ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα


Απόψεις
ΣΩΤΗΡΙΑ Ε. ΠΑΠΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει τετραήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Είναι φυσικό, σε μια δημοκρατική κοινωνία, οι απόψεις να διίστανται όταν πρόκειται για προσωπικότητες που έχουν αφήσει έντονο πολιτικό αποτύπωμα, θετικό ή αρνητικό, στη δημόσια ζωή.

Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μία από τις πιο χαρακτηριστικές πολιτικές φυσιογνωμίες της Μεταπολίτευσης. Η πρωθυπουργία του συνέβαλε στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας, με σημαντικές επιτυχίες, όπως η ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, αλλά και με γεγονότα που αμαύρωσαν τη διακυβέρνησή του, όπως τα σκάνδαλα που συνέβησαν την ίδια περίοδο.

Η ιστορική αποτίμηση των πολιτικών του θα παραμείνει αντικείμενο συζήτησης για πολλά χρόνια ακόμα.

Η έννοια του εθνικού πένθους είναι μια συμβολική πράξη που αντικατοπτρίζει τη συλλογική μνήμη και την τιμή σε θεσμούς και πρόσωπα. Ωστόσο, για να είναι ουσιαστική, πρέπει να συνοδεύεται από ευρύ κοινωνικό consensus.

Σε μια περίοδο που οι πολίτες ζητούν λογοδοσία, δικαιοσύνη και διαφάνεια, είναι κατανοητό ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να εγείρει ερωτήματα ή ακόμα και αντιδράσεις.

Όμως, ίσως είναι χρήσιμο να δούμε το εθνικό πένθος όχι ως απόλυτη αποδοχή ή απόρριψη ενός πολιτικού προσώπου, αλλά ως υπενθύμιση της πολυπλοκότητας της ιστορίας μας. Ο σεβασμός στη μνήμη, ακόμα και για αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ώριμης δημοκρατίας.

Ας αφήσουμε τον χρόνο να δώσει τη δική του κρίση, αναγνωρίζοντας ότι ο δημόσιος διάλογος μπορεί να είναι πλούσιος και παραγωγικός, ακόμη κι όταν προκύπτει από διαφωνίες. Στο τέλος της ημέρας, η ιστορία της χώρας μας είναι συλλογικό έργο και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα των απόψεων είναι το θεμέλιο της εθνικής μας ενότητας.

Σωτηρία Ε. Παπαδοπούλου

Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη (1996-2004), σημειώθηκαν αρκετά σκάνδαλα που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία. Ακολουθούν μερικά από τα πιο γνωστά:
• Υπόθεση Χρηματιστηρίου Αθηνών: Η απότομη άνοδος και πτώση του Χρηματιστηρίου στα τέλη της δεκαετίας του ’90 οδήγησε σε σημαντικές οικονομικές απώλειες για πολλούς επενδυτές.
• Σκάνδαλα εξοπλιστικών προγραμμάτων: Κατά την περίοδο αυτή, αποκαλύφθηκαν υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκίας σε συμβάσεις προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού.
• Υπόθεση Siemens: Αφορούσε καταγγελίες για δωροδοκίες και παράνομες πληρωμές από τη γερμανική εταιρεία σε Έλληνες αξιωματούχους για την εξασφάλιση συμβάσεων.
• Υπόθεση Τσουκάτου: Ο Θόδωρος Τσουκάτος, στενός συνεργάτης του Σημίτη, κατηγορήθηκε για αποδοχή παράνομων χρημάτων από τη Siemens, τα οποία φέρεται να κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.
• Υπόθεση Μαντέλη: Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, παραδέχθηκε ότι έλαβε χρήματα από τη Siemens, τα οποία χαρακτήρισε ως “προεκλογική χορηγία”.
• Υπόθεση Ολυμπιακών Αγώνων 2004: Υπήρξαν καταγγελίες για υπερβάσεις κόστους και αδιαφανείς διαδικασίες σε έργα υποδομής που σχετίζονταν με τους Αγώνες.

Αυτά τα σκάνδαλα επηρέασαν σημαντικά την πολιτική σκηνή της εποχής και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης για την κυβέρνηση Σημίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αφιερωμένο στο μουσικοσυνθέτη Χρήστο Λεοντή το 8ο Φεστιβάλ Χορωδιών στο Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

Συνάντηση είχαν ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτριος Ορφανός με το Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, Βασίλειο Πολύδωρα και την Αντιδήμαρχο Σοφία Ξύδη.

AGGELOS DRITSAS

Ε.Π.Σ. Αργολίδας: Υπερψηφίστηκε ομόφωνα ο Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός

AGGELOS DRITSAS

Rapid tests: Ποιες ώρες και σε ποια σημεία στην Αργολίδα θα γίνονται από 13 έως και 17/11

AGGELOS DRITSAS

Ένας νεκρός και 30 τραυματίες σε πτήση της Singapore Airlines !

AGGELOS DRITSAS

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

AGGELOS DRITSAS

Χρήματα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε εκκλησιαστικά ιδρύματα Μητροπόλεων

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: 26χρονη υπάλληλος καταστήματος έκλεβε κάρτες «paysafe»

AGGELOS DRITSAS

ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

AGGELOS DRITSAS

Ο Λαχανόκηπος του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η σημερινή δράση φύτευσης λουλουδιών στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων στο Ναύπλιο ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ… ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS