Πα. Αυγ 14th, 2020

ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV

DIGITALCITIES I.K.E

6 λόγοι να φάτε μανιτάρια + εύκολη μανιταρόσουπα

Ζητήσαμε από τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια υγεία και Πολιτικές να μας “συστήσει” τα μανιτάρια και όλους τους καλούς λόγους για να τα βάλουμε στην καθημερινή μας διατροφή. 

Η “δύναμη στη διατροφή”

Τα μανιτάρια είναι χαμηλά σε θερμίδες,  λιπαρά και περιέχουν μια μέτρια ποσότητα φυτικών ινών και αντοξειδωτικά και βιταμίνες, όπως χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος  Β όπως το φυλλικό οξύ. 

Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β: ριβοφλαβίνη, νιασίνη και παντοθενικό οξύ. Ο συνδυασμός βοηθά στην προστασία της καρδιάς. Η ριβοφλαβίνη είναι καλή για τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η νιασίνη είναι καλό για το πεπτικό σύστημα και για τη διατήρηση υγιούς δέρματος. Το παντοθενικό οξύ είναι καλό για το νευρικό σύστημα και βοηθά το σώμα να κάνει τις ορμόνες που χρειάζεται.

Τα μανιτάρια περιέχουν βήτα γλυκάνη η οποία συνδέεται στενά με τη βελτίωση της χοληστερόλης και την ενίσχυση της καρδιακής υγείας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα σας να ρυθμίσει το σάκχαρο του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Τα μανιτάρια Oyster και shiitake πιστεύεται ότι έχουν τις πιο αποτελεσματικές β-γλυκάνες.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν βοηθούν στην προστασία του σώματος από βλάβες των ελεύθερων ριζών που μπορούν να προκαλέσουν παθήσεις όπως καρδιοπάθειες και καρκίνο. Προστατεύουν επίσης από τις βλάβες από τη γήρανση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ο χαλκός που επίσης περιέχουν τα μανιτάρια βοηθά το σώμα να κάνει ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα.   Ακόμα και μετά το μαγείρεμα, μια 1 φλιτζάνι μανιτάρια μπορεί να παρέχει περίπου το ένα τρίτο της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας χαλκού.

Το κάλιο είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν πρόκειται για λειτουργία της καρδιάς, των μυών και των νεύρων.  Σε 2/3 φλιτζάνι μαγειρεμένα μανιτάρια Portobello μπορείς να βρεις το κάλιο που βρίσκεται σε μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα.

Μανιτάρια για φυσιολογικό βάρος

Τα μανιτάρια μπορούν να σε βοηθήσουν στην διαχείριση του βάρους. Οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας (δηλαδή λίγες θερμίδες λόγω του όγκου των τροφίμων), ειδικά των μανιταριών, σε αντίθεση με τα τρόφιμα υψηλής πυκνότητας ενέργειας, όπως το άπαχο βοδινό κρέας, μπορεί να βοηθήσει με τη διαχείριση βάρους καθώς προωθούν καθημερινή ενέργεια περιορίζοντας την πρόσληψη λίπους και αυξάνοντας τον κορεσμό μετά από κάθε γεύμα.

Συνταγή για εύκολη και γρήγορη μανιταρόσουπα:

300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
1 κρεμμύδι
60 γρ. τζίντερ
1 κολοκύθι
1 καρότο
80 γρ. τυρί κρέμα light

Κόβεις τα μανιτάρια και τα υπόλοιπα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και τα βράζεις για 20-30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Στην συνέχεια πολτοποιείς τα λαχανικά και τελειώνεις το βράσιμο με το τυρί κρέμα. Προσθέτεις φρέσκο ελαιόλαδο και πιπέρι.

80kcal/ ανά μερίδα

>ΡΟΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV

x Close

Like Us On Facebook