Connect with us

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

AstraZeneca και ΕΟΦ απαγορεύουν τη χρήση φαρμάκου σε διαβητικούς

Published

on

1-671-681x341

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ και την AstraZeneca tο FORXIGA (δαπαγλιφλοζίνη) 5 mg δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πλέον στη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 1.

Η AstraZeneca σε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) (Α.Π. έγκρισης ΕΟΦ 90849/30.09.2021) θα ήθελε να σας ενημερώσει σχετικά με τα ακόλουθα:

Περίληψη

Με ισχύ από τις 25/10/2021 το FORXIGA™ (δαπαγλιφλοζίνη) 5 mg δεν θα έχει πλέον άδεια για τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 (ΣΔT1) και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται πλέον σε αυτόν τον πληθυσμό. Αυτό βασίζεται στην απόφαση της AstraZeneca να αφαιρέσει την ένδειξη στον ΣΔΤ1 για τη δαπαγλιφλοζίνη 5 mg.

Η διαβητική κετοξέωση (ΔΚΟ) είναι μια γνωστή παρενέργεια της δαπαγλιφλοζίνης. Σε μελέτες στον ΣΔΤ1 με τη δαπαγλιφλοζίνη, η ΔΚΟ εμφανίζεται σε τουλάχιστον 1 στους 100 ασθενείς.

Τα πρόσθετα μέτρα ελαχιστοποίησης του κινδύνου για τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς, που αναπτύχθηκαν για τη διαβητική κετοξέωση (ΔΚΟ) με τη χρήση της δαπαγλιφλοζίνης στον ΣΔT1 δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα.

Η διακοπή της δαπαγλιφλοζίνης στους ασθενείς με ΣΔΤ1 πρέπει να γίνει από ή σε συνεννόηση με ιατρό εξειδικευμένο στη φροντίδα του διαβήτη και να διεξαχθεί το συντομότερο κλινικά πρακτικό.

Μετά τη διακοπή της θεραπευτικής αντιμετώπισης με δαπαγλιφλοζίνη, συνιστάται συχνή παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα και η δόση ινσουλίνης πρέπει να αυξηθεί προσεκτικά για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας.

Ιστορικό

Η δαπαγλιφλοζίνη 5 mg δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με ΣΔT1 ως συμπληρωματική θεραπεία στην ινσουλίνη σε ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος BMI ≥ 27 kg/m2, όταν η ινσουλίνη μόνο δεν παρέχει επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο παρά τη βέλτιστη θεραπεία με ινσουλίνη.

Η AstraZeneca πήρε την απόφαση να αφαιρέσει την ένδειξη στον ΣΔT1 για τη δαπαγλιφλοζίνη. Οι υπόλοιπες ενδείξεις της δαπαγλιφλοζίνης 5 mg και 10 mg δεν επηρεάζονται από αυτή τη μεταβολή της άδειας.
Η δαπαγλιφλοζίνη παραμένει εγκεκριμένη για τους ενήλικες ασθενείς για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, της συμπτωματικής χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας με μειωμένο κλάσμα εξώθησης
και της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Η χρήση της δαπαγλιφλοζίνης 5 mg στον ΣΔT1 απαιτούσε συγκεκριμένα συνοδευτικά πρόσθετα μέτρα ελαχιστοποίησης του κινδύνου για τη ΔΚΟ, όπως μια Κάρτα προειδοποίησης ασθενούς, έναν Οδηγό για τους ΕΥ και έναν Οδηγό Ασθενούς & Φροντιστή. Ως αποτέλεσμα της αφαίρεσης της ένδειξης της δαπαγλιφλοζίνης στον ΣΔT1, τα πρόσθετα μέτρα ελαχιστοποίησης του κινδύνου δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα.

Δείτε την απόφαση ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

Continue Reading

ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΤΩΡΑ

Για τρεις μήνες θα ισχύουν τα πιστοποιητικά νόσησης

Published

on

By

w18-133309w14124335w04162452w26182124

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα συνεδρίασε η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και η οποία συμφώνησε πως όσα πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα έχουν λήξη έως 31 Ιανουαρίου του 2022 ενώ, όσα έχουν εκδοθεί Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα έχουν τρίμηνη διάρκεια.

Έτσι επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του Dnews για τρίμηνη διάρκεια των πιστοποιητικών νόσησης.
 Παράλληλα, αναμένεται αλλαγή και στα πιστοποιητικά εμβολιασμού στα οποία όμως θα προηγηθεί πρόταση της Ε.Ε. προς τα κράτη μέλη, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα, θα αποδεχτούν.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν πιστοποιητικά εμβολιασμών δύο ταχυτήτων:
-Στους άνω των 60 η ισχύς του πιστοποιητικού θα είναι για επτά μήνες
-Για όλους τους υπόλοιπους η ισχύς θα είναι εννέα μήνες

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

Continue Reading

ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΤΩΡΑ

Υπουργοί Υγείας ΕΕ: Λήξη πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 9 μήνες αν δεν γίνει τρίτη δόση

–Πότε θα αποφασιστεί

Published

on

By

diavatirio-koronoios-coronavirus-696x369

Τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, εάν δεν γίνει και η τρίτη δόση, συζητούν σήμερα οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέσο πίεσης για την ολοκλήρωση της θωράκισης των πολιτών.

