ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

Πτήση 411 Αθήνα – Νέα Υόρκη

9 Αυγούστου 1978

Πτήση 411 Αθήνα – Νέα Υόρκη

Σήφης Μιγάδης

Εκείνο το πρωινό η Ελλάδα θα ζούσε παραλίγο την μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία της ιστορίας με το Boeing 747 που θα «έπεφτε» στο κέντρο της Αθήνας!

Γιατί μέχρι σήμερα η Boeing θεωρεί ότι «έπεσε»…

Το Boeing 747-200 της Ολυμπιακής θα πετούσε από την Αθήνα με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Εκείνη την ημέρα το αεροσκάφος είχε 400 επιβάτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν Αμερικανοί τουρίστες. Μαζί τους πετούσαν και 18 μέλη πληρώματος με κυβερνήτη τον κρητικό Σήφη Μιγάδη. Είχε 32 χρόνια εμπειρία και τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει τη θέση κυβερνήτη των jumbo της Ολυμπιακής. Συγκυβερνήτης ήταν ο Κ. Φικάρδος, στενός φίλος του Μιγάδη, με τον οποίο συνεργάστηκε πολλά χρόνια και έκαναν πολλά ταξίδια μαζί .

Στις 14:00μ.μ. το αεροπλάνο μπήκε στον αεροδιάδρομο για απογείωση. Το αεροσκάφος είχε 160 τόνους καύσιμα, καθώς θα πετούσε απευθείας από Αθήνα για Νέα Υόρκη. Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι τη στιγμή που ακούστηκε ένας μεγάλος κρότος. Ένας από τους κινητήρες του αεροπλάνου είχε μόλις εκραγεί. Η ταχύτητα που έχει πιάσει όμως το Boeing, δεν του επέτρεπε να σταματήσει τη διαδικασία απογείωσης. Έτσι, συνέχισε και ζήτησε από τον συγκυβερνήτη του, να σηκώσει το σύστημα προσγείωσης. Ένα ταξίδι 90 τρομακτικών δευτερολέπτων πάνω από την Αθήνα μόλις είχε ξεκινήσει.

Η απώλεια του κινητήρα, έφερε σημαντική μείωση ισχύος του αεροπλάνου. Η ταχύτητα ήταν τέτοια που ο πιλότος κατάφερε να περάσει μόλις 9 μέτρα πάνω από τον λόφο του Αλίμου που βρισκόταν μπροστά του. Το αεροπλάνο έχανε διαρκώς ύψος, με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο να πετά 55 μέτρα από το έδαφος και ξυστά από τις πολυκατοικίες. Με πολύ χαμηλή ταχύτητα (έφτασε να πετά με μόλις 158 μίλια) συνέχισε να πετά ευθεία. Ο έμπειρος πιλότος, όμως, δεν προχώρησε σε αυτή τη ριψοκίνδυνη κίνηση τυχαία. Επέλεξε να κρατήσει το αεροπλάνο σε ευθεία σταθερή πορεία προκειμένου να κερδίσει χρόνο και ταχύτητα. Και τα κατάφερε.

Ενώ το αεροπλάνο έπαιρνε πορεία προς τον λόφο του Αιγάλεω, η κατάσταση του αεροσκάφους βελτιώνονταν κερδίζοντας ταχύτητα.Τότε ο Μιγάδης, με προσεκτικές κινήσεις έστριψε το Boeing προς τον Σκαραμαγκά, προκειμένου να αδειάσει ένα μέρος των 160 τόνων καυσίμων του αεροπλάνου, προκειμένου να μειωθεί το βάρος και να γίνει πιο εύκολη η κίνηση του στον αέρα και να επιστρέψει για προσγείωση στο Ελληνικό.

Όταν έγινε αντιληπτό από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει τι είχε συμβεί. Όλοι, το είχαν για χαμένο. Μετά από 90 δραματικά δευτερόλεπτα στον αέρα, το αεροπλάνο προσγειώθηκε με επιτυχία στο Ελληνικό. Το εντυπωσιακό είναι πως κανείς από τους επιβάτες δεν κατάλαβε τίποτα. Πίστευαν ότι η χαμηλή πτήση στην Αθήνα ήταν στο πρόγραμμα

και έβγαζαν φωτογραφίες από τα παράθυρα, ενώ περνούσαν πάνω από τις στέγες των κτιρίων.

Η ψυχραιμία του, οι γνώσεις του και η εμπειρία του έσωσε χιλιάδες ανθρώπους. Το αεροσκάφος πέταξε κάτω από τα όρια απώλειας στήριξης και μέχρι σήμερα η Boeing θεωρεί ότι «έπεσε», καθώς δεν είναι δυνατόν με αυτή την ταχύτητα να μείνει στον αέρα. Αν είχε πέσει, θα ήταν η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία στα Ελληνικά χρονικά. Ωστόσο, ο θρυλικός πιλότος της Ολυμπιακής, κατάφερε να το προσγειώσει και η πτήση 411 διδάσκεται ακόμα και σήμερα στους εκπαιδευόμενους πιλότους.

Όπως είχε δηλώσει ο Μιγάδης το 1994 σε μία συνέντευξη του στην εκπομπή «Μια στις χίλιες»:

«Όσοι ζούμε μετά από αυτό, ζούμε λαθραία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Φορολογική ενημερότητα – express για χρέη σε εφορία και δήμους 

AGGELOS DRITSAS

14η Πρόσκληση Συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Άργους-Μυκηνών την 15/04/2024

AGGELOS DRITSAS

”Νέα Πελοπόννησος”: Ομάδα που κερδίζει!!

AGGELOS DRITSAS

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σημαντικές αποφάσεις για ιχθυοκαλλιέργειες, φυσικό αέριο και αιολικά πάρκα

AGGELOS DRITSAS

Η αξία του επαγγελματικού προσανατολισμού και η συμπλήρωση των μηχανογραφικών από τους μαθητές .

Tv

1ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΑΡΓΟΥΣ – ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ !

AGGELOS DRITSAS

ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΟ ΘΕΑΜΑ ΣΤΗΝ “ΑΡΜΑΤΑ 2024” ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Δήμος Ναυπλιέων

AGGELOS DRITSAS

Πρωτιά για την ομάδα του 1ου Λυκείου Ναυπλίου στον τοπικό διαγωνισμό φυσικών επιστημών

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ : Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Τζαρίμας μας ενημέρωσε

AGGELOS DRITSAS

Πλήγμα για τον Ίλον Μασκ – Δικαστήριο ακύρωσε αμοιβή μαμούθ από την Tesla

AGGELOS DRITSAS

ΤΟ ΕΠΙΚAIΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ, ΟΛΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

AGGELOS DRITSAS