Το ελληνικό θέατρο θρηνεί την απώλεια ενός εκλεκτού τέκνου του, του σκηνοθέτη Κώστα Φαρμασώνη, που άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο 4 Ιανουαρίου, σε ηλικία 74 ετών.
Μαθητής του Ροντήρη, ο Φαρμασώνης ήταν απόφοιτος της σχολής θεατρολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης και διπλωματούχος σκηνοθέτης από την Max Reinhardt-Seminar της Βιέννης.
Σύμφωνα με τον αείμνηστο Κώστα Γεωργουσόπουλο, ανήκε στη μικρή ομάδα διπλωματούχων Ελλήνων σκηνοθετών θεάτρου.
Απόφοιτος επίσης της Νομικής και της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σκηνοθέτησε στην Αυστρία και στην Ελλάδα πολλά έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.
Μεταξύ άλλων, εργάστηκε σε έργα των Αριστοφάνη, Σέξπηρ, Γκόγκολ, Μπρεχτ, Ντίρρενματ, Τ. Ουίλιαμς, Σ. Στρατίεβ, Κρόετς, Δ. Βυζάντιου, Μ. Χουρμούζη, Ι. Καμπανέλλη, Β. Ζιώγα, Μποστ, Δ. Κεχαίδη, Γ.Μανιώτη, Στ. Τσιώλη, Α. Δήμου και Ευ. Τριβιζά.
Επιπλέον, διατέλεσε για 12 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, στο οποίο προσέδωσε ταυτότητα θεάτρου τέχνης. Ιδίως οι σκηνοθεσίες του σε έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ χαρακτηρίστηκαν από τον Κ. Γεωργουσόπουλο ως «η επιστροφή του Μπρεχτ στην Ελλάδα».
Οι παραγωγές του έχουν παρουσιαστεί σε όλα τα φεστιβάλ της χώρας, μεταξύ άλλων, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο. Από τις πιο πρόσφατες γνωστές παραγωγές του ήταν η θεατροποίηση κειμένων του Ευγένιου Τριβιζά, μια συνεργασία που άφησε εποχή στις σύγχρονες παιδικές θεατρικές παραστάσεις.
Από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα δίδαξε σε πολυάριθμα θεατρικά σεμινάρια του υπουργείου Πολιτισμού και άλλων πολιτιστικών φορέων, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Ο εκλιπών ήταν παντρεμένος με τη Γεωργία Κωστοπούλου και πατέρας τριών παιδιών από αυτόν και από προηγούμενο γάμο. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Ιανουαρίου στις 15:00 στη γενέτειρα του, Καστρί Κυνουρίας.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