να φτάνει σε όλα τα όργανα. Κάνει περίπου 72 σφυγμούς το λεπτό, 100.000 φορές την ημέρα.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια και οι διάφορες μορφές αρρυθμίας, αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μπορούν να προκληθούν από ένα συνδυασμό συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η ανθυγιεινή διατροφή, η υψηλή χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η παχυσαρκία, η νεφρική νόσος, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η επιβλαβής χρήση αλκοόλ, η κατάθλιψη και το άγχος. Το οικογενειακό ιστορικό, το εθνικό υπόβαθρο, το φύλο και η ηλικία μπορούν επίσης να επηρεάσουν δυσμενώς τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ενός ατόμου.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 σημειώθηκαν 45.741 θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη αναφέρουν 4 εκατομμύρια θανάτους και πάνω από 1.500.000 είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς θα βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς μας;

– Η τακτική άσκηση (ιδανικά καθημερινά) προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό. Το γρήγορο βάδισμα για 30 λεπτά πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι μια καλή αρχή, καθώς και άλλες ευκαιρίες για αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

– Η υγιεινή διατροφή (Μεσογειακή) αποτελεί πρότυπο παγκοσμίως καθώς ενισχύει τη φυσική υγεία του οργανισμού. Ενδεικτικά, μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει υψηλό ποσοστό φρούτων και λαχανικών, ψάρια, ελαιόλαδο αντί για ζωικά λίπη, περιορισμό των γλυκών, μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και άλλα.

– Ο τακτικός έλεγχος με εξετάσεις αίματος και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα και ο υπέρηχος καρδιάς είναι μη παρεμβατικές-βασικές προληπτικές εξετάσεις που δίνουν στον ιατρό πολλές και σημαντικές πληροφορίες. Μπορεί να γίνουν σε κάθε ηλικία, δεν ξεχνάμε τα παιδιά που αθλούνται, αποτελώντας έναν πολύ απλό τρόπο παρακολούθησης της υγείας της καρδιάς.

– Δεν ξεχνάμε ότι αρκετοί από τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι “αόρατοι”.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας τονίζει τη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, κατάλληλης θεραπείας, καθώς και την ευρύτερη ευαισθητοποίηση για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΙΣΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΚΩΝ/ΝΟΣ Ε. ΚΑΤΣΑΡΟΣ 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Άρχισαν τα όργανα- ποιοι μητροπολίτες αντιδρούν στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

admin

Σπείρα Γεωργιανών δρούσε και στο Ναύπλιο – Διαρρήξεις, εκβιασμοί, αρπαγές και τοκογλυφία

admin

Άργος: Ο Κώστας Παναγιώτου επέστρεψε στον Παναργειακό

diktio

Νέος κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων από το Επιμελητήριο Αργολίδας το 2024

diktio

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν και αύριο στο Ναύπλιο  λόγω ασφαλτοστρώσεων

admin

Τάσος Χρόνης Δήμαρχος Επιδαύρου: Η νίκη είναι μεγάλη! Η ευθύνη μεγαλύτερη!!!

diktio

35χρονος Κουβανός σκóτωσε με μαχαίρι τον 27χρονο σύζυγό του γιατί τον ζήλευε

AGGELOS DRITSAS

Άργος: Ζητείται προσωπικό κουζίνας και σέρβις για κατάστημα resto-bar

diktio

Ένα τριαντάφυλλο για τις γυναίκες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ΗΜΑΘΙΑΣ: Με μια ευχή η ταφή του αβάπτιστου βρέφους

admin

Ομόφωνο Ψήφισμα Διαμαρτυρίας του Δ.Σ. Δήμου Ερμιονίδας για τη διατήρηση του Υποθηκοφυλακείου Μάσσητος

AGGELOS DRITSAS

Τολό: Γιορτάζει το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας στο Δασκαλειό

diktio