ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

SOS για τα κρούσματα COVID ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα των λοιμώξεων του αναπνευστικού, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις ασθενών την εβδομάδα 11-17 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αύξηση σε όλους τους δείκτες καταγράφουν οι λοιμώξεις με κοροναϊό. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία παρουσίασε αύξηση 45%, ενώ καταγράφηκαν 60 θάνατοι ασθενών.

Την ίδια στιγμή, ανιχνεύθηκαν στη χώρα μας 101 στελέχη JN.1 -υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που αναγνωρίστηκε από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

Αύξηση καταγράφει και η γρίπη με 4 νέα σοβαρά κρούσματα και 1 θάνατο την τελευταία εβδομάδα, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται και για τον RSV.

Αναλυτικά τα επιδημιολογικά στοιχεία της εβδομάδας 11-17 Δεκεμβρίου:

Κοροναϊός

Η θετικότητα στο σύνολο των δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 45% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 62.

Καταγράφηκαν 60 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86,5 έτη (εύρος 57-98 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (39%) ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (30%) και την ΒΑ.2.86 (20%).

Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 101 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος), με ημερομηνία λήψης δείγματος από 3/10 έως 3/12. Ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την JN.1 αξιολογείται διεθνώς επί του παρόντος ως χαμηλός.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC).

Καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκε 1 νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 18 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 5 θάνατοι.

Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 50/2023, 57 (95%) δείγματα τύπου Α και 2 (3%) τύπου Β. Από τα 57 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 15 (26%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 42 (74%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Σε non-sentinel νοσοκομειακά δείγματα εμφανίζεται σημαντική αύξηση της θετικότητας RSV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΟΡΦΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ : Συνδημότισσες, συνδημότες ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

3 θέσεις για ηλεκτροτεχνίτες εναερίων – υπογείων δικτύων στον ΔΕΔΔΗΕ Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Όχι ένας, όχι δύο, αλλά ΤΡΕΙΣ απόφοιτοί μας βραβεύτηκαν στο Υπουργείο Παιδείας γιατί πρώτευσαν στις σχολές τους:

AGGELOS DRITSAS

ΑΡΓΟΣ : Σήμερα η πόλη έβαλε τα γιορτινά της. ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

ΔΙΟΝΥΣΗΣ (ΣΑΚΗΣ) ΜΑΝΤΖΟΣ : ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Απομακρύνθηκε με ρυμουλκό από το σημείο του ατυχήματος το πλοίο ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Η 4η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

AGGELOS DRITSAS

Πτώμα άνδρα σε αγροτική περιοχή Τ.Δ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

AGGELOS DRITSAS

Το Πρόγραμμα εορτασμού Εθνικής επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Άργος

AGGELOS DRITSAS

Συλλυπητήρια του 2ου Γυμνασίου Άργους στη Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου

AGGELOS DRITSAS

Πανναυπλιακός πρωταθλητής στην Α1 κατηγορία Αργολίδας ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

 Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους εκτελεσθέντες του μαρτυρικού χωριού των Λιμνών

AGGELOS DRITSAS