ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται επίδομα θέρμανσης για όσους ζεσταίνονται με ρεύμα

Λίγο μετά τις πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, σειρά παίρνουν οι αιτήσεις για το «περιβόητο» επίδομα ρεύματος: Η πλατφόρμα myΘέρμανση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων -μέσω της οποίας «εξυπηρετούνται» όσοι κάνουν αιτήσεις για θέρμανση- είναι αυτή που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις και εκείνων που θα θεωρηθούν δικαιούχοι του επιδόματος για το ρεύμα. 

Η επιδότηση αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου ’24 και όσους «ζεσταίνονται» με ρεύμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Το επίδομα ρεύματος δεν θα δοθεί σε εκείνους, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ή δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.).
Τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους της επιδότησης για το ρεύμα ξεκινούν από τα 45 ευρώ και θα φτάνουν έως και τα 480 ευρώ. Το «μοντέλο» βάσει του οποίου θα υπολογιστεί η ενίσχυση θα είναι ανάλογο εκείνου που εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης.

Πως υπολογίζεται το επίδομα ρεύματος

Σε αυτή την περίπτωση το Υπουργείο Ενέργειας, θέτει ως βάση υπολογισμού το ποσό των 60 ευρώ, τα οποία πολλαπλασιάζονται με τον ειδικό συντελεστή που έχει κάθε περιοχή της ελληνικής επικράτειας με βάση τις βαθμοημέρες, δηλαδή το πόσο κρύο κάνει. Για τις περιπτώσεις που θα επιδοτηθούν υπάρχει η παραδοχή ότι το 60% του λογαριασμού για ηλεκτρικό ρεύμα αφορά στη θέρμανση.

Η υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα ρεύματος υπολογίζεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο και οι δικαιούχοι θα πρέπει να επισκεφτούν την πλατφόρμα myΘερμανση της ΑΑΔΕ για να αιτηθούν την ενίσχυση.

Υπάρχει πάντως μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης για το ρεύμα δεν θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αλλά θα τα δουν ως έκπτωση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και συγκεκριμένα εκείνον που θα καλύπτει το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2023.

Τα εισοδηματικά όρια για το επίδομα ρεύματος

Τα εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος ρεύματος, είναι ίδια με εκείνα της ενίσχυσης για θέρμανση. Δηλαδή, διαμορφώνονται:

Στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο

ενώ το εισοδηματικό όριο αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Συνεπώς, το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας φτάνει έως 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.


Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης

Πριν το επίδομα ρεύματος και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων που αφορά στο επίδομα θέρμανσης.

Το ελάχιστο ύψος επιδόματος ορίζεται στα 100 ευρώ και το μέγιστο στα 800 ευρώ, με προσαύξηση για τους πολίτες που ζουν στις ορεινές περιοχές, οι οποίοι ενδέχεται να λάβουν επίδομα έως και 1.000 ευρώ.

Περιοχές με πολύ κρύο θεωρούνται οικισμοί των οποίων ο συντελεστής επιδότησης, είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1).

Στις περιοχές αυτές ανήκουν πολλές περιοχές όπως Φλώρινα, Κοζάνη, Καρπενήσι κ.α. Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης φέτος είναι τα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν:

-Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
-φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
-φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
-βιομάζα (πέλετ)
-θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η ιστορική ομάδα του Παναργειακού μετά από δυόμιση δεκαετίες επιστρέφει στη Β Εθνική, σημερινή Super League2..

AGGELOS DRITSAS

Ο Τουρισμός στο επίκεντρο της συνάντησης των Δημάρχων Άργους – Μυκηνών και Ναυπλιέων

AGGELOS DRITSAS

ΕΝΔΗΕΡ: Η προεκλογική μας επίσκεψη στην κοινότητα των Φούρνων

AGGELOS DRITSAS

Ξύπνησαν οι μνήμες του παρελθόντος που μοιάζουν άλλοτε τόσο μακρινές και άλλοτε τόσο κοντινές .

AGGELOS DRITSAS

Μαθητές του Π.ΕΠΑΛ Άργους μας προτρέπουν να συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές (βίντεο)

AGGELOS DRITSAS

Γ ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: EΘΝΙΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΑΡΓΟΛΙΔΑ 2000 1-1

AGGELOS DRITSAS

Γλέντι με γνήσιες μικρασιάτικες μελωδίες στη Νέα Κίο – Συνεχίζεται το πρόγραμμα των Κιανών 2023

AGGELOS DRITSAS

Πέτρος Τατούλης: «Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου πάμε όλοι μαζί για την Μεγάλη Νίκη!»

AGGELOS DRITSAS

Δυο συλλήψεις στο Άργος για μαχαίρια και ναρκωτικά

AGGELOS DRITSAS

Ζωοδόχος Πηγή Κεφαλαρίου Άργους ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Τι αναφέρει το Λιμεναρχείου Ναυπλίου για την πρόσκρουση του φορτηγού πλοίου σε σκάφη

AGGELOS DRITSAS

3-0 ο Παναργειακός τον Πανναυπλιακό σε φιλικό στο Κουτσοπόδι

AGGELOS DRITSAS