Δε. Δεκ 6th, 2021

ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV

ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

1η Νοεμβρίου 2021: Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων

δωρεά-οργάνων
E-mail: info@argolidatv.gr & maxtelev@gmail.com

Η Δωρεά Οργάνων είναι θέμα παιδείας Διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας & γονείς
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου ως την «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων»[1]. Σκοπός της ημέρας αυτής, είναι να αποτίσει φόρο τιμής στους αποβιώσαντες και ζώντες δότες οργάνων και ιστών, να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από το σημαντικό ζήτημα της δωρεάς, ούτως ώστε αύριο, η μεταμόσχευση οργάνων, να είναι μια εφικτή θεραπεία για όποιον την έχει ανάγκη.

Το 2021, παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χρονιά «επανεκκίνησης» του συστήματος μεταμοσχεύσεων της χώραςμας. Στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων οργάνων, που ανέλαβε το Ίδρυμα Ωνάση, μαζί με τον ΕΟΜ και το Υπουργείο Υγείας, παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό το σχετικό Εθνικό Σχέδιο, μια διεθνής μελέτη που ετοιμάσθηκε υπό την επίβλεψη των Καθηγητών Ηλία Μόσιαλου και Βασίλειου Παπαλόη.Άμεσα, ξεκίνησε και η διαδικασία υλοποίησης και νομοθέτησης τωνβασικών σημείων του Σχεδίου Δράσης. Ταυτόχρονα, η ανέγερση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (ΩΕΜΕΚ) προχωράει με γοργούς ρυθμούς, ούτως ώστε το 2024, οι μεταμοσχεύσεις να αποκτήσουν ένα νέο σύγχρονο, ψηφιακό «σπίτι» που θα παρέχει υψηλές υπηρεσίες υγείας σε μεταμοσχευμένους και προς μεταμόσχευση ασθενείς.

Φέτος, η «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων» γιορτάζεται με την έναρξη του ταξιδιού των «Οργανούληδων» στα σχολεία της χώρας μας, με σκοπό τη γνωριμία και την εξοικείωση των μαθητών της β’,γ’,δ’,ε΄ και στ’ Δημοτικού, με τα όργανα του σώματός μας, τις λειτουργίες τους, το πως να τα διατηρούμε υγιή, ενώ εισάγει τα παιδιά με απλά λόγια στην θαυμαστή ιδέα της μεταμόσχευσης.

Οι «Οργανούληδες» (Orgamites[2]) είναι το επίσημο και ιδιαίτερα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS) για παιδιά σχολικής ηλικίας. Το Ίδρυμα Ωνάση, κατόπιν πρότασης του ΕΟΜ, εξασφάλισε τα δικαιώματα αυτού του εκπαιδευτικού, το οποίομεταφράστηκε και,κατόπιν των σχετικών εγκρίσεων από τη Δ/νση Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΤΕ), βρίσκεται αναρτημένο και διαθέσιμο για εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και γονείς στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΜ και του Ιδρύματος Ωνάση. Μάλιστα από τη σχολική χρονιά 2020/21, το πρόγραμμα εντάχθηκε στον θεματικό άξονα: «Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και Εφήβους» του Υπουργείου Υγείας.

Το εκπαιδευτικό των «Οργανούληδων» αποτελείται από μια ψηφιακή παρουσίαση, ένα εγχειρίδιο χρήσης για τους εκπαιδευτές, καθώς και προτάσεις για παιχνίδια των Οργανούληδων που μπορούν να παίξουν ή να ζωγραφίσουν οι μικροί μαθητές. Το υλικό θα εμπλουτίζεται σταδιακά με βίντεο και νέο υλικό, καθώς οι «Οργανούληδες» δεν παύουν ποτέ να μας μαθαίνουν νέα πράγματα για τον «εσωτερικό μας κόσμο». Γιατί, όπως λένε χαρακτηριστικά, «ο εσωτερικός μας κόσμος είναι αυτός που μετράει!».

Μαζί με τους«Οργανούληδες», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναρτημένο και εκπαιδευτικό υλικό (ψηφιακή παρουσίαση, εγχειρίδιο εκπαιδευτών, βίντεο) για μαθητές Λυκείου, όπου πλέον η πληροφορία για τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση αποκτά περισσότερο αντικειμενική και επιστημονική υπόσταση, απαντώντας σε όλες τις πιθανές απορίες των εφήβων.

Tη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου, στις 19.00 – 20.30, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό σεμινάριο από τον ΕΟΜ και το Ίδρυμα Ωνάση, για τη γνωριμία και τη βέλτιστη χρήση του εκπαιδευτικού υλικού των «Οργανούληδων» από εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας & γονείς, με ελεύθερη συμμετοχή (σύνδεσηστο https://www.livemedia.gr/www-livemedia-gr-onassis-health-webinar-4).

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά:

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | ΡΟΗ