ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ: ( 1-2-2026 ) Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα η μνήμη του Προστάτη και Πολιούχου Ναυπλίου, Αγίου Αναστασίου του Νεομάρτυρα, τιμώντας τον βίο, το μαρτύριο και τη θυσία του.

Ο Βίος του Αγίου Αναστασίου

Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν γέννημα-θρέμμα του Ναυπλίου και ασκούσε το επάγγελμα του ζωγράφου, στο οποίο διακρινόταν για την επιδεξιότητά του. Αρραβωνιάστηκε την κόρη ενός χριστιανού, όμως λίγες ημέρες αργότερα, ακούγοντας κατηγορίες και σφάλματα εις βάρος της, διέλυσε τον αρραβώνα. Οι συγγενείς της κοπέλας, επιδιώκοντας να τον επαναφέρουν, κατέφυγαν σε μαγικά τεχνάσματα. Υπό την επήρεια αυτών, ο νέος έχασε τα λογικά του και περιπλανιόταν άσκοπα από τόπο σε τόπο.

Οι Τούρκοι, βλέποντάς τον σε αυτή την κατάσταση, τον εξανάγκασαν να αλλαξοπιστήσει. Όμως ο Θεός, με το άπειρο έλεός Του, τον λυπήθηκε και σε λίγες ημέρες του χάρισε την υγεία και τη διαύγεια του νου. Όταν συνήλθε και αντιλήφθηκε ότι είχε εξισλαμιστεί και φορούσε στο κεφάλι το άσπρο σαρίκι, το πέταξε αμέσως στο χώμα και άρχισε να ομολογεί με δυνατή φωνή και απαράμιλλο θάρρος, μπροστά στο πλήθος των Τούρκων, ότι ήταν, είναι και θα είναι για πάντα χριστιανός.

Οι Τούρκοι, βλέποντας τη μετάνοιά του, όρμησαν εναντίον του, τον χτύπησαν και τον έσυραν στον κριτή. Εκείνος προσπάθησε με κάθε τρόπο – άλλοτε με κολακείες και άλλοτε με απειλές – να τον πείσει να αρνηθεί τη χριστιανική του πίστη. Ο Άγιος Αναστάσιος, όμως, ακλόνητος και αφοβος, διακήρυττε ότι δεν αρνείται τον Κύριο Ιησού Χριστό, τον αληθινό Θεό και Σωτήρα του κόσμου, τον οποίο πιστεύει και προσκυνά, αποστρεφόμενος την πίστη στον Αλλάχ.

Ακούγοντας αυτά ο κριτής διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Ωστόσο, οι Τούρκοι δεν υπάκουσαν στη διαταγή. Μόλις τον έβγαλαν από το κριτήριο, όρμησαν πάνω του με μανία, όπως άλλοτε οι Ιουδαίοι στον Πρωτομάρτυρα Στέφανο. Άλλοι με ξύλα, άλλοι με σπαθιά και άλλοι με μαχαίρια κατακομμάτιασαν το σώμα του Μάρτυρα, μέχρι που το διέλυσαν ολοκληρωτικά.

Έτσι μαρτύρησε ο ευλογημένος Αναστάσιος την 1η Φεβρουαρίου 1655 μ.Χ. (κατά άλλους το 1654 μ.Χ.), λαμβάνοντας το στεφάνι του μαρτυρίου και κατατασσόμενος στο χορό των Αγίων Μαρτύρων, εις δόξαν του Τριαδικού Θεού.

Με Βασιλικό Διάταγμα της 14ης Νοεμβρίου 1935, η 1η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως ημέρα γενικής αργίας για τα καταστήματα της πόλης του Ναυπλίου, προς τιμήν του Πολιούχου και Προστάτη της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Βλάσση – Δημαράκη Ελένη – Αντιδήμαρχος ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Μάκαρης: Απόψε, το Ναύπλιο μπορεί να ονειρευτεί ξανά!

AGGELOS DRITSAS

Ο Θεοδώρου Ανδρέας από τους Φούρνους υποψήφιος με τον Γιάννη Μαργέτα

AGGELOS DRITSAS

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΘΕΜΙΤΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Κατάργηση του ΔΟΠΠΑΤ και του ΔΟΚΟΙΠΑΝ – Πως θα ασκούνται οι αρμοδιότητες τους

AGGELOS DRITSAS

Για πρώτη φορά κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στονανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

AGGELOS DRITSAS

Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΤΩΧΟΣ

AGGELOS DRITSAS

Τραγωδία πριν λίγο στα διόδια Πολυμύλου στην Εγνατία οδό. BINTEO

AGGELOS DRITSAS

Viamax industries/Βιαμάξ/Η βιομηχανία θρύλος με 2.500 εργαζόμενους που άφησε εποχή ΒΙΝΤΕΟ DRONE

AGGELOS DRITSAS

Κάτοικοι στο Πόρτο Χέλι ζητούν να κηρυχθεί άκυρος ο διαγωνισμός για το φιλέτο των 627 στρεμμάτων

AGGELOS DRITSAS

Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη: «Όλα σε ένα!» – Το νέο στοιχείο ταυτοποίησης των πολιτών

AGGELOS DRITSAS

Στην Βουλή η επέτειος της Ά Εθνοσυνέλευσης Επιδαύρου

AGGELOS DRITSAS