ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

SOS για τα κρούσματα COVID ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα των λοιμώξεων του αναπνευστικού, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις ασθενών την εβδομάδα 11-17 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αύξηση σε όλους τους δείκτες καταγράφουν οι λοιμώξεις με κοροναϊό. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία παρουσίασε αύξηση 45%, ενώ καταγράφηκαν 60 θάνατοι ασθενών.

Την ίδια στιγμή, ανιχνεύθηκαν στη χώρα μας 101 στελέχη JN.1 -υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που αναγνωρίστηκε από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

Αύξηση καταγράφει και η γρίπη με 4 νέα σοβαρά κρούσματα και 1 θάνατο την τελευταία εβδομάδα, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται και για τον RSV.

Αναλυτικά τα επιδημιολογικά στοιχεία της εβδομάδας 11-17 Δεκεμβρίου:

Κοροναϊός

Η θετικότητα στο σύνολο των δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 45% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 62.

Καταγράφηκαν 60 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86,5 έτη (εύρος 57-98 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (39%) ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (30%) και την ΒΑ.2.86 (20%).

Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 101 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος), με ημερομηνία λήψης δείγματος από 3/10 έως 3/12. Ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την JN.1 αξιολογείται διεθνώς επί του παρόντος ως χαμηλός.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC).

Καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκε 1 νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 18 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 5 θάνατοι.

Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 50/2023, 57 (95%) δείγματα τύπου Α και 2 (3%) τύπου Β. Από τα 57 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 15 (26%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 42 (74%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Σε non-sentinel νοσοκομειακά δείγματα εμφανίζεται σημαντική αύξηση της θετικότητας RSV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Με θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Μάη Θανάση

AGGELOS DRITSAS

Ιωάννης Μαλτέζος

AGGELOS DRITSAS

ΔΕΥΑ Ναυπλίου: Διακοπή υδροδότησης τη Τρίτη στην οδό Φωτομάρα

AGGELOS DRITSAS

Συντήρηση του δημοτικού σχολείου Αγίου Δημητρίου του Δήμου Επιδαύρου

AGGELOS DRITSAS

Τέσσερις συλλήψεις για κλοπές από σπείρα στην Πελοπόννησο

AGGELOS DRITSAS

Έφυγε σήμερα από τη ζωή.. : Ένας ακόμη αγαπητός Ναυπλιώτης

AGGELOS DRITSAS

 Βασίλης Γ. Σιδέρης 

AGGELOS DRITSAS

Κολυμβητήριο Ναυπλίου “Κώστας Γκούβερης”

AGGELOS DRITSAS

Δημήτρης Ορφανός: Ανυπόστατες οι κατηγορίες από τον πρώην Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Άργους Μυκηνών

AGGELOS DRITSAS

Καιρός: Σχεδόν 20.000 κεραυνοί με ισχυρές βροχές και καταιγίδες 

AGGELOS DRITSAS

Η Πανσέληνος του Αυγούστου σε εκατό μνημεία μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

AGGELOS DRITSAS