ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όταν ψηφίζουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, τόσο στις τοποθετήσεις μας όσο και στο τι ψηφίζουμε, ώστε να γινόμαστε κατανοητοί.

Όταν ψηφίζουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, τόσο στις τοποθετήσεις μας όσο και στο τι ψηφίζουμε, ώστε να γινόμαστε κατανοητοί.

Στις 23/8/2024 κληθήκαμε, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου να γνωμοδοτήσουμε, στο θέμα 15, επί της Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση ΠΟΑΥ στην Βουρλιά και στον όρμο της Κορακιάς.

Με λίγα λόγια, αν συμφωνούμε με την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας κατά 720 θαλάσσια στρέμματα παραπάνω.

Τη δεκαετία του 90 ξεκίνησε η ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα.

Η τοπική κοινωνία υποδέχθηκε την πιθανότητα δημιουργίας ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας με κάποιες αντιδράσεις, όχι όμως αρκετές για να την αποτρέψουν.

Εξάλλου, η επένδυση αυτή ευαγγελιζόταν το άνοιγμα θέσεων εργασίας, ανάπτυξης κλπ κλπ.

Σε λίγα χρόνια ήρθε η ζοφερή πραγματικότητα που ακολουθεί τις περισσότερες ιχθυοκαλλιέργειες.

Όσες μπήκαν στο χρηματιστήριο επιβίωσαν ενώ οι μικρές έκλεισαν. Κι αυτές που επιβίωσαν χρεοκόπησαν και πωλήθηκαν σε ξένα funds που επένδυσαν στην εντατική ιχθυοκαλλιέργεια, χωρίς όμως να υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος.

Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων επικρατεί η άποψη ότι οι περιβαλλοντικές προκλήσεις για την χώρα μας αφορούν την κλιματική αλλαγή, με τις ακραίες θερμοκρασίες, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Λίγοι γνωρίζουν όμως μια άλλη άμεση απειλή, ιδίως για το θαλάσσιο περιβάλλον είναι η ανεξέλεγκτη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στις παράκτιες περιοχές μας.

Και τώρα μας ζητήθηκε να γνωμοδοτήσουμε για μια φαραωνικών διαστάσεων επέκταση, σε ένα από τα πλουσιότερα και όμορφα κομμάτια της Πελοποννήσου, την Ερμιονίδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει η τεράστια επέκταση που ζητούν, θέτει τι περιβάλλον σε κίνδυνο, με σημαντικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ειδικότερα, προκαλείται σημαντική βλάβη στη θαλάσσια βιοποικιλότητα, ειδικά στα λιβάδια της Ποσειδωνίας, κρίσιμα για την αποθήκευση του άνθρακα και τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το θαλάσσιο περιβάλλον που κινδυνεύει αλλά και η οικονομία της Ερμιονίδας.

Η Εύα Δρουζίνα, Πρόεδρος του ιδρύματος Rauch, παραθέτει στο Βήμα τα στοιχεία που προκύπτουν από σειρά ερευνών για τις σημαντικές επιπτώσεις που έχουν οι επεκτάσεις της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας, η οποία μπορεί να επηρεάσει το 25% της ακτογραμμής, την τουριστική ανάπτυξη του τόπου καθώς και την προσέλευση των επισκεπτών.

Σύμφωνα με την ίδια, τα ευρήματα αναδεικνύουν μια πραγματική απειλή για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Kappa Research, το 42% των Ελλήνων θα απέφευγε να κάνει διακοπές κοντά σε ιχθυοκαλλιέργειες.

Και ενώ οι ιχθυοκαλλιέργειες προωθούνται ως μια πηγή απασχόλησης, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι τοπικές κοινότητες βιώνουν μια καθαρή απώλεια θέσεων εργασίας, ιδίως στους τομείς της αλιείας και του Τουρισμού.

Μια οικονομική έκθεση της HR&A επεσήμανε ότι ο Τουρισμός συνεισφέρει σήμερα τρεις φορές περισσότερο στην ελληνική οικονομία, προσφέρει πέντε φορές περισσότερες θέσεις εργασίας και παράγει πέντε φορές μεγαλύτερο εισόδημα από την εργασία σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσαν δυνητικά να προσφέρουν οι διευρυμένες ιχθυοκαλλιέργειες.

Επιπλέον, η αυξημένη πίεση στα θαλάσσια οικοσυστήματα με την μόλυνση από τα απόβλητα πλαστικών, σχοινιών και φελιζόλ που παράγουν κατά κόρον οι ιχθυοκαλλιέργειες, προκαλεί βλάβη στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Τα περιττώματα, η περίσσεια τροφή και τα χημικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα ιχθυοτροφεία με τους ανοιχτούς κλωβούς μολύνουν το νερό επικίνδυνα.

Υποβρύχια πλάνα κοντά στα ιχθυοτροφεία απεικονίζουν νεκρές ζώνες και καταστροφή του βυθού. Ένα σεληνιακό τοπίο, γεμάτο σκουπίδια, χωρίς ίχνος ζωής.

Χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία και ο Καναδάς προχωρούν σε μετάβαση σε εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας στην ξηρά.

Δεν είναι λογικό εμείς να επεκτείνουμε την αποδεδειγμένα καταστροφική και ξεπερασμένη τεχνολογία των θαλάσσιων ανοιχτών ιχθυοκλωβών με απώτερο σκοπό την κερδοσκοπία των μεγάλων fund.

Στο κοντινό μας νησί του Πόρου το 87% των κατοίκων διαφωνούν έντονα με την δημιουργία ΠΟΑΥ στο νησί, ενώ διαχρονικά τα δημοτικά συμβούλια του Πόρου έχουν αντιτεθεί με ομόφωνα ψηφίσματα.

Με την ΠΟΑΥ αυτές οι ιχθυοκαλλιέργειες ζητούν να πολλαπλασιαστούν απειλώντας το πολύτιμο φυσικό περιβάλλον της Ερμιονίδας και πλήττοντας σκληρά τον Τουρισμό του από το οποίο ζει σχεδόν το 80% του πληθυσμού μας, έμμεσα ή άμεσα.

Η ψήφος μου και φυσικα η τοποθέτησή μου ήταν αρνητική ξεκάθαρα.

Angeliki Loumi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πορτοκάλια Αργολίδα: Πάνω από 40 λεπτά ξεκίνησαν οι ναβαλίνες – Στα 20 λεπτά η χυμοποίηση

AGGELOS DRITSAS

Εγκαίνια του ναού του Αγίου Παϊσίου στο Ναύπλιο ΒΙΝΤΕΟ DRONE

AGGELOS DRITSAS

Η Σχολή Γονέων της Μητροπόλεως Αργολίδας προβάλει σε Ναύπλιο και Άργος τη “Φόνισσα”

AGGELOS DRITSAS

Φιλικό η Ερμιονίδα με την Κορωνίδα την Κυριακή 27/8

AGGELOS DRITSAS

ΣΟΚ : Πέθανε ο δημοφιλής λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς

AGGELOS DRITSAS

22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα του Νερού – “Το Νερό Μοχλός για την Ειρήνη”

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ : Ιερέας Ελευθέριος Μίχος

AGGELOS DRITSAS

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του αγώνα Run Greece στο Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

Ο Πνευματικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Φάρος»

AGGELOS DRITSAS

Γιάννης Γεωργόπουλος Με λαμπρότητα και τιμή γιορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Tv

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ: ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ

AGGELOS DRITSAS

Τραγωδία : 35χρονος σκότωσε τον πατέρα του

AGGELOS DRITSAS