Η συζήτηση αυτή αφορά την πρόταση της Κομισιόν να υπάρχει ένα χρονικό όριο 9 μηνών, δηλαδή αν στους 9 μήνες δεν έχει γίνει η ενισχυτική δόση να λήγει αυτομάτως το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι μεγάλη η πλειοψηφία των χωρών που στηρίζουν αυτή την πρόταση, ωστόσο κάποιες επιμένουν ότι το όριο πρέπει να είναι στους 12 μήνες.

Από την άλλη, η Σλοβένικη προεδρία προτείνει το μέτρο να εφαρμοστεί από 1η Φεβρουαρίου αντί για 10 Ιανουαρίου.

Η απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο Πρέσβεων την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε ο καρδιολόγος Παύλος Τούτουζας

Πέθανε την Παρασκευή ο καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας.

Published

on

By

ImgSrc

Πέθανε την Παρασκευή ο καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας, ο άνθρωπος που, όπως λένε οι συνάδελφοί του, θεμελίωσε τη σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία.

Αντί στεφάνου η οικογένεια πρότεινε τη δωρεά στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, του οποίου ήταν και ιδρυτής.

Συγκινεί η ανάρτηση του συναδέλφου του Καθηγητή Καρδιολογίας και βουλευτή Χριστόδουλου Στεφανάδη, ο οποίος τον αποκαλεί «Μεγάλο».

Συγκεκριμένα γράφει ο Χριστόδουλος Στεφανάδης:

«Έφυγε» σήμερα ένας Μεγάλος.
Ο Παύλος Τούτουζας.
…Που θεμελίωσε την σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία…
…Που μοναδικά συνδύαζε την παράδοση με την πρόοδο και την Χριστιανική Πίστη με την Επιστήμη…
…Που «έβλεπε» πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του…
…που από τους γιγαντιαίους Ώμους του, ισως μπορέσαμε και είδαμε λίγο μακρύτερα…
Καλό σου ταξίδι»

Ποιος ήταν ο Παύλος Τούτουζας

Γεννήθηκε στη Θήβα το 1935 και ήταν παντρεμένος µε την Ελένη Τούτουζα Πανταζοπούλου. Απέκτησαν τρία παιδιά και πέντε εγγόνια. Οµότιµος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστηµίου Αθηνών, διευθυντής της Καρδιολογικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, ιδρυτικό µέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Μέλος της «Nominating Committee», επιτροπής η οποία επιλέγει και προτείνει τους υποψήφιους για το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ήταν µέλος της Συντακτικής Επιτροπής υψηλού κύρους ευρωπαϊκών και αµερικανικών επιστηµονικών περιοδικών, ενώ επελέγη ως κριτής εργασιών από διεθνή επιστηµονικά περιοδικά µεγάλης εµβέλειας όπως το Lancet κ.α. Χρημάτισε πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων, εκ των ιδρυτικών µελών του Ελληνικού Ιδρύµατος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), διευθυντής του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.

Είχε δηµοσιεύσεις σε επιστηµονικά συγγράµµατα για φοιτητές και ιατρούς, έκανε δεκάδες διαλέξεις, συνέταξε ερευνητικά άρθρα και ελληνικά σε ξένα περιοδικά. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. «στους ρυθµούς της καρδιάς» και του περιοδικού «Καρδιά & Αγγεία», διευθυντής συντάξεως των επιστηµονικών περιοδικών «Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας επί 12 έτη, πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών από το 2000, αντιπρόεδρος του Πνευµατικού Κέντρου Ρουµελιωτών, μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών.

Οι τιµητικές διακρίσεις του ήταν πολλές όπως: Ακτουάριος – Άρχων του Οικουµενικού Πατριαρχείου. Ταξιάρχης του Τάγµατος της Τιµής από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας. Αντεπιστέλλον µέλος της Σερβικής Ακαδηµίας Επιστηµών και Τεχνών. Επίτιµο µέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Τιµητική διάκριση από τον δήµαρχο Αθηναίων. Τιµητική διάκριση από τον Μορφωτικό Σύλλογο, τον δήµο και τον Ιατρικό Σύλλογο Λεβαδείας, τους δήµους Θηβαίων, Λαµίας, Αλεξανδρούπολης κ.α. Επίτιµος δηµότης Χίου και Άρτας.

Ακολουθήστε μας
#ARGOLIDA TV GOOGLE NEWS

Continue Reading
ScreenHunter 9722
eradiologo-ARGOLIDAFM-300x169-1
live24radio
ScreenHunter-8362

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.