ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

Το πρώτο φαρμακείο του ελληνικού κράτους γίνεται μουσείο

Το πρώτο φαρμακείο του ελληνικού κράτους του χημικού Βονιφάτιου Βοναφίν στο Ναύπλιο θα μετατραπεί σε μουσείο μετά το μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Ναυπλίου και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Στο μνημόνιο θα καθορίζεται ότι ο ΠΦΣ θα αναλάβει τη διεξαγωγή της απαραίτητης μελέτης για το στήσιμο του μουσείου, την οποία θα κάνει ο έφορος του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Δήμος θα αναλάβει τα θέματα που αφορούν το κτίριο.

Οι εντατικές προσπάθειες για τη επίτευξη αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος είχαν ξεκινήσει από τον ΠΦΣ από την περσινή χρονιά, αλλά διακόπηκαν λόγω της πανδημίας. Ωστόσο αποτελούσε αίτημα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας από το 1995 περίπου, όταν το κτίριο ήταν στα χέρια της Εκκλησίας.

Όπως εξηγεί στο f.daily η πρόεδρος του Συλλόγου Αριστέα Κατσουλάκου: «Στόχος μας είναι να γίνει ένα σημείο αναφοράς για όλο το φαρμακευτικό κλάδο, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το φαρμακείο έχει μεγάλη ιστορική σημασία και πρέπει να γίνει μουσείο. Έχουμε στην περιοχή μας και άλλα πολύ παλιά φαρμακεία με συνεχή λειτουργία, αλλά αυτό ξεχωρίζει διότι μέσα σε αυτό ταριχεύτηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας από τον ιδρυτή του φαρμακείου Βονιφάτιο Βοναφίν».

Το φαρμακείο ιδρύθηκε το 1828 και αρχικά στεγαζόταν σε μια παλαιότερη διώροφη κατοικία που δεν σώζεται σήμερα. Το υπάρχον νεοκλασικό κτίριο χτίστηκε περίπου 30 χρόνια αργότερα και η συμβολή του στη ζωή της πρωτεύουσας ήταν τόσο σημαντική, που ο κυβερνήτης και φίλος του Βοναφίν από τα φοιτητικά χρόνια, Ιωάννης Καποδίστριας, του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο του Φοίνικα. Ο χώρος λειτουργούσε ως φαρμακείο έως το 1972, οπότε και κληροδοτήθηκε στην Εκκλησία κι έτσι χάθηκαν πολλά από τα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα, σύμφωνα με την Αρ. Κατσουλάκου. Σήμερα, στο ισόγειο αυτού στεγάζεται ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.

«Για να μετατραπεί σε μουσείο είναι πολλά ακόμη να γίνουν. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να ξεπεραστούν αγκυλώσεις που τίθενται από την Εφορία Αρχαιοτήτων, το υπουργείο Πολιτισμού και άλλους αρμόδιους φορείς, να αδειάσει ο χώρος και να γίνει η μελέτη ώστε να στηθεί μια αναπαράσταση του τότε φαρμακείου, καθώς και η σκηνή της ταρίχευσης του Ιωάννη Καποδίστρια», σημειώνει η πρόεδρος του Φ.Σ. Αργολίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Το 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου ευχαριστεί την Περ. Πελοποννήσου για την επίσκεψη στη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων

AGGELOS DRITSAS

Το να ζούμε λάθος ενώ είμαστε Χριστιανοί, είναι τεράστιο λάθος, και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε γρήγορα πριν να είναι αργά

AGGELOS DRITSAS

Με το… γκάζι πατημένο ο Κώστας Μάκαρης

AGGELOS DRITSAS

Νέα καραβιά μεταναστών εντοπίστηκε στη Γαύδο

AGGELOS DRITSAS

Δήμος Επιδαύρου: Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου απεικονίζει τα ενταγμένα και εν εξελίξει έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται μεσα από το Δήμο

AGGELOS DRITSAS

Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που αντλούν σεξουαλική ικανοποίηση επιδεικνύοντας τα γεννητικά τους όργανα σε δημόσιους χώρους;

AGGELOS DRITSAS

Ε.Π.Σ.Αργολίδας:Απονομή του κυπέλλου στην πρωταθλήτρια ομάδα της Α1 Κατηγορίας 2023-2024 ΠΑΝΑΥΠΛΙΑΚΟΣ – ΗΡΑΚΛΗΣ Γ.Σ.

AGGELOS DRITSAS

7 προσλήψεις σε Μυκήνες, Επίδαυρο και Μπούρτζι από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων

AGGELOS DRITSAS

“Αλλαγή Πορείας”: Η χρήση της πλατείας ως πάρκινγκ είναι πρόταση λαϊκισμού και οπισθοδρόμησης!

AGGELOS DRITSAS

Σήμερα ουσιαστικά μια οικογενειακή παράδοση έφτασε στο τέλος της. ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΡΙΤΣΑΣ

AGGELOS DRITSAS

Γιορτή της Μητέρας – Υπαπαντή του Χριστού

AGGELOS DRITSAS

Τέτοιες δράσεις αποτελούν πάντοτε μια εξαιρετική ευκαιρία να δούμε πως οραματιζόμαστε το Δήμο που ζούμε. Κανείς μόνος.

AGGELOS DRITSAS