ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

ΚΡΑΝΙΔΙ 28/06/2025

προς
ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΝΑ ΠΩΛΗΘΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΑΚΙΑΣ
προκειμένου η αναφορά μου να απασχολήσει ως έκτακτο θέμα την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
______________________________

Φέρουμε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου μας το τρέχον και φλέγον θέμα του ανήκοντος στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Μονίμων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού (Ο.Σ.Μ.Α.Ν.) Δάσους ΚΟΡΑΚΙΑ, του οποίου επιχειρείται και επισπεύδεται η εκποίηση, με κάθε τρόπο, νόμιμο και μη.
Την ιστορία του Δάσους αυτού και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του, οι περισσότεροι από εμάς, ως ντόπιοι και ασχολούμενοι με τα θέματα της περιοχής μας, την γνωρίζουμε.
Δεν είναι όμως βέβαιον εάν όλοι γνωρίζετε αυτά που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα και που ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα την εκποίηση του τελευταίου φυσικού πνεύμονα της περιοχής μας και την ανοικοδόμηση της δασικής περιοχής ΚΟΡΑΚΙΑ, η οποία είχε παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο προς τον Ο.Σ.Μ.Α.Ν., από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, για την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών των μελών του, υπό συγκεκριμένους όρους και ειδικότερα: υπό τον όρο της διατήρησης εις το διηνεκές του δασικού χαρακτήρα και της δυνατότητας αξιοποίησης ποσοστού μόνον 20% αυτής.
Ο ΟΣΜΑΝ δια τηςυπ’ αριθ. 25/02.02.2021 απόφασης του απελθόντος διοικητικού συμβουλίου του, είχε αποφασίσει την οριστική παύση του Προγράμματος «ΔΑΣΟΚΤΗΜΑ ΚΟΡΑΚΙΑ», ακριβώς επειδή το Πρόγραμμα αυτό είχε μείνει ανενεργό από το έτος 1979.
Ξαφνικά όμως, εν μέσω της πανευρωπαϊκής – αν όχι και παγκόσμιας – πρόσφατης ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής μας ως αξιοζήλευτου και περιζήτητου τόπου παραθερισμού, ο Ο.Σ.Μ.Α.Ν., δια του νεοεκλεγέντος διοικητικού συμβουλίου αυτού, επανήλθε και, αναιρώντας κάθε προηγουμένη απόφασή του, προέβη με σπουδή και βιάση στην έκδοση της υπ’ αριθ. 005Δ/26-03-2025 απόφασης, με την οποία απεφάνθη ότι: «συνεχίζει» το Πρόγραμμα «ΔΑΣΟΚΤΗΜΑ ΚΟΡΑΚΙΑ» (ενώ αυτό το Πρόγραμμα ουδέποτε είχε ξεκινήσει, ώστε να το … «συνεχίζει»), διαγράφει κάθε προηγούμενη αντίθετη απόφαση, ομολογεί ότι αυτός ήταν και ο λόγος που το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγη (δηλαδή, για να ανατρέψει τις προηγούμενες αντίθετες αποφάσεις) και προβαίνει με «έντονο ρυθμό» σε ενέργειες έρευνας αγοράς για την αξιοποίηση της έκτασης! Δηλαδή, προβαίνει σε έρευνα αγοραστών – ούτε καν σε μελέτη για ανοικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών των μελών του, όπως προέβλεπαν οι αποφάσεις παραχώρησης του 1970!
Ήδη, έχει αποσταλεί σχετική αναφορά στις αρμόδιες αρχές, αλλά, πέραν από αυτές, οφείλουμε κι εμείς – και δη, πρωτίστως εμείς – να ενεργήσουμε και να διαφυλάξουμε την εν λόγω δασική περιοχή που μας δίνει το οξυγόνο της, από οποιονδήποτε επιχειρεί να την καταπατήσει με αθέμιτα μέσα, καταστρατηγώντας με πλάγιες οδούς τις διατάξεις που έχουν τεθεί για την προστασία της – και το ίδιο το Σύνταγμα ακόμη.
Παρά τις σαφείς απαγορεύσεις της δασικής νομοθεσίας και του Συντάγματος, ο Ο.Σ.Μ.Α.Ν. έχει ήδη αναθέσει την πώληση της έκτασης σε μεσιτικά γραφεία, με τίμημα έως και 100 εκατομμύρια ευρώ, επικαλούμενος το πρόσχημα των «στρατηγικών επενδύσεων» για να παρακαμφθούν οι νομικοί φραγμοί.
Δεν είναι τυχαίο ότι με αίτημα του Ο.Σ.Μ.Α.Ν. ανακλήθηκε και η υπ’ αριθ. 254390/27-12-2016 (ΦΕΚ Δ΄49/01-03-2017) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, δια της οποίας είχε κηρυχθεί αναδασωτέα περιοχή της συνολικής εκτάσεως, επιφάνειας περίπου 700 στρεμμάτων, η οποία είχε καεί κατά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2016. Ο Ο.Σ.Μ.Α.Ν. πέτυχε την ανάκληση της άνω απόφασης, με την αιτιολογία της επίτευξης και ολοκλήρωσης της αναδάσωσης. Μένει όμως αναπάντητο το ερώτημα: αφού επιτεύχθηκε ο σκοπός της αναδάσωσης και η καμένη έκταση επανήλθε στην προηγούμενη, προ της πυρκαγιάς, μορφή της, δηλαδή σε δασική, τότε πώς επιχειρείται τώρα η εκποίηση; Με ποια πιστοποιητικά ακαΐας; Με ποιες προϋποθέσεις;
Όλοι εμείς, κάτοικοι και τοπική αρχή, οφείλουμε να προστατεύσουμε το Δασόκτημα Κορακιά και να μεριμνήσουμε για την τήρηση του Νόμου, καθώς το δάσος αυτό αποτελεί τον τελευταίο φυσικό πνεύμονα της Ερμιονίδας, με σημαντική περιβαλλοντική και κοινωνική αξία.
Οφείλουμε να δράσουμε οι ίδιοι, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας και των καθηκόντων μας, αλλά και να ζητήσουμε από το Κράτος να προστατεύσει, δια των οργάνων της Κεντρικής Διοίκησης, το φυσικό περιβάλλον μας, ώστε να αποτραπεί η μεταβίβαση ή η αλλοίωση του δασικού χαρακτήρα της περιοχής και να διασφαλιστεί οριστικά η διατήρηση του δάσους της Κορακιάς ως κοινόχρηστου, δημόσιου φυσικού αγαθού.

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΝ.ΔΗ.ΕΡ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΑΡΜΑΤΑ 2025.Φωτορεπορτάζ από τις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις.

AGGELOS DRITSAS

Στη Νεμέα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μεγάλες Μέρες Νεμέας» παρευρέθηκε ο πρ.Περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πελοπόννησος» Πέτρος Τατούλης

AGGELOS DRITSAS

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε

AGGELOS DRITSAS

ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μια νύχτα γεμάτη φως και μελωδίες

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Ο πενταετής πολεοδομικός σχεδιασμός Κωστούρου 2024 – 2028

AGGELOS DRITSAS

Πρόσκληση ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντα Δήμαρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανού

AGGELOS DRITSAS

Το πρώτο απόγευμα της νέας χρονιάς βρέθηκα στη Νέα Κίο

AGGELOS DRITSAS

243 μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στο ΕΚΑΒ (ασθενοφόρα)

AGGELOS DRITSAS

Η Σοφία Καψούρου από το Άργος βραβεύτηκε με το “Art Bridge Award”

AGGELOS DRITSAS

Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Παναγία την Κατακεκρυμμένη (Πορτοκαλούσα) στο Άργος.

AGGELOS DRITSAS

Με μεγάλη χαρά σας περιμένουμε στην εκδήλωση μας, αφιερωμένη σε ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά χόμπι

AGGELOS DRITSAS

BINTEO ΝΕΑ ΚΙΟΣ: Με μεγαλοπρέπεια και βαθιά συγκίνηση πραγματοποιήθηκε η τελετή κατάδυσης

AGGELOS DRITSAS